CÎT AR PUTEA S-O COSTE PE RUSIA RĂZBOIUL CU UCRAINA?

Cine va plăti pentru o decizie iraţională?

Autor: Vlad LOGHIN

Războiul cu Ucraina o va costa scump pe Rusia, iar SUA şi comunitatea internaţională vor face tot posibilul ca aceasta să plătească, a declarat preşedintele SUA Barack Obama. Este adevărat că liderul american nu a vorbit în mod concret despre sancţiunile care vor fi aplicate împotriva Rusiei. Într-o convorbire telefonică cu Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, preşedintele american a avertizat că încălcarea normelor de drept internaţional, precum intervenţia militară pe teritoriul Ucrainei, va conduce la izolarea economică şi politică a Rusiei.

Drept prime măsuri în acest sens pot fi apreciate declaraţiile liderilor celor mai dezvoltate state din lume de a nu participa la summitul liderilor G8, grupul celor mai mari puteri economice din lume, care urma să aibă loc în vara aceasta în Rusia, la Soci.

Însă, politicienii americani nu se mulţumesc cu avertismentele lui Barack Obama. Aceştia cer măsuri concrete de pedepsire a Rusiei, care intenţionează să rupă o bucată mare din teritoriul Ucrainei, precum Crimeea şi unele regiuni din Sud-Estul ţării vecine cum ar fi regiunea Nikolaev, Herson şi altele. Astfel, senatorul Bob Corker a ameninţat că Congresul american va examina posibilitatea aplicării unor sancţiuni împotriva unor persoane fizice şi companii ruseşti, care subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Un alt senator american şi un posibil candidat la preşedinţia SUA, Ted Cruz, a propus ca Rusia să fie eliminată din grupul 8 celor mai dezvoltate state din lume, din Organizaţia Mondială a Comerţului, iar dacă aceste măsuri nu vor suficiente, atunci şi din Consiliul de Securitate al ONU. Un alt posibil candidat la şefia Casei Albe, Marco Rubio, insistă ca să fie suspendate orice negocieri cu Rusia.

Despre posibilitatea recurgerii la sancţiuni faţă de Rusia vorbeşte şi fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul. El a dat de înţeles că băncile şi companiile ruseşti care au afaceri în Occident ar putea să suporte consecinţe din cauza deciziei nesăbuite a lui Putin.

Totuşi, cum ar putea fi pedepsiţi ruşii? Igor Yurgens, directorul Institutului de dezvoltare modernă din Moscova, presupune că autorităţile SUA şi ale Uniunii Europene pot interzice băncilor lor să finanţeze companiile ruseşti. „Întreprinderile noastre din industria metalurgică, din sfera gazelor, petrolului, care au luat credite în euro, dolari SUA se confruntă deja cu pierderi în proporţie de 20 procente. După principiul domino, toate companiile gigantice ruseşti riscă să ajungă în această situaţie. Nu este exclus să se aplice restricţii la exportul de tehnologii din Occident, ceea ce va afecta în mod grav agenţii noştri economici. Dacă se va produce intervenţia reală în Crimeea, atunci sancţiunile economice împotriva Rusiei vor fi foarte dure”, a explicat Igor Yurgens.

La rîndul lui, Alexandr Şohin, preşedintele Uniunii antreprenorilor şi industriaşilor din Rusia, sugerează că ameninţările privind recurgerea la sancţiuni au menirea de-a determina Rusia să accepte negocierile de pace. El aminteşte că Uniunea Europeană este principala piaţă pentru mărfurile ruseşti, 50 procente din volumul acestora revine ţărilor din Occident. În timp ce Rusia pentru UE nu este principalul partener comercial.

Chiar dacă unii experţi se arată sceptici în ce priveşte efectele sancţiunilor aplicate de Occident, dat fiind că Rusia dispune de resurse naturale gigantice, totuşi, se vorbeşte că cel mai mult va avea de suferit populaţia ţării. În acest context, ar fi de amintit că în ajunul războiului cu Gruzia din august 2008 acţiunile companiilor ruseşti au căzut în mod dramatic. Acum, cînd Rusia atacă Ucraina, s-ar putea să se producă o prăbuşire mult mai dezastruoasă. Oamenii de afaceri, ca să scape de acţiunile companiilor ruseşti, le vînd pe un cap. Se aşteaptă un colaps al pieţei financiare ruseşti. Toată lumea de afaceri din Rusia cade în isterie.

Sînt cuprinşi de panică chiar şi acei cetăţeni ruşi care nu dispun de averi în hîrtii de valoare. Mai mult decît atît, unii economişti ruşi susţin că oligarhii se vor descurca cumva, mai rău se poate dovedi pentru reprezentanţii clasei mijlocii. Se aşteaptă o prăbuşire a rublei ruseşti. În casele de schimb valutar cursul dolarului american şi euro a luat-o brusc în sus. De la începutul acestui an, rubla rusească de acum s-a depreciat în raport cu aceste două valute aproape cu 11 procente.

Încă o prăbuşire şi rubla coboară la nivelul monedei kazahe, tenge, care s-a devalorizat nu demult cu 20 procente, ceea ce a condus la dispariţia mărfurilor de import din ţară, iar autorităţile statului respectiv au recurs în mod forţat la îngheţarea preţurilor şi introducerea normelor de vînzare pentru anumite mărfuri. Aceste surprize îi aşteaptă şi pe ruşi în cazul atacării Ucrainei. Apropo, un sondaj realizat zilele acestea arată că 75 de procente din populaţia Rusiei se pronunţă împotriva intenţiei lui Putin de a ataca Ucraina şi de a-i răpi Crimeea şi alte regiuni din Sud –Estul ţării.

Ruşii simpli sînt mai înţelepţi decît cei aflaţi la cîrma ţării. Pentru că, potrivit gazetei „Vedomosti” din Moscova, agresiunea militară rusă în Ucraina va costa aproape 67 trilioane de ruble sau 3 procente din produsul intern brut al ţării. Doar aflarea de o zi a trupelor speciale ruseşti în Crimeea provoacă Rusiei pierderi de 72 miliarde de dolari SUA!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31