DOSARUL DE INVINUIRE A UNUI MOLDOVEAN IN RAPIREA JUDECATORULUI CEAUS, TRIMIS IN JUDECATA

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a terminat urmărirea penală și a trimis în instanța de judecată dosarul de învinuire a unui cetățean moldovean, care ar fi contribuit la răpirea fostului judecător ucrainean, Mykola Chaus, în aprilie 2021.

Potrivit unui comunicat de presă al PCCOCS, inculpatul are vîrsta de 30 de ani și a făcut serviciul militar în forțele speciale naționale. Acesta muncea în Ucraina în calitate de agent de pază al unui local, atunci cînd în februarie curent a fost racolat de grupul de persoane, care au participat ulterior la diverse infracțiuni. Conform sarcinilor, după ce a revenit în Moldova, bărbatul a cules mai multe informații despre domiciliul, modul de viață și itinerarele zilnice ale membrilor familiei fostului judecător ucrainean Chaus și le-a transmis comanditarilor. Ulterior, tot la instigarea organizatorilor, a închiriat mai multe imobile și a cumpărat trei automobile pe care le-a pus la dispoziția autorilor crimei.

Persoanele cu care a conlucrat și cărora le-a pus la dispoziție bunurile respective sînt din afara țării. Automobilele au fost folosite pentru răpirea fostului judecător și a agentului său de pază.

Inculpatul a fost reținut și plasat în arest preventiv, începînd din luna mai 2021. Recent, acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii PCCOCS, astfel încît acum, odată cu diminuarea riscurilor invocate anterior, continuă să fie cercetat penal în arest la domiciliu, sub supravegherea poliției, fiindu-i aplicate mai multe măsuri restrictive.

Cauza respectivă a fost disjunsă din dosarul de bază unde sînt vizați restul figuranților, în privința cărora investigațiile sînt în continuă desfășurare.

Potrivit legii penale a Republicii Moldova, răpirea a două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani.

Sursa: IPN