Ambasadoarea SUA la ONU semnalează absurditatea calității Rusiei de membră permanentă a Consiliului de Securitate

Ambasadoarea americană la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că Rusia nu ar trebui să fie membră permanentă a Consiliului de Securitate, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Rusia este membră permanentă a Consiliului de Securitate. Nu ar trebui să fie, din cauza a ceea ce face în Ucraina, însă Carta (Naţiunilor Unite) nu permite modificarea statutului său de membră permanentă”, a afirmat diplomata în Costa Rica, unde a participat la un summit pentru democraţie.

Rusia urmează să preia, Sîmbătă, de la Mozambic, pe termen de o lună, Preşedinţia Consiliului – forul executiv al ONU.

Într-o convorbire în exclusivitate cu AFP, ambasadoarea SUA a subliniat că aşteaptă din partea Rusiei un comportament „profesionist”, însă şi-a exprimat unele îndoieli. „Ne aşteptăm, de asemenea, să caute ocazii de a-şi duce mai departe campania de dezinformare împotriva Ucrainei, a Statelor Unite şi a tuturor aliaţilor noştri”, a spus ea.

„Ne vom exprima cu fiecare ocazie îngrijorările privind acţiunile Rusiei”, a adăugat reprezentanta Washingtonului la ONU. Ea a promis că Statele Unite vor condamna acţiunile Rusiei şi vor arăta întregii lumi „ce face Rusia şi consecinţele acţiunilor sale împotriva Ucrainei”.

În ceea ce priveşte confruntarea diplomatică dintre China şi Taiwan pentru legăturile diplomatice cu America Latină, Thomas-Greenfield a dat asigurări că SUA vor respecta politica „o singură China”, promovată de Beijing, care consideră Taiwanul o provincie chineză. Ambasadoarea a apreciat însă că ţara sa are un „parteneriat solid” cu Taiwanul şi va susţine drepturile cetăţenilor cu paşaport taiwanez.

La sfîrşitul săptămînii trecute, Hondurasul a stabilit relaţii diplomatice cu China şi a rupt relaţiile cu Taiwanul, reaminteşte AFP.

În dialogul cu agenţia, ambasadoarea s-a referit şi la criza socială, economică şi politică din Haiti şi la posibilitatea unei intervenţii internaţionale sugerate recent de şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell. ”Suntem foarte îngrijoraţi de Haiti. Situaţia s-a deteriorat în ultimele luni”, a arătat ea, recunoscînd că discută despre „modul de organizare a unei forţe internaţionale care să nu provină de la Naţiunile Unite”.