CE SE FACE LA GUVERN

Premierul a solicitat măsuri sporite pentru fluidizarea traficului transfrontalier în perioada sărbătorilor pascale

În şedinţa de astăzi a Cabinetului de miniştri, Premierul Pavel Filip a venit cu o solicitare către Poliția de Frontieră și Serviciul Vamal privind asigurarea ordinii în punctele de trecere a frontierei de stat în perioada sărbătorilor pascale.

Astfel, Prim-ministrul a solicitat întreprinderea măsurilor necesare pentru fluidizarea traficului în vamă și reducerea timpului de aşteptare la traversarea frontierei, în condiţiile în care mai mulţi conaționali vor reveni în ţară. În acest context, șeful Executivului a cerut suplimentarea efectivului și, după caz, reducerea unor proceduri vamale pentru optimizarea lucrului în cadrul punctelor de trecere a frontierei.

Totodată, Pavel Filip s-a referit la înăsprirea controalelor la frontiera română, începînd cu 7 aprilie, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului de modificare a Codului Frontierelor Schengen. „Aplicarea noului Regulament va mări durata controlului în vamă, de aceea trebuie să faceți tot posibilul ca oamenii să nu simtă disconfort”, a subliniat Premierul.

La rîndul lor, reprezentanţii Poliției de Frontieră și ai Serviciului Vamal au declarat că vor activa la capacitate maximă pentru a asigura un control eficient și rapid în vederea evitării aglomerațiilor, generate de sporirea semnificativă a fluxului de călători, specifica acestei perioade. Acțiunile ce urmează a fi întreprinse de autorități prevăd suplinirea numărului de personal, utilizarea tuturor pistelor de control, precum și colaborarea în acest sens cu autoritățile omoloage ale statelor vecine.

 

R. Moldova şi România vor institui controlul comun la trecerea frontierei

Autoritățile din Republica Moldova și România vor iniția negocierile privind efectuarea controlului comun al persoanelor, mijloacelor de transport și a mărfurilor la punctele de trecere a frontierei de stat. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.

Acordul vine să asigure dezvoltarea, îmbunătăţirea şi consolidarea relaţiilor de cooperare între autorităţile cu atribuţii la frontieră ale celor două state, în domeniul gestionării integrate a frontierei comune. De asemenea, documentul prevede noi forme de interacţiune prin efectuarea controlului persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele de trecere comune la frontiera de stat moldo-română în baza principiul „oprire unică", în scopul accelerării şi facilitării traversării frontierei comune.

Tratatul interguvernamental va avea un impact pozitiv asupra protecţiei intereselor economice ale Republicii Moldova, asupra prevenirii şi luptei împotriva criminalităţii transfrontaliereorganizate, precum şi aterorismului internaţional şi finanţării acestuia.

Acordul cu privire la controlul persoanelor, mijloacelor de transport şi mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat dintre Republica Moldova şi Româniaurmează a fi încheiat pentru o perioada nedeterminată şi va intra în vigoare în termen de 30zile, din data notificării oficiale pe cale diplomatică.

 

Departamentul trupelor de carabinieri va fi reorganizat

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința de astăzi Strategia de reformare a Trupelor de Carabinieri pentru anii 2017-2020 și Planul de acţiuni privind implementareaacesteia. Documentul prevede constituirea unui sistem de ordine și securitate publică capabil să asigure servicii de calitate cetățenilor și să sporească nivelul de încredere a societății în organele de drept.

Strategia are drept scop reorganizarea și integrarea Trupelor de Carabinieri în sistemul polițienesc, cu păstrarea statutului militar, a individualității instituționale și independenței în activitatea operațională. Prin urmare, conform modelelor statelor europene, urmează a fi creat un sistem polițienesc dual, cu delimitarea clară a atribuțiilor de menținere, asigurare și restabilire a ordinii publice, evitînd dublările de competențe între Poliție și Trupele de Carabinieri.

Astfel, la etapa inițială a reformei, sarcinile de asigurare a ordinii publice vor fi atribuite, atît poliției, cît și carabinierilor. Ulterior, la atingerea nivelului necesar de dotare cu echipament și tehnică specială, carabinierii vor prelua misiunile de restabilire a ordinii publice în situaţii de tulburări şi tensiuni interne, pe întreg teritoriul țării.

Totodată, o importanță deosebită în implementarea reformei va fi acordată procesului de înlocuire treptată a militarilor în termen cu personal profesionalizat, astfel încît la finele anului 2020 ponderea militarilor angajați pe bază de contract să ajungă la 100%. În acest sens, se va pune accent pe instruirea personalului, elaborarea ghidului carierei carabinierilor și modernizarea capacităților de participare la misiunile și operațiunile desfășurate sub egida Uniunii Europene și organizațiilor internaționale.

De asemenea, spre realizare se propun o serie de acţiuni, printre care: promovarea integrităţii instituţionale, asigurarea unui cadru legal de activitate adaptat rigorilor europene, crearea structurilor de management operaţional și a unui sistem informațional capabil să asigure cooperarea cu celelalte instituţii din domeniul ordinii şi securităţii publice.

Costurile pentru implementarea Planului de acțiuni al Strategiei vor fi acoperite din bugetul de stat şi din fondurile oferite de partenerii de dezvoltare.

 

Dialogul dintre Guvern şi societatea civilă - instituţionalizat

Executivul a aprobat astăzi, prin Hotărîre de Guvern, componenţa nominală a Consiliului Naţional pentru Participare (CNP) pentru mandatul 2017-2019.

„Esteuna dintre promisiunile mele, pe care astăzi o consider îndeplinită, un dialog mai bun cu societatea civilă, aşa cum am promis, mai multă transparenţă, mai multă interacţiune cu societatea civilă. De aceea, contez foarte mult pe CNP, să vină şi cu mai multă expertiză, precum şi implicare în proiectele pe care le elaborăm şi le propunem ulterior aprobării”, a declarat Prim-ministrul Pavel Filip în cadrul şedinţei.

Cei 26 de membri, reprezentanţi ai societăţii civile, vor participa la procesul de elaborare, implementare, monitorizare, evaluare şi actualizare a documentelor de planificare strategică. Totodată, această platformă are rolul intensificării şi consolidării dialogului dintre Guvern şi societatea civilă prin implicarea activă a acesteia în procesul decizional. Astfel, proiectele promovate de Guvern vor beneficia de mai mulă expertiză, mai ales în contextul reformelor care vor fi implementate de Executiv în perioada următoare.

Componenţa nominală a Consiliului Naţional pentru Participare se anexează:

1. Botnaru Petru - AO locală „Terra-1530”

2. Frecăuţanu Rodica – AO „Caroma-Nord”

3. CosovanGhenadii - AO „Credinţă Patriei”

4. Guţu Rodica - AO „Adăpost şi Alinare”

5. Cincilei Cornelia - AO „Programul Educațional Pas cu Pas”

6. Lazăr Valeriu - AO „Institutul de Monitorizare și Evaluare a Politicilor, Programelor și Proiectelor de Interes Public „IMPACT”

7. Ostaf Serghei - AO „Centrul de Resurse al Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Drepturile Omului din Republica Moldova”

8. Reniţă Alecu - AO „Mişcarea Ecologistă din Moldova”

9. Stînga Ruslan - AO „Ograda - noastră”

10. Ungurean Ivan - AO „Institutul pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”

11. Furtuna Oxana - Asociaţia „Federaţia de Gimnastică Estetică în Grup din RM”

12. Zama Vitalie - AO „Juriştii pentru Drepturile Omului”

13. Neicovcen Serghei - „Centrul Naţional de Asistentă şi Informare a ONG-urilor din Modova CONTACT”

14. Meşter Vitalie - AO „Centrul de Asistenţă Juridică pentru Persoane cu Disabilităţi”

15. Mamaliga Daniela - AO „Parteneriate pentru fiecare copil”

16. Nebunu Artur - AO „Centrul de consultanţă ecologică Cahul”

17. Hasan Natalia - Fundaţia „Ecoul Cernobîlului”

18. Ciurea Igori - AO „Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova”, AO „Alianţa Studenţilor din Moldova”

19. Bodrug-Lungu Valentina - AO „GENDER-CENTRU”

20. Sîrbu Ludmila - AO „Centrul de Instruire în Domeniul Sănătății Reproductive din Republica Moldova”

21. Fodor Ala - AO „Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect CULTUM”

22. FonariAntonina - AO „Platforma pentru Cetăţenie Activă şi Parteneriat pentru Drepturile Omului”

23. Buzdugan Carolina - AO „Alianţa ONG-urilor Active în Domeniul Protecţiei Sociale a Copilului şi Familiei”

24. Sîmboteanu Daniela - AO „Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (Moldova)”

25. Buzu Alexei - Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”

26. Teleucă Veronica - AO „Centrul de Drept al Femeilor”.

 

Guvernul a inițiat negocierile privind asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE

Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, o hotărîre de Guvern pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind asistenţa macrofinanciară în valoare de 100 de milioane de euro.

Documentul stabilește componența Grupului de negociatori, care va purta tratative cu Comisia Europeană pentru alocarea finanţării în termene cît mai restrînse şi în condiţii reciproc avantajoase.

Programul de asistență macrofinanciară pentru țara noastră prevede că 40 de milioane de euro urmează să fie oferite sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro –sub formă de împrumut, alocat în trei tranşe egale în perioada 2017-2018.

În context, Premierul Pavel Filip a remarcat importanța asistenței pentru Republica Moldova, menționînd că aceasta va stimula creșterea economică. Totodată, șeful Executivului a spus că fiecare dintre cele trei tranșe va fi precedată de o serie de condiții. „Trebuie însă să înțelegem că există și condiționalități pentru primireaasistenței. Aceste condiții ne fac să fim mai organizați și să ne mobilizăm”, a notat Pavel Filip.

Împrumutul vine să completeze intervenţiile instituţiilor financiare internaţionale,cum ar fi mecanismul de finanţare extinsă al Fondului Monetar Internațional şi împrumuturile pentru politicile de dezvoltare acordate de către Banca Mondială, pentru susținerea Agendei de reforme a Guvernului.

Astfel, vor fi asigurate condiţii favorabile pentru creşterea economică durabilă, menţinerea stabilităţii fiscale şi macroeconomice și implementarea reformelor structurale în Republica Moldova.

Direcţia comunicare şi protocol a Guvernului RM