Șeful serviciilor secrete ucrainene spune că dronele maritime ucrainene au paralizat temporar flota rusă din Marea Neagră

Dronele navale de fabricație ucraineană au fost capabile să „paralizeze” temporar Flota rusă de la Marea Neagră, a declarat șeful serviciilor secrete ucrainene, Kirilo Budanov, pentru Radio Svoboda, scrie Adevărul.ro.

El a explicat că, în pofida faptului că 60-70% dintre drone au fost distruse de apărarea rusă, acestea au constituit totuși un „factor de descurajare” extrem de eficient prin faptul că cel puțin au frînat pentru o perioadă de timp activitățile flotei rusești.

Refuzînd să ofere o cifră exactă, el s-a mulțumit să dezvăluie, pentru portalul citat, că Armata ucraineană folosește „o mulțime” de astfel de drone. Deși admite că rușii au doborît o mare parte dintre ele, Budanov a subliniat că, totuși, cele 30% pe care le-au ratat au creat o mare problemă pentru inamic.

„Desigur că ei distrug 60 la sută, poate chiar 70 la sută din drone. Este un fapt. Nu există nimic aici, așa cum se spune, de ascuns. Totuși, pentru ei, problema este restul de 30%”, a observat el.

Șeful spionajului ucrainean a adăugat că Kievul dispune de o „o mulțime” de drone maritime, pe care în prezent le fabrică în serie.

Budanov a dat exemplul unui atac cu vehicule de pilot maritime de suprafață în care, cu toate că a fost interceptat de apărarea rusă, acesta a provocat totuși daune serioase unei fregate ruse.

„Părea că nu a avut succes. Totuși, suflul exploziei – deoarece a fost distrusă la aproximativ 100 de metri de navă, iar încărcătura a fost destul de puternică – și resturile au avariat complet o parte din echipamentele electronice ale navei, antenele, anumite sisteme și sistemul hidroacustic. Reparațiile au durat 3 luni și jumătate”, a subliniat Budanov.

Dronele maritime au dovedit că reprezintă o amenințare serioasă pentru navele ruse încă de la începutul acestei luni, cînd ucrainenii au lansat un atac reușit asupra unei importante baze navale rusești de la Marea Neagră.

O dronă care transporta aproximativ 1.000 de kilograme de TNT a lovit o navă de război rusă, aceasta avînd nevoie să fie tractată.

„O navă militară, Olenogorski Gorniak, a fost lovită. În urma atacului, nava rusă a suferit avarii serioase și nu este capabilă să își îndeplinească sarcinile”, a dezvăluit o sursă ucraineană pentru CNN.

Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de Interne din Ucraina, a distribuit o înregistrare video care surprinde lovitura dronei: aceasta zboară spre navă și pare a se izbi de ea, moment în care filmarea se oprește.

Luna trecută, Armata ucraineană a prezentat în premieră informații despre noua sa dronă maritimă.

Drona proiectată de ucraineni este controlată de la distanță și poate fi folosită pentru misiuni de recunoaștere și supraveghere. Poate transporta sute de kilograme de explozibili și poate lovi ținte aflate la 800 de kilometri distanță.

„Aceste drone sunt o producție exclusiv ucraineană. Sunt proiectate, schițate și testate aici. Noi producem corpul, electronicele și softul. Mai mult de 50% din echipamente sunt fabricate aici (în Ucraina)”, a explicat un dezvoltator pentru CNN.

„Este foarte dificil pentru ei să interacționeze cu o dronă atît de mică, este foarte greu să o găsească. Sunt mai rapide decît orice altceva în Marea Neagră”, a subliniat acesta.

„Cred că vor trece cinci pînă la zece ani sau mai mult pînă cînd ei (rușii) vor putea contracara eficient acest tip de echipament. Echipamentul lor este din secolul XX, al nostru este din secolul XXI. Sunt 100 de ani între noi”, a adăugat el.

În Iulie, au avut loc trei operațiuni majore în care au fost implicate drone navale. La jumătatea lunii, două vehicule maritime de suprafață au explodat sub podul de peste strîmtoarea Kerci, care leagă Rusia continentală de Crimeea, provocîndu-i daune destul de serioase. A fost al doilea atac ucrainean asupra podului, după cel de anul trecut, pe care serviciul de securitate al Ucrainei a recunoscut că l-a efectuat folosindu-se de contrabandiști ruși.

Apoi, dronele navale ucrainene au lovit nava de debarcare rusă Olenegorski Gorniak, ancorată la cea mai mare bază rusă din Marea Neagră, Novorossisk, după care au lovit petrolierul Sig, în largul coastei Crimeei. Ambele nave au fost grav avariate și au trebuit să fie salvate din larg de remorchere.

Vice-ministrul pentru Inovare, Educație, Știință și Dezvoltare Tehnologică, Mihailo Fedorov, declara, luna trecută, pentru Newsweek, că războiul a făcut din țara sa un lider mondial în tehnologia armelor fără pilot, atît în aer, cît și pe mare. 

„Fiecare dronă navală este echipată cu un sistem-autopilot; subsisteme video, inclusiv de vedere pe timp de noapte; comunicații speciale protejate de războiulelectronic al inamicului; module de comunicații de rezervă; un focos, precum și o stație de control autonomă la sol, sisteme de transport și stocare, dar și un centru de date”, spunea Fedorov, care este și ministrul Transformării Digitale din Ucraina.