Administrația Biden vrea să trimită în Taiwan ajutoare pentru arme în valoare de 500 de milioane de dolari
Administraţia Preşedintelui american Joe Biden planifică să trimită în Taiwan ajutoare pentru arme în valoare de 500 de milioane de dolari, recurgînd la aceeaşi prerogativă de urgenţă utilizată de peste 35 de ori pentru Ucraina, a declarat o sursă familiarizată cu acest plan, informează Reuters, potrivit agerpres.
„Ca parte a bugetului pentru 2023, Congresul a autorizat ajutoare pentru arme în valoare de pînă la un miliard de dolari pentru Taiwan folosind Presidential Drawdown Authority (PDA), un tip de autoritate de retragere care accelerează asistenţă de securitate şi care a fost utilizată pentru a trimite arme Ucrainei.
Această prerogativă, care îl autorizează pe Preşedinte să transfere articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului în timpul unei situaţii de urgenţă, ar fi prima dintr-o autorizarea de un miliard de dolari.
China consideră Taiwanul, guvernat democratic, propriul său teritoriu şi a crescut presiunea militară asupra insulei în ultimii trei ani şi nu a renunţat niciodată la folosirea forţei pentru a aduce insula sub controlul ei. Luna trecută, China a organizat manevre de război în jurul Taiwanului, după ce Preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen s-a întîlnit cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Kevin McCarthy, la Los Angeles.
În Februarie, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a mărturisit, în faţa Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului, că intenţionează să facă uz de autoritatea de retragere, a declarat un purtător de cuvînt al Pentagonului. Purtătorul de cuvînt a refuzat să comenteze dacă SUA vor merge mai departe cu pachetul de ajutor de 500 de milioane de dolari.
„Abordarea noastră rămîne în concordanţă cu politica de lungă durată a SUA. Lucrăm din greu pentru a ne îndeplini obligaţiile în temeiul TRA (Taiwan Relations Act) şi vom continua să facem asta”, a spus purtătorul de cuvînt.
Din 1979, relaţia dintre SUA şi Taiwan este guvernată de TRA, care oferă o bază legală pentru a oferi Taiwanului mijloacele pentru a se apăra, dar nu mandatul ca SUA să vină în ajutorul Taiwanului dacă acesta este atacat.
Nu este clar cînd va fi acordat şi ce va cuprinde pachetul de ajutor pentru Taiwan, despre care a informat pentru prima dată Bloomberg.
Taiwanul se plînge de anul trecut de întîrzieri ale livrărilor de arme de către SUA, aşa cum este cazul rachetelor antiaeriene Stinger, deoarece producătorii au direcţionat aprovizionările către Ucraina. O chestiune care i-a preocupat pe unii congresmeni americani.
Ministrul Apărării din Taiwan, Chiu Kuo-cheng, a declarat că livrarea a 66 de noi avioane F-16V avansate din SUA a fost amînată din cauza întreruperilor lanţului de aprovizionare.