DECLARATIILE PRESEDINTELUI IGOR DODON DUPA SEDINTA DE LUCRU CU SPEAKERUL SI PREMIERUL

Cetățenii vor plăti mai puțin pentru datoria formată după furtul miliardului

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat, în cadrul şedinţei de lucru cu speakerul Zinaida Greceanîi şi premierul Ion Chicu din dimineaţa zilei de astăzi, că va veni cu o iniţiativă legislativă care să scoată povara fiscală de pe umerii cetăţenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar.

Șeful statului susţine că la etapa actuală problema cea mai importantă, de care se ocupă Guvernul, este cum aceste peste 20 miliarde de lei, care sînt puşi pe umerii cetăţenilor, să fie excluse din buget, pentru ca să nu plătească oamenii prin taxe şi impozite. ”A fost identificată o formulă, în urma consultărilor cu partenerii externi, inclusiv FMI, cum să compensăm la această etapă o parte din cheltuielile pentru recuperarea miliardului nu din contul cetățenilor, dar din alte surse”, a adăugat Dodon.

El a specificat că urmează să fie adoptată o lege prin care datoria de peste 20 miliarde de lei să fie redusă cel puţin cu 5-6 miliarde de lei. ”Dacă anual se achitau din contul cetăţenilor circa 600-700 milioane de lei, pentru a întoarce acest miliard, cred că vom reuşi să micşorăm această sumă de două ori printr-o lege, care va fi aprobată săptămîna viitoare”, a conchis preşedintele.

El a precizat că în urma discuţiilor avute cu şeful Cabinetului de miniştri s-a decis ca, de la 1 octombrie, toate pensiile din R. Moldova să fie indexate.

 

Criteriile de eligibilitate pentru beneficiarii de ajutor social vor fi reevaluate

Criteriile de eligibilitate pentru a beneficia de ajutor social vor fi reevaluate, pentru ca mai multe persoane să poate beneficia de acest suport.

Declaraţia a fost făcută astăzi de către şeful statului Igor Dodon, la finele şedinţei de lucru cu speakerul Zinaida Greceanîi şi premierul Ion Chicu,

Preşedintele R. Moldova a menţionat că actualele criterii pentru a beneficia de ajutor social sînt prea stricte, mai ales în cazul vîrstnicilor.

„Sînt pensionari care au primit de la rude un cuptor cu microunde sau un alt aparat electric şi nu mai pot primi ajutor social, din acest motiv am decis să reevaluăm lista de criterii şi să excludem din aceasta mai multe poziţii”, a opinat Dodon.

Şeful statului a precizat că va fi supusă reevaluării nu doar lista de criterii pentru a beneficia de ajutor social, ci şi lista pretendenţilor, pentru ca persoanele apte de muncă, care însă din varii motive nu vor să îşi găsească o slujbă, să fie excluse din rîndul beneficiarilor.

 

Datoria din "Furtul Miliardului" se va reduce cu cel puțin 5-6 miliarde de lei

Guvernul Chicu va vota, săptămîna aceasta, proiectul de lege cu privire la micșorarea poverii fiscale pusă pe umerii cetățenilor pentru compensarea ”furtului miliardului” din sistemul bancar din Moldova. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, în urma întrevederii săptămînale cu premierul și președintele Parlamentului.

“La această etapă am găsit mecanismele necesare pentru a reduce această povară cu circa 5-6 miliarde de lei.

Acest proiect de lega care a fost discutat și cu partenerii noștri externi, cu Fondul Monetar Internațional.

Urmează să fie aprobat în următoarele zile în Guvern și prezentat Parlamentului spre aprobare”, a conchis Igor Dodon.