TRUPE RUSE DE RECUNOASTERE AU DESFASURAT EXERCITII IN TRANSNISTRIA

Militari ai unităţii de recunoaştere din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria (GOTR) au efectuat joi aplicaţii în cadrul cărora au exersat acţiuni în condiţii apropiate luptelor reale împotriva unui inamic imaginar, relatează RIA Novosti, citînd serviciul de presă al Districtului militar Vest din Federaţia Rusă.

Aceste exerciţii au inclus căutarea, urmărirea şi supravegherea unui inamic simulat, spargerea sistemului de securitate şi pătrunderea clandestină în interiorul unui obiectiv de importanţă majoră în scopul obţinerii de informaţii.

«Soldaţii au efectuat un raid la un post inamic simulat şi au exersat şi alte elemente de formare tactică şi specială. Totodată, cercetaşii au găsit soluţii la probleme practice în organizarea căutării, observării şi supravegherii subiectului, au practicat spargerea securităţii şi pătrunderea sub acoperire în instalaţii de importanţă critică în scopul de a obţine informaţii secrete", menţionează comunicatul.

GOTR a fost creat la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, dislocată în Transnistria. Principalele sale obiective vizează menţinerea păcii în Transnistria şi protecţia depozitelor cu muniţii de la Colbasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.

Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria numără 1350 de militari, dintre care 350 sînt angajaţi în misiunea de menţinere a păcii, ca parte a forţelor de menţinere a păcii comune cu Republica Moldova şi Transnistria.

Tensiunea a crescut în stînga Nistrului după numirea la 30 mai a fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili în funcţia de guvernator al regiunii Odesa din sudul Ucrainei, situată la graniţa cu Transnistria. De mai multe zile, o parte a presei ruse şi transnistrene emite diferite scenarii privind reizbucnirea conflictului de pe Nistru, cu implicarea ţărilor vecine în ostilităţi, în contextul în care Ucraina a denunţat acordul cu Rusia privind tranzitul de militari ruşi spre Transnistria, iar Republica Moldova a interzis accesul în Moldova pentru mai mulţi militari ruşi.

«Rusia deocamdată aşteaptă şi îndrăzneala părţii moldovene creşte treptat. Dar ei trebuie să înţeleagă că un răspuns va exista. Între altele, aceasta ar putea afecta grav interesele de afaceri în Rusia ale unor persoane concrete din conducerea Republicii Moldova. La Chişinău la putere se află un guvern de afacerişti şi aceştia ar trebui loviţi în ceea ce este mai sensibil - afacerile», a declarat joi, într-un interviu pentru agenţia tiraspoleană de presă Novosti Pridnestrovia, expertul rus Vasili Kaşirin. Republica Moldova şi Ucraina fac un joc riscant pentru a testa răbdarea Federaţiei Ruse, a mai spus el, în interviu.

Sursa: Agerpres