AVERILE BOGAŢILOR CONTINUĂ SĂ CREASCĂ

Cea mai mică inegalitate a averilor se înregistrează în ţările CSI

Cei mai bogaţi 300 de oameni din lume s-au îmbogăţit cu 524 miliarde de dolari anul trecut şi controlau la finalul anului averi de 3.700 miliarde de dolari SUA, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în sectorul IT, potrivit unei analize Bloomberg, relatează presa străină.Averile din sectorul IT au crescut anul trecut cu 28 procente, iar dintre cei 300 de miliardari din top, numai 70 au înregistrat pierderi în 2013.

"Bogaţii vor continua să se îmbogăţească. Dobînzile vor rămăne la un nivel scăzut, bursele vor creşte în continuare, iar economia se va extinde cu cel puţin 2 procente, comentează pentru Bloomberg miliardarul John Catsimatidis, fondatorul grupului de imobiliare şi energie Red Apple.

Bill Gates (foto), cofondator al Microsoft şi preşedinte al producătorului de software, a încheiat anul cu o avere estimată la 78,5 miliarde de dolari SUA, în urcare cu 15,8 miliarde de dolari SUA, fiind în acelaşi timpcel mai bogat om din lume şi cel mai mare cîştigător în 2013. Acţiunile Microsoft s-au apreciat anul trecut cu 40 procente. Gates a beneficiat şi de creşterea valorii altor active, precum acţiunile deţinute la compania feroviară Canadian National Railway sau la producătorul de substanţe de curăţat Ecolab Inc., care au urcat cu 34 procente, respectiv 45 procente.

Cea mai mare parte din averea lui Gates este controlată prin vehiculul Cascade Investments. Cofondatorul Microsoft are acţiuni la aproape 40 de companii listate la bursă şi mai multe afaceri particulare, inclusiv lanţul hotelier Four Seasons. Acţiunile la Microsoft reprezintă mai puţin de un sfert din averea sa.

Al doilea mare cîştigător al anului 2013 a fost miliardarul american Sheldon Adelson, fondatorul Las Vegas Sands Corp., cel mai mare operator de cazinouri din lume. Averea lui Adelson a crescut anul trecut cu 14,4 miliarde de dolari SUA, la 37 miliarde de dolari. Acţiunile companiei sale au urcat în 2013 cu 71procente.

Averea mexicanului Carlos Slim, pînă anul trecut cel mai bogat om din lume, a continuat să scadă în 2013. El a pierdut 1,4 miliarde de dolari SUA anul trecut, după ce Congresul mexican a adoptat o lege care vizează desfacerea monopolului companiei controlate de Slim, America Movil, în sectorul telecom.

Cea mai mare pierdere din 2013 a fost înregistrată de omul de afaceri brazilian Eike Batista, care şi-a pierdut averea de peste 12 miliarde de dolari. Compania sa, OGX Petroleo & Gas participacoes, a intrat în faliment în luna octombrie. În martie 2012, Batista era pe locul 8 în topul bogaţilor lumii. În prezent, cu datorii şi compania în faliment, averea lui Batista este evaluată la valori negative.

Cea mai mare creştere procentuală a averii a fost înregistrată anul trecut de fondatorul Tesla Motors, americanul Elon Musk. Averea acestuia a crescut cu 233 procente, anul trecut, sau 5,6 miliarde de dolari SUA, datorită succesului automobilelor electrice produse de Tesla.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a cîştigat 12,4 miliarde de dolari SUA în 2013, în timp ce cofondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin şi-au majorat averile cu cîte 10 miliarde de dolari SUA fiecare.

În aceste condiţii, trei la sută cei mai bogaţi oameni la nivel mondial, din 131 de ţări, deţin 20 procente din veniturile colective globale, în timp ce 54 procente cei mai săraci oameni ai lumii deţin tot 20 procente din veniturile colective mondiale, potrivit unui sondaj publicat de Gallup, informează EFE. Inegalitatea între nivelurile de venituri este mai pronunţată în ţările din Africa, la Sud de Sahara, şi la Est de Asia, se menţionează în sondaj.

Procentele calculate de Gallup au la bază interviuri cu 1.000 de adulţi şi date privind veniturile colectate în perioada 2006-2012. Ţinînd cont de diversitatea surselor, Gallup menţionează că admite o marjă de eroare de plus/minus 1,4-4,7 puncte procentuale.

În America Latină, 56 procente cei mai săraci oameni din zonă deţin 20 procente din venituri, în timp ce 3 procente cei mai bogaţi din regiune acumulează un procent similar.

Potrivit sondajului, inegalitatea veniturilor în lume este mai redusă în rîndul ţărilor din Comunitatea Statelor Independente, 6 procente cei mai bogaţi deţinînd 20 procente, iar 46 procente cei mai săraci deţinînd 46 procente din veniturile colective.

În SUA şi Canada, 4 procente cei mai bogaţi obţin 20 procente din veniturile colective, iar la 54 procente cei mai săraci le revin un procent similar. Europa are o distribuţie ceva mai dezechilibrată decît ţările din fosta Uniune Sovietică: Astfel, 5 procente cei mai bogaţi deţin o cincime din veniturile colective, iar 48 procente cei mai săraci îşi împart între ei altă cincime.

Vlad LOGHIN