Nastase, Usatii si Candu, inscrisi ilegal in cursa prezidentiala?

Cunoscutul avocat Ion Dron contestă semnăturile prezentate de către Andrei Năstase, Renato Usatîi și Andrian Candu la Comisia Electorală Centrală. Acesta avansează argumentat ipoteza plauzibilă că listele sunt aceleași din anul 2016, iar autoritatea electorală ar trebui să răspundă la cîteva întrebări.

Ion Dron: 25.000 de semnături în 3 zile?

”Colectarea de către pretendenții la calitatea de candidat la funcția de Președinte A. Năstase și R. Usatîi a cîte 25.421 și respectiv 24.122 semnături în 3 zile, pare mai degrabă o fentare a realităților. Potrivit legii, fiecare semnează și completează de unul singur cu trecerea în listă a numelui, prenumelui, data, luna, anul nașterii, seria, număr buletin identitate și loc domiciliu.

Ambii pretendenți au avut cîte un grup de 100 colectori. Grupul de colectori a fost înregistrat pe 3 Septembrie, iar listele completate au fost prezentate pe 7 Septembrie. Efectiv, au fost 3 zile de lucru, 4,5,6 Septembrie.

Prin urmare 25.421 semnături – 100 colectori = 254 semnături pentru fiecare colector; la 3 zile de lucru = 84 semnături zilnic.

Dacă pentru colectarea unei semnături, în condițiile expuse mai sus, pentru fiecare semnătură ar fi cheltuite 8 minute de lucru X 84 semnături = 11 ore de lucru. Pare în regulă.

Dar, de regulă, mai fiecare semnatar întrebă pentru cine semnează, cotrobăiește să găsească buletinul, are nevoie de ochelari, nu fiecare scrie cu viteza unui dascăl și tot așa. Mai mult, fiecare stă la gospodăria lui și nu într-un loc adunați. Adică, cum nu dai, 8 minute pentru o semnătură e cam puțin. Cine a colectat cu adevărat semnături vă poate spune mai multe.

Sau poate colectorii acestor pretendenți au zburat din poartă-n poartă? Tot din zbor au prins și semnături?

Bănuiesc că, din respect față de alegători și alți concurenți electoral, Comisia Electorală Centrală ar trebui să ne spună public cel puțin următoarele:

1. Că listele prezentate pe 7 Septembrie 2020 nu sunt similare cu cele prezentate de A. Năstase la CEC în 2016;

2. Că listele prezentate de 7 Septembrie 2020 de R. Usatîi nu sunt similare cu cele prezentate de D. Ciubașenco la CEC în anul 2016;

3. Că listele prezentate pe 10 Septembrie 2020 de A. Candu nu sunt similare cu cele prezentate la CEC în anul 2016 de M. Lupu.

Pînă atunci, percepția de fentare a realităților nu este numai percepție. Cel puțin pentru cei care au colectat în viața lor semnături”, scrie avocatul Ion Dron.