Profesorul decapitat linga Paris primise amenintari cu citeva zile inainte de crima

Profesorul de istorie și geografie decapitat, Vineri, în regiunea pariziană Conflans Sainte-Honorine primise amenințări în zilele precedente, după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed, scrie BBC, citînd presa franceză. Atacatorul este un tînăr rus de origine cecenă, de 18 ani, care primise permis de ședere în Franța în luna Martie.

Profesorul de 47 de ani se numea Samuel Paty și preda istorie și geografie la școala din Conflans Sainte-Honorine, o comună din suburbiile Parisului, aflată la aproximativ 25 km Nord-Vest de centrul Capitalei Franței.

El a fost decapitat Vineri după-masă pe stradă de un atacator care ulterior a fost împușcat și omorît de polițiști. Momentele de groază au fost surprinse de un martor care se afla la o distanță sigură de locul faptei.

Atacatorul avea 18 ani și primise permis de refugiat în Martie 

Poliția afirmă că atacatorul, care avea asupra lui un cuțit de bucătărie, este un tînăr de 18 ani, de origine cecenă. El a fost urmărit de polițiști pe stradă și, pentru că nu a vrut să se predea, devenind chiar amenințător, a fost împușcat. Poliția a tras de nouă ori asupra lui. Atacatorul ar fi strigat „Allah Akbar” (Alah e cel mai mare) în momentul în care l-a atacat pe profesor.  

Autorul asasinatului, născut pe 12 Martie 2002 la Moscova, „era titularul unui permis de şedere emis la 4 Martie şi valabil pînă în Martie 2030 (...). De naţionalitate rusă şi origine cecenă, el beneficia de statutul de refugiat”, a declarat Sîmbătă procurorul naţional antiterorist Jean-François Ricard într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

„El era necunoscut serviciilor de informaţii”, a adăugat Ricard, care a precizat încă că autorul era cunoscut de Poliţie pentru fapte de drept comun, fără a fi condamnat vreodată.

Tînărul locuia la Evreux, într-un alt departament; procurorul Jean-François Ricard nu a precizat dacă asasinul frecventase la un moment dat colegiul Bois d'Aulne, din Conflans-Sainte-Honorine, unde preda profesorul Samuel Paty (47 de ani), care i-a căzut victimă.

Atacatorul și-a petrecut ziua în fața școlii și a întrebat mai mulți elevi cine este profesorul care le-a arătat caricaturile cu Mahomed, a mai spus procurorul Ricard. 

Printre altele, Ricard a confirmat că nouă persoane se află în arest, printre care tatăl unei eleve, care avusese un diferend cu profesorul în legătură cu caricaturile profetului Mohamed pe care le arătase în clasă

Atacul survine în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva Charles Hebdo şi a supermarketului Hyper Cacher, în Ianuarie 2015, continuă într-o instanţă specială din Paris. Într-un comunicat, săptămînalul satiric şi-a exprimat, Vineri seara, „sentimentul său de oroare şi revoltă după ce un cadru didactic în exercitarea meseriei sale a fost asasinat de un fanatic religios”. „Intoleranţa religioasă tocmai a trecut un nou prag şi nu pare să dea înapoi de la nimic pentru a-şi impune teroarea în ţara noastră”, continuă Charlie Hebdo.