9 traditii ciudate de nunta in lume
În ce ţară viitoarea mireasă este murdărită din cap pînă-n picioare înainte de petrecere
Nunta este un moment extrem de important în viaţa oricărui cuplu, presărat cu diverse tradiţii păstrate de-a lungul anilor. Indiferent că vorbim despre obiceiuri încărcate de romantism, obiceiuri bizare ori unele de-a dreptul dezgustătoare, toate au acelaşi scop: să aducă fertilitate, fericirea şi prosperitate proaspeţilor însurăţei.
1. Mărturii dulci pentru nuntaşii greci. Grecia este patria unei tradiţii dulci. Fericitul cuplu împart nuntaşilor drept mărturii migdale glazurate, numite koufeta. Albul glazurii simbolizează puritatea, forma ovoidală este un sem al fertilităţii, duritatea reprezintă rezistenţa căsătoriei, în timp ce zahărul este menit să sublinieze "dulceaţa" vieţii în doi. E un alt mod de a transmite proaspeţilor însurăţei fericire, sănătate, bunăstare, copii şi viaţă lungă. Bătrînii spun că dacă o fată singură va dormi cu o astfel de migdală sub pernă timp de trei nopţi, îşi va visa viitorul soţ.
2. Monedele-talisman ale miresei din Suedia. Miresele din ţările nordice îşi pun la încălţări metale preţioase. Socrul mic îi dă miresei o monedă de argint pe care o introduce în pantoful stînd, în timp ce soacra mica, o monedă de aur, pentru pantoful drept. Se crede că în acest fel părinţii se asigură că fiica lor nu va avea niciodată probleme financiare.
3. În Polonia, miresele aleg cu grijă încălţările. Şi viitoarele soţii poloneze acordă o atenţie deosebită încălţămintei. Tradiţia spune că dacă vor purta pantofi decupaţi în faţă, nu vor avea noroc la bani. În acest caz, şansa la un viitor prosper poate fi asigurată de nuntaşi, dacă aceştia aruncă cu monede în momentul în care cuplul iese de la cununia religioasă.
4. În Scoţia, viitoarea mireasă este murdărită. Înainte ca o mireasă din Scoţia să îmbrace rochia albă, prietenii ei o acoperă din cap pînă în picioare, uneori alături de mirele său, cu alimente urît mirositoare, precum ouă stricate, lapte acru ori sosuri de peşte. Se spune că în acest fel cuplul este pregătit pentru greutăţile unui mariaj şi este protejat de spiritele rele în ziua căsătoriei.
5. Cuplul francez mănîncă din resturile de la nuntă. Proaspeţii însurăţei francezi alungă ghinionul cu o tradiţie unică, numită "La Soupe". Obiceiul presupune că invitaţii adună resturile de la petrecerea de nuntă, apoi le pun într-un vas în formă de toaletă pentru ca mirii să le mănînce.
6. Gestul nepoliticos din Kenya. În comunitatea Maasai din această ţară africană, tatăl miresei o scuipă pe cap şi pe piept, în momentul în care pleacă împreună cu noul soţ. Scopul acestui gest nepoliticos este să-i protejeze de ghinion şi de un destin încărcat de ispite.
7. Perlele aduc ghinion în căsniciile din Nicaragua. În unele culturi vechi, perlele semnifică bogăţia şi dragostea, însă miresele din Nicaragua refuză le evită. Şi asta pentru că se crede că dacă le poartă în ziua nunţii vor avea parte de un mariaj nefericit.
8. Viitoarele neveste din Mexic preferă culorile vii. Miresele mexicane nu sunt îmbrăcate în alb. Multe îşi cos decoraţiuni colorate pe lenjerie: galbenul simbolizează belşugul de pe masă, albastrul este menit să aducă noroc la bani, iar roşul, va aduce un plus de pasiune relaţiei.
9. Lacrimile miresei din China. În ţara asiatică există o serie de ritualuri pentru cuplurile logodite. În unele provincii, miresele trebuie să plîngă o oră pe zi, timp de o lună, pînă în ziua nunţii, în altele, perechea trebuie să sacrifice un pui de găină pentru a fi sigură că aleg data potrivită pentru nuntă, iar în altele, în cele trei luni care le preced nunta, viitorii miri nu merg la nunţi ori înmormîntări, şi nici nu vizitează vreo proaspătă mamă pentru a nu avea parte de ghinion.
Sursa: Adevărul.ro