ANUL 2013, MARCAT DE CEA MAI COMPETITIVĂ CURSĂ PENTRU OSCAR DIN TOATE TIMPURILE
Anul 2013 este marcat pe plan cinematografic de cea mai competitivă cursă pentru Oscar din toate timpurile, potrivit revistei Variety, care afirmă că în această perioadă există aproximativ 30 de candidaţi la premiile Academiei de film americane ce ar putea primi cel puţin două nominalizări fiecare.
"Vechile reţete de succes de la Hollywood nu mai sînt de actualitate. Marile studiouri fac mai puţine filme, iar peliculele pentru întreaga familie au fost complet depăşite de filmele personale, cu mesaje profunde", afirmă autorul acestui articol, Tim Grey.
"De ce există în acest an mai multe posibilităţi (în privinţa cîştigătorilor la Oscar, n.r.) ca niciodată?", se întreabă acelaşi editorialist al revistei Variety, specializat în articole despre sezonul premiilor de la Hollywood.
"În 2013 există mai multe filme puternice decît aproape în orice alt an pe care pot să mi-l amintesc", a explicat Michael Barker, director la Sonny Pictures Classics, un specialist care lucrează în această industrie de mai multe decenii. Producătorul Harvey Weinstein a confirmat această ipoteză: "Acesta este cel mai competitiv sezon pe care l-am văzut vreodată".
Ceea ce este îmbucurător este faptul că în acest an au ajuns pe marile ecrane filme ce provin dintr-un spectru foarte larg. Acestea provin din categorii precum "road-trip" cu puţini actori, SF-uri spectaculoase, filme istorice şi meditaţii pe tema epocii digitale. În ultimii ani, marile studiouri au dat semne că renunţă la sezonul marilor premii hollywoodiene, cedînd acest domeniu în faţa filialelor lor specializate în producţia de filme independente. Cu toate acestea, fiecare dintre marile studiouri de la Hollywood a lansat în 2013 cîteva lungmetraje considerate candidaţi puternici la Oscar, iar fiecare dintre aceste filme conţine o pecete personală de artă şi creativitate.
Totodată, în 2013 au ajuns în cinematografe cîteva pelicule de animaţie şi străine care merită să fie luate în considerare la categoria "cel mai bun film". Categoria documentarelor este la rîndul ei deosebit de puternică în 2013.
Cu toate acestea, nu se poate spune că industria de la Hollywood a avut o situaţie prea roz. În 2013, multe filme produse de marile studiouri cu bugete foarte mari au dezamăgit în ceea ce priveşte încasările ("Legenda călăreţului singuratic/ The Lone Ranger" - produs de Disney, "1000 post Terra/ After Earth" - produs de Sony, "R.I.P.D. Copoi pentru strigoi/ R.I.P.D. - produs de Universal şi "Jack şi uriaşii/ Jack the Giant Slayer" - produs de Warner Bros., pentru a numi doar cîteva dintre ele), iar francizele au dominat box office-ul mondial.
În iunie, Steven Spielberg şi George Lucas au prezis "o implozie masivă" la Hollywood, considerînd că marile studiouri din Los Angeles vor alege să producă filme mai puţine şi mai scumpe. Jeremy Zimmer, CEO-ul United Talent Agency (UTA), a confirmat acest punct de vedere, spunînd că Hollywood-ul se concentrează prea mult pe ochelarii digitali, încasările din box office şi marketing, ignorînd însă fundamentele naraţiunii din filme.
Potrivit autorului acestui articol, există mai multe teorii care explică motivul pentru care calitatea filmelor lansate în 2013 este atît de înaltă:
1 - Este voia sorţii - fiind vorba de un fenomen ciclic.
2 - Perioadele de stres stimulează creativitatea. Cadrul în care operează marile studiouri poate părea demoralizant, însă el îi determină pe cineaşti să vină cu idei inovatoare.
3 - Recesiunea îi forţează pe oameni să devină mai creativi şi în ceea ce priveşte finanţarea şi intriga din viitorul film. În condiţiile în care banii se împuţinează, oamenii îşi asumă riscuri cu proiecte mai interesante.
4 - Academia de film americană a extins categoria "cel mai bun film" pentru ca aceasta să includă pînă la 10 nominalizări. Această decizie contribuie la promovarea mai multor pelicule şi încurajează publicul, dar şi pe reprezentanţii industriei cinematografice să devină mai aventuroşi.
5 - În condiţiile în care posturile de televiziune au avut succes cu proiecte riscante şi artistice, factorii de decizie din industria filmului au început să se simtă la rîndul lor mai îndrăzneţi.
Cele 30 de filme considerate de revista Variety drept candidaţi serioşi la Oscarurile din 2014 sînt:
- "12 Years a Slave"
- "Cînd totul e pierdut/ All Is Lost"
- "Scandal în stil american/ American Hustle"
- "Ţinutul din mijlocul verii/ August: OsageCounty"
- "Blue Jasmine"
- "The Book Thief"
- "Captain Phillips"
- "Dallas Buyers Club"
- "Am spus destul/ Enough Said"
- "Fruitvale Station"
- "Gravity 3D: Misiunea în spaţiu/ Gravity"
- "Her"
- "Inside Llewyn Davis"
- "The Invisible Woman"
- "Kill Your Darlings"
- "Labor Day"
- "Majordomul/ The Butler"
- "Lone Survivor"
- "Mud"
- "Nebraska"
- "Out of the Furnace"
- "The Past"
- "Philomena"
- "Prizonieri/ Prisoners"
- "Rush: Rivalitate şi adrenalină/ Rush"
- "Saving Mr. Banks: În căutarea poveştii/ Saving Mr. Banks"
- "Viaţa secretă a lui Walter Mitty/ The Secret Life of Walter Mitty"
- "Short Term 12"
- "The Way, Way Back"
- "Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street"
Sursa: Mediafax