AGENDA PARLAMENTARA (26 iulie 2019)

Cinci deputați și-au depus mandatele de parlamentar. Este vorba de Maia Sandu, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Otilia Drăguțanu, Andrei Năstase și Viorel Melnic. Parlamentul, în ședința plenară de astăzi, a luat act de demisia lor.

Deputata Maia Sandu, aleasă din partea Blocului electoral ”ACUM Platforma Da și Pas” a renunțat la mandatul de parlamentar, fiind în incompatibilitate cu funcția de Prim-ministru. Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat pentru circumscripția uninominală nr. 50, la vest de Republica Moldova.

Și deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei, aleasă din partea Blocului electoral ”ACUM Platforma Da și Pas”, a depus cererea de demisie, avînd în vedere incompatibilitatea cu funcția de Ministru al educației, culturii și cercetării. Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat care aparține Blocului electoral ”ACUM Platforma Da și Pas”.

Parlamentul a mai luat act de demisia deputatei Otilia Drăguțanu, fiind declarat vacant un mandat de parlamentar care aparține Partidului Democrat din Moldova.

Deputatul Andrei Năstase a depus cererea de demisie, fiind în incompatibilitate de funcție după ce a fost desemnat Viceprim-ministru, Ministru al afacerilor interne. Parlamentul a declarat vacant un mandat de deputat pentru circumscripția uninominală nr. 33, municipiul Chișinău.

Parlamentul a luat act și de demisia deputatului Viorel Melnic, declarînd vacant un mandat de deputat pentru circumscripția uninominală nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender.

***

Republica Moldova și Canada își vor promova și proteja reciproc investițiile. Parlamentul a ratificat, în ședința plenară de astăzi, Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor.

Acordul conține 41 de articole, care reglementează condițiile de protejare reciprocă a investițiilor în scopul consolidării raporturilor economice moldo-canadiene, creării condițiilor favorabile pentru activitățile investiționale în ambele țări. Documentul încurajează investițiile persoanelor fizice și juridice ale unui stat pe teritoriul celuilalt.

Prevederile Acordului vor rămîne în vigoare timp de 15 ani. Pînă în prezent, nu au fost încheiat tratate în domeniul economic sau tratate similare cu Canada.

Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Canadei privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor a fost semnat la 12 iunie 2018, la Ottawa.

***

Produsele din tutun care nu ard vor fi supuse acelorași reglementări ca și țigările. Parlamentul a aprobat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, modificări la Legea privind controlul tutunului, Codul contravențional și Codul fiscal.

În legislație vor fi incluse noțiunile de ”aerosol de produs din tutun sau de produs conex”, ”rezervă din tutun” și modificări la noțiunea ”fumat”. Totodată, pe fiecare ambalaj al produselor din tutun care nu arde va fi plasat avertismentul de sănătate „Acest produs din tutun dăunează sănătății și creează dependență”. Acesta va fi imprimat pe cele mai mari două suprafețe ale pachetului sau ambalajului și trebuie să acopere cel puțin 30% din suprafețele relevante.

Legislația interzice orice formă, directă sau indirectă, de publicitate în favoarea produselor de tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare. De asemenea, se interzice orice activitate care induce în eroare sau creează o impresie eronată despre caracteristicile produselor din tutun pentru fumat și despre impactul acestora asupra sănătății. Prevederile legislative mai interzic și promovarea produselor din tutun și a produselor conexe prin sponsorizare sau susținere în alt mod a unor inițiative publice sau comerciale, precum și oferirea gratuită a produselor din tutun. Controlul respectării acestor prevederi va fi efectuat de către Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Serviciul Fiscal de Stat.

Comercializarea produselor din tutun în locuri interzise – unități cu suprafața comercială mai mică de 20 m.p., situate la o distanță mai mică de 200 de metri de la instituțiile de învățămînt și medico-sanitare va fi sancționată cu amenzi de pînă la 15 000 de lei aplicate persoanelor cu funcție de răspundere și cu amenzi de pînă la 20 000 de lei în cazul persoanelor juridice, cu sau fără privarea dreptului de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Parlamentul a mai aprobat modificări și completări care să asigure norme echitabile pentru produsele din tutun și produsele din tutun care nu arde cu referire la retragerea licenței.

De asemenea, deputații au votat o serie de modificări la Codul fiscal, prin care se aplică același mod de calculare a accizelor și cotă a accizelor pentru țigaretele pentru dispozitive de încălzire a tutunului ca și la țigaretele cu filtru.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, oferind timp industriei de produse de tutun care nu arde să se conformeze reglementărilor. Produsele din tutun care nu arde plasate pe piață pînă la intrarea în vigoare a legii vor fi comercializate pînă la epuizarea stocului.

Rezoluția Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din 6 octombrie 2018 recunoaște că produsele de tutun de tip „heat-not-burn” sînt produse din tutun care cad sub incidența Convenției Cadru a OMS privind Controlul Tutunului, ratificată de Parlamentul Republicii Moldova.

***

Personalul de specialitate din muzeele raionale și locale va fi angajat prin concurs, organizat de conducerea instituțiilor. Parlamentul a aprobat în două lecturi, în ședința plenară de astăzi, modificări la Legea Muzeelor.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, un grup de deputați din Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, modificările vor simplifica procedura de angajare a personalului de specialitate în instituțiile muzeale.

Conform prevederilor legale actuale, angajarea personalului de specialitate se efectuează de către autoritatea administrației publice locale de nivelul II în cazul muzeelor raionale, autoritatea administrației publice locale din UTA Găgăuzia în cazul muzeelor din UTAG și de către autoritatea administrației publice locale de nivelul I, în cazul muzeelor locale.

”Această procedură este una dificilă și exclude administrația muzeului din procesul decizional cu privire la angajarea personalului de specialitate. Acest lucru duce la apariția diferitor dificultăți, tergiversări în activitatea instituției muzeistice, precum și generează contradicții în procesul de gestionare eficientă a instituției, personalul nefiind subordonat directorului, care nu are calitatea de angajator. Legea muzeelor prevede că angajarea personalului de specialitate din muzeele naționale se efectuează de către conducerea muzeului, care este o procedură juridică clară și, prin urmare, considerăm că această procedură trebuie să fie aplicată și în cazul muzeelor raionale, ale UTA Găgăuzia și în cazul muzeelor locale”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM