AM EVOLUAT CA PRĂDĂTORI SAU CA VICTIME?
De decenii bune, a existat convingerea că scheletul nostru şi toate caracteristicile sale îşi au originea în prădători preistorici cunoscuţi sub denumirea de conodonţi. Şi totuşi, un nou studiu realizat la Universitatea din Bristol şi publicat în revista de specialitate Nature, arată că respectivii conodonţi erau doar imitatori evoluţionari care au dezvoltat structuri asemănătoare cu dinţii independent de alte vertebrate.
Mai degrabă, se arată în studiu, originea scheletului nostru trebuie căutată în acele creaturi care se ascundeau în noroaie şi apele adînci, formînd armuri osoase tocmai pentru a se apăra de prădători precum conodonţii.
Paleontologi din Anglia, China şi Statele Unite ale Americii au colaborat cu specialiştii Institutului Paul Scherrer din Elveţia pentru a analiza cu raze X structura osoasă a dinţilor mai multor fosile de conodonţi. Au demonstrat astfel că structurile asemănătoare cu dinţii ale conodonţilor au evoluat doar în cadrul acestui grup evoluţionar, independent de alte vertebrate.
„Am fost capabili să vizualizăm fiecare ţesut, celulă şi linie de creştere din dinţii acestor creaturi, fapt ce ne-a permis să le studiem dezvoltarea. Am comparat apoi datele cu cele ale paraconodonţilor, strămoşii acestora, şi cu dinţii vertebratelor moderne, demonstrînd că dinţii conodonţilor au evoluat independent de alte vertebrate”, afirmă Duncan Murdock, de la Universitatea din Bristol.
„Descoperirea noastră demonstrează de asemenea că dinţii au evoluat din armura creaturilor acvatice preistorice”, un fapt pe care nu îl putusem demonstra pînă în prezent, adaugă Philip Donoghue, coautor al studiului.