ARMAND GOSU: CU SPRIJIN DE LA BUCURESTI, PLAHOTNIUC A REUSIT SA MANIPULEZE AMBASADE STRAINE, CANCELARII OCCIDENTALE SI SA VINDA ILUZII

”Amintiți-vă de președintele Alexandru Tănase al Curții Constituționale”

Istoricul Armand Goșu critică atitudinea ezitantă a României în criza din Republica Moldova și spune că Bucureștiul nu a avut nici un fel de rol în rezolvarea blocajului politic din țara vecină. El susține că Plahotniuc, cu sprijin de la București, a reușit, într-un mod destul de abil, să manipuleze ani de zile ambasade străine și cancelarii occidentale cărora le-a dat iluzia că la Chișinău e un regim prooccidental. Iată ce a declarat Armand Goșu, la Digi24: 

 

„Monstruoasa” coaliție, o premieră după cinci ani

„Oligarhul Vladimir Plahotniuc nu a putut să reziste singur în fața acestei „monstruoase” coaliții - cu ghilimelele de rigoare. Să ai alături Statele Unite, Uniunea Europeană și Federația Rusă - chiar o monstruoasă coaliție - nimeni n-a mai reușit, cel puțin în ultimii ani, ultimii cinci ani, după anexarea Crimeii, să pună de aceeași parte a mesei americani, ruși și Vest-europeni împotriva, pînă la urmă, a unui om, dar a unui om care a capturat un stat. Un stat, din păcate vecin cu România, deci un stat la granița Uniunii Europene, un stat care pretindem că ne interesează, un stat care pretindem că e stat frățesc și că avem o istorie comună, limbă comună, obiceiuri comune, tradiții comune. Și iată că acest stat - descoperim și noi, în fine, unii descoperă foarte tîrziu - că era stat capturat. Hop, Doamne, ce s-a-ntîmplat?

Pînă la urmă, cu sprijin de la București și într-un mod destul de abil, Plahotniuc a reușit să manipuleze ambasade străine, cancelarii occidentale și să vîndă iluzii - în primul rînd, iluzia stabilității și iluzia faptului că regimul de la Chișinău e un regim prooccidental.

Cine mai înțelege poziția României?! Acum o săptămînă, narativul împins de diverse televiziuni era că guvernul Maia Sandu a adus Rusia pe Prut, că Maia Sandu și Andrei Năstase au deschis lui Putin larg ușa la Chișinău. Între timp, lucrurile s-au schimbat: ni se spune că e o mare victorie diplomatică a României, a Președintelui Iohannis, că Aurescu... Am întrebat și eu la Chișinău, ridicau toți din umeri, n-au înțeles că s-ar fi întîmplat așa ceva. Sigur, a fost și România pe undeva, pe acolo, și a făcut niște selfie-uri în aeroport. N-a fost implicată în această operațiune de debarcare a lui Plahotniuc și, evident, faptul că într-un interviu-două se menționează, lumea de acolo înțelege ce se întîmplă și zîmbește. Mai degrabă, România s-a salvat în ultima clipă, agățîndu-se de ultimul vagon, de ultima scară și nu e sigur că nu și-a rupt mîna din umăr.

Invitarea Maiei Sandu la București e un gest bun, sigur, dar citiți comunicatul: să-ți zică Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, să-ți vorbească ea de valorile europene, cui? Ție, Maiei Sandu... Păi tu ai luptat pentru valorile europene la Chișinău, în condiții grele. Cum a luptat Viorica Dăncilă pentru valori europene? Secondîndu-l pe Dragnea? Mai era puțin și se activa Articolul 7 din Tratatul UE împotriva României. Deci, mi se pare un exces de zel din partea celor care au redactat acest comunicat, iar această stupizenie a fost observată imediat la Cabinetul d-nei Sandu. În fine, evident, moldovenii sînt mult prea inteligenți în această situație și acolo chiar ai un Guvern cu oameni școliți în Occident. Gîndiți-vă, totuși, Harvard (Maia Sandu are un masterat acolo - n.r.), faceți comparație între prim-miniștri, ca CV, ca studii, ca limbi străine vorbite, ca rafturi de cărți citite și o să vedeți că e diferență de calibru intelectual, cultural foarte mare.

Deci, Maia Sandu, oficial, va primi cu entuziasm și va răspunde pozitiv acestei invitații.

 

Ce se va întîmpla cu Curtea Constituțională de la Chișinău?

Maia Sandu cere demisia judecătorilor Curții Constituționale, a fost o reacție foarte categorică și are dreptate. Nu poți să anulezi decizii. Citiți cu atenție ce spune Curtea Constituțională: că dat fiind situația de fapt din țară, noi ne anulăm ca să facem compatibilă situația de fapt cu situația de jure. Păi e o tîmpenie, o prostie, n-are nici o treabă cu dreptul asta. Așa ceva e fără precedent în întreaga lume.

Maia Sandu continuă să le ceară demisia și deja e un curent de opinie destul de puternic. Au ajuns atît de jos, încît inclusiv oameni din tabăra lui Plahotniuc, de pildă cum e fostul prim-ministru Leancă, spun că e inadmisibil ce face Curtea Constituțională. Ce încredere poate să aibă și Sandu, și Năstase și alți oameni, inclusiv Dodon sau doamna Greceanî,i în această Curtea Constituțională care o dată dă ceva, o decizie absolut aberantă, peste cîteva zile spune că această decizie aberantă e anulată, dar cu o explicație la fel de aberantă. Este absolut halucinant ce se întîmplă. Să nu uităm, totuși, că în ultimii ani, Curtea Constituțională de la Chișinău a avut niște decizii catastrofale. Amintiți-vă de președintele Alexandru Tănase al Curții Constituționale și felul în care motiva deciziile, era ceva halucinant, nu trebuie să ai studii profunde de drept, încălca cu mult orice regulă a bunului-simț în argumentație.

Judecătorii de la CCM erau, din informațiile care au circulat la Chișinău, pur și simplu pe statele de plată ale lui Plahotniuc. Alții erau manipulați, sînt oameni instabili psihic, li se promit cariere politice grandioase, alții pur și simplu cu bani. Vorbim de o societate săracă în care posibilitatea actorilor politici de acolo e destul de modestă, sînt oameni care sînt plătiți cu cîteva sute de dolari pe lună. Cum vă închipuiți că ei se plimbă în mașini Mercedes ultimul răcnet, au case de jumătate de milion de dolari în America sau în Europa de Vest? Deci, e vorba de o întreagă infrastructură populată cu înalți funcționari extrem de corupți. Faptul că erai șantajabil, erai corupt, era o garanție pentru adevărata putere de la Chișinău ca să fii promovat, pentru că în felul acesta erai controlat.

 

Ce urmează la Chișinău?

Va începe o perioadă foarte dură, este doar prima etapă dintr-un parcurs foarte complicat de demantelare a rețelelor lui Plahotniuc și nu mă refer doar la Curtea Constituțională, e vorba de o Procuratură specială anticorupție - Centrul Național Anticorupție, care trebuie demantelat, nu se compară cu ce avem noi la DNA -, judecători, gîndiți-vă cum a fost posibil prin tribunalele din R. Moldova tu să speli 20 și ceva de miliarde, adică acțiuni raider prin care se confiscau proprietăți - nu doar case, ci bănci, fabrici, conturi întregi, este ceva halucinant ce s-a întîmplat acolo. Ei bine, lucrurile astea trebuie să nu se mai repete. Cum faci să nu se mai repete? E, zic eu, un proces pe termen lung și Moldova are nevoie de asistență. Sper să primească asistență de unde trebuie, ca să împiedice orice derapaje pe viitor”.