BANI PENTRU DEZVOLTAREA SATELOR

Statul oferă finanțare pînă la trei milioane de lei pentru primăriile care intenționează să implementeze proiecte de dezvoltare a infrastructurii rurale.

De asemenea, pînă la un milion de lei vor primi antreprenorii din sate, care vor să dezvolte o afacere neagricolă. Ministerul Agriculturi, Dezvoltării Regionale și Mediului a anunțat că cererile de subvenționare pot fi depuse de astăzi pînă în 20 mai. Actele sînt recepționate de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, iar banii vor fi alocați din Fondul Național de Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural.

Potrivit regulamentului, pe lîngă primăriile satelor, subvenții pot solicita şi administrațiile oraşelor cu o populaţie de pînă la 10 mii.

De asemenea, primăriile pot să investească în rețeaua de iluminat public, reabilitarea clădirilor publice, a zonelor pentru amenajarea piețelor și alte activități. Vor mai fi subvenționate proiectele de dezvoltare a turismului, inclusiv crearea traseelor, conservarea și restaurarea patrimoniului istoric și cultural. Pentru a beneficia de bani, primăriile trebuie să contribuie cu cel puţin 20 la sută din valoarea proiectului.

Statul va mai acorda sprijin pentru crearea unor magazine în care antreprenorii să-şi vîndă producţia proprie, alimentară sau nealimentară. De subvenții pot beneficia şi meşterii populari, dar şi afacerile de dezvoltare a turismului rural. Banii sînt oferiţi cu condiţia ca și antreprenorii să contribuie cu o sumă echivalentă.

Cererile pentru asistența financiară planifică să depună mai multe primării, inclusiv cea a satului Bulboacă din raionul Anenii Noi.

Directoarea grădiniței din Bulboaca, Diana Cebanu, a spus că instituția este frecventată de 115 copii, iar edificiul necesită reparație capitală. Asta ar determina mai multe familii tinere să rămînă în sat.

Bugetul total pentru primării şi antreprenorii rurali este de aproape 150 de milioane de lei.

Sursa: NTV Moldova