CUM SE VOR SCHIMBA LUCRURILE IN R. MOLDOVA SUB CONDUCEREA GUVERNULUI SANDU?

În cele două săptămîni de la învestirea Guvernului Sandu au avut loc un șir de demiteri în rîndul funcționarilor publici, a secretarilor de stat, dar și a șefilor mai multor instituții subordinate Executivului.

Eliberarea statului din captivitate și consolidarea independenței instituțiilor, în special în domeniul justiției, scoaterea țării din izolare, relansarea urgentă a economiei, crearea condițiilor pentru asigurarea reală a bunăstării și pentru creșterea calității vieții, sînt prioritățile de bază ale Guvernului condus de Maia Sandu.

Cel puțin asta se menționează în Programul de activitate al Executivului,care a fost făcut public pe site-ul Guvernului. Autorii documentului spun că acesta se concentrează „pe măsuri limitate ca număr, dar cu impact sistemic pentru dezoligarhizarea țării și eliberarea principalelor instituții ale statului de controlul intereselor grupului oligarchic”.

În document se menționează că la baza tuturor reformelor implementate de Guvernul Sandu va sta Acordul de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Guvernul condus de Maia Sandu planifică să inițieze proiecte de infrastructură, transport și de energetică, să simplifice accesul la finanțare pentru agricultori și să demonopolizeze piața de comercializare a producției agro-alimentare.

Totodată, noul Guvern promite să identifice soluții de atragere și menținere a profesorilor în sistem și să dezvolte mecanisme de motivare a lucrătorilor medicali, astfel încît aceștia să rămînă în țară.

În total, Programul de Activitate a Guvernului Sandu este expus pe 20 de pagini.

Cert este că în timp unii unii experți, dar și cetățeni au așteptări mari de la noul Guvern, o parte a societății se arată sceptică în ceea ce privește îndeplinirea acestor promisiuni.

Un lucru este sigur, timpul va arăta cît de consecventă este guvernarea.

Sursa: sputnik.md