CIT POATE SUPRAVIETUI COVID-19 PE TALPA PANTOFILOR. AVERTISMENTUL MEDICILOR

Aflați în plină pandemie de coronavirus, medicii transmit tot felul de sfaturi prețioase care ne pot ajuta să evităm infecția cu noul virus. Astfel, un specialist în boli infecțioase din San Diego ne avertizează să avem mare grijă la pantofii pe care îi purtăm.

Medicul Georgine Nanos ne avertizează asupra pericolului reprezentant de pantofii pe care îi purtăm cînd ieșim din case. Acesta susține că noul virus Covid-19 poate rezista și pînă la cinci zile pe tălpile pantofilor, de aceea este absolut necesar să nu intrăm în casă cu încălțămintea pe care o purtăm afară.

Specialistul în boli infecțioase ne avertizează că virusul se poate lipi de tălpi în zonele aglomerate precum magazine, aeroporturi sau chiar în transportul public.

Se pare că talpa unui pantof este principalul teren de reproducție pentru bacterii, ciuperci și virusuri, iar picăturile respiratorii purtate în aer de la o persoană infectată cu coronavirus pot să aterizeze chiar și pe partea superioară a unui pantof, cum ar fi șireturile sau călcîiul, avertizează medicii.

 

Pantofii din pînză trebuie spălați la mașina de spălat

De obicei, talpa încălțămintelor este realizate din materiale sintetice durabile, precum cauciucul, PVC-ul sau pielea căptușită cu plastic, materiale care adună un nivel ridicat de bacterii, iar asta din cauza faptului că nu sînt poroase, ceea ce înseamnă că nu permit să treacă aerul, lichidul sau umiditatea. Tot mai mult specialiştii avertizează că virusul poate să rezite pînă la 5 zile pe astfel pe suprafețe la temperatura camerei.

Australienii au devenit în ultimul timp tot mai atenți la ceea ce aduc în casele lor, după ce țara lor a înregistrat 190 de cazuri de îmbolnăvire peste noapte în New South Wales, ducînd numărul cazurilor la 2.793, dintre care 12 decese.

Dr. Mary E. Schmidt, consilier în sănătate din Missouri, a fost de acord, spunînd că s-a dovedit că acest coronavirus trăiește pe suprafețe sintetice timp de „cinci zile sau chiar mai mult'.

Aceste afirmații au fost susținute de specialistul în sănătate publică din Kansas City, Carole Winner, care a spus că pantofii confecționați din plastic și alte materiale sintetice pot transporta viruși activi zile întregi. Ea recomandă ca pantofii să rămînă în garaj dacă circulăm cu mașina sau lîngă ușa de la intrare.

Persoanelor care nu lucrează de acasă și continuă să facă naveta, precum lucrătorii din domeniul sănătății și asistenții magazinelor, li se recomandă să folosească o pereche de pantofi pentru timpul petrecut în casă și alta afară pe stradă.

Pantofii din pînză, țesături moi sau piele faux trebuie curățați în mașina de spălat la un ciclu de temperatură scăzută. Încălțămintea din piele sau cizmele de lucru grele trebuie curățate manual cu șervețele dezinfectante.

„Ideea este să nu intrăm cu pantofii veniți de afară direct prin casă. Cei care nu au posibilitatea să lucreze de acasă, precum angajații spitalelor sau vînzătorii de la magazine, sînt sfătuiți să folosească o singură pereche de pantofi pentru timpul petrecut în afara casei. Pantofii din pînză sau material moale trebuie spălați la mașina de spălat, în timp ce încălțămintea din piele ar trebui curățată de mînă cu dezinfectant', a spus ea pentru HuffPost.

Sursa: libertatea.ro