VOR ÎNCĂ 4 ANI DE INCERTITUDINI PENTRU ŢARĂ ŞI CERTITUDINI PENTRU FUNCŢIILE LOR

Apocalypse now

Autor: Mihai CONŢIU

Lipsa de transparenţă a negocierilor purtate de către PLDM, PDM şi PL în vederea formării noului Guvern, a elaborării aşa-zisului plan de guvernare şi a desemnării celor care vor conduce Parlamentul ne reaminteşte de precedentele două tranzacţii tot la aceeaşi temă. Un astfel de mister mai există în cadrul Mafiei, atunci cînd, în cadrul unor întruniri secrete dintre clanuri, se pune problema redistribuirii sferelor de influenţă şi control.

Această tăcere complice ne face să credem şi să ne temem că nu este vorba despre nişte negocieri în spirit pro-european, ci, pur şi simplu, dincolo de ştiinţa noastră, se duce o luptă crîncenă pentru funcţii de control în stat. La constituirea AIE 1, rîdeam de ne prăpădeam atunci cînd îi întrebam ce discută, ei, prosteşte şi cu tupeu, ne spuneau că discută despre „principii şi valori”, crezîndu-ne mai proşti decît ei. În fond, ei erau doar mai şmecheri decît noi, iar asta pentru că aveau de împărţit caşcavalul Puterii. Atîta tot! Asta fac şi acum! Care principii europene?!?

De astă dată au lăsat-o mai moale cu „principiile şi valorile” după ce şi-au dat seama că ar fi prea răsuflaţi. Luni, am aflat de la Dorin Chirtoacă, „expertul” PL la negocieri, că nici pomeneală de discuţii despre partajarea funcţiilor de conducere sau a instituţiilor de stat. El spune că „s-au pus în discuţie următoarele aspecte: conţinutul Acordului (de constituire a alianţei de guvernare; nota aut.), structura administraţiei publice centrale, soluţionarea problemei alegerii preşedintelui în 2016, cînd expiră mandatul, cum se asigură echilibrul între formaţiunile din coaliţie, priorităţile legislative, implementarea Acordului de Asociere”.

Vedeţi că iarăşi ne cred proşti? Păi dacă ar fi vorba doar despre asta, atunci discuţiile s-ar fi finalizat într-o singură zi. Singura chestiune spinoasă ar fi cea cu privire la alegerea preşedintelui ţării în 2016, dar pentru asta ar trebui să fie oneşti, călăuziţi de principii pro-europene şi să negocieze cu Voronin o guvernare algoritmică cu PCRM. Sigur că nu vor admite aşa ceva. Nu Plahotniuc, ci mai degrabă Voronin ar fi cel dispus să fie depolitizate Procuratura, CNA, CNI, Fiscul, MAI, SIS, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, conducerile instanţelor de judecată şi Curtea Constituţională.

Ca să vedeţi că nu-i nimic curat după zidul pe care aceste partide l-au pus între ele şi noi, că, de fapt, se războiesc pentru ciolan, vă propun să încercaţi să ghiciţi cam ce a vrut să spună Chirtoacă în momentul în care spune că se discută despre „cum se asigură echilibrul între formaţiunile din coaliţie”. Care echilibru, de vreme ce fiecărui partid ar trebui să-i revină posturi ministeriale şi în Parlament în funcţie de proporţia reprezentativităţii parlamentare? Şi, aşa, începe vechea ceartă, iar asta pentru că Ghimpu şi PD vor să deţină egalitate cu PLDM.

La uşor bănuitele milioane şi milioane aruncate în campania electorală de către Plahotniuc, este greu de crezut că acesta, de dragul integrării europene, ar admite să cedeze controlul asupra Procuraturii, CNA, CNI, SIS, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, conducerilor instanţelor de judecată şi Curţii Constituţionale.

La ce ne putem aştepta?

Este amuzantă ipocrizia cu care unii jurnalişti sau analişti subjugaţi de personalitatea şi generozitatea lui Plahotniuc vorbesc cu satisfacţie despre creşterea electorală a PDM şi scăderea PLDM, deşi are cele mai multe mandate dintre cele trei partide care negociază ce negociază acum. Fireşte că nici unul nu este plătit ca să explice CUM şi CÎT de moral a crescut PDM. Fireşte că nici unul dintre ei nu este plătit ca să constate că PLDM a fost cel mai atacat partid nu doar în campania electorală, ci încă de la începutul anului 2014.

Filat şi PLDM au fost atacaţi, ponegriţi constant de Ghimpu, jurnaliştii şi comentatorii de casă ai lui Plahotniuc, Dodon, Usdatîi etc., iar asta în favoarea PDM şi cu scopul de a fi uitat personajul Plahotniuc. Se face anul şi autorii crimei de la vînătoarea ilegală din Pădurea Domnească, protejaţii lui Plahotniuc, nu au plătit. Cu ce obraz mai negociază PDM şi Plahotniuc controlul absolut asupra Procuraturii, CNA, CNI, SIS, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, conducerilor instanţelor de judecată şi Curţii Constituţionale, ştiindu-se că astfel acoperă un criminal şi foloseşte aceste instituţii pentru nimicirea şi şantajarea oponenţilor politici şi a rivalilor din domeniul afacerilor necurate? Chiar crede cineva că UE nu vede aceste lucruri?

Pe de altă parte, ce ne facem cu suspiciunile penale internaţionale motivate care planează asupra lui Plahotniuc? Un precedent penal internaţional a existat în PDM prin Valeriu Guma. Vom mai asista la încă unul? Se pare că da!

Deoarece este clar că nu au de gînd să solicită consultanţă din partea UE la negocierile lor secrete, că nu au de gînd nici să urmeze exemplul Ucrainei, cel mai probabil că vom fi martorii şi victimele mute ale unui posibil scenariu pe care o să încerc să-l schiţez pe mai departe.

Ca şi pînă acum, îşi vor împărţi funcţiile între ei şi Plahotniuc îşi va menţine aceleaşi sfere de influenţă în stat. Asta înseamnă că nu vom mai putea vorbi despre reforma Justiţiei atîta timp cît Procuratura, ca o componentă a acesteia, şi conducerile instanţelor de judecată se află în ghearele lui Plahotniuc. Calculul lor este simplu, sfidător şi vulgar din perspective europene: vor invoca sau sugera permanent pericolul căderii Moldovei în sfera de influenţă a Rusiei, iar ei cred că astfel UE va închide ochii la toate abuzurile lor.

Ce nu iau ei în calcul este faptul că UE s-ar putea sătura o dată şi o dată de Moldova şi ar putea-o lăsa să se descurce şi singură şi atunci să vedeţi jale!

Un ghimpe din coasta viitoare alianţe va fi alegerea preşedintelui ţării în 2016, cînd vor avea nevoie de o majoritate necesară doar cu ajutorul comuniştilor. Dacă nu vor negocia şi nu vor face un Guvern de uniune naţională cu comuniştii, iar asta este aproape sigur că nu se va întîmpla, riscăm să repetăm experienţa trecută, căci ei vor face totul posibil şi vor trage de timp cît vor putea, folosindu-se inclusiv de abuzuri legislative, pînă spre finalizarea mandatului parlamentar ce urmează să-l primească.

Nu-şi vor permite luxul alegerilor anticipate deoarece ştiu sigur că populaţia nu-i va mai alege nici mînată la vot cu biciul. Un lucru este însă absolut sigur: Dacă nu solicita asistenţă, consultanţă europeană necondiţionată, dacă nu vor depolitiza şi reforma Procuratura, CNA, CNI, Fiscul, MAI, SIS, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, conducerile instanţelor de judecată şi Curtea Constituţională, este ultimul lor mandat în care se află la Putere în această ţară!

UE, ţările europene în particular şi americanii nu-şi vor permite la infinit să ajute o ţară ai cărei conducători se ghidează după reguli strict mafiote. Din cauza lor, Moldova riscă să piardă cel mai nesperat şi strălucit cadou – integrarea în UE, în regim preferenţial, pînă spre anul 2020! Parlamentul European, Comisia Europeană sînt dominate de către Partidul Popular European, familie politică din care face parte şi PLDM. Ca stindard credibil al integrării europene a ţării, proces care presupune o modernizare a ţării şi o prosperitate a moldovenilor cu sprijin occidental rapide cum nu a mai cunoscut Moldova pînă acum, trebuie ca PDM şi PL să mandateze PLDM cu împuternicirile diplomatice şi juridice naţionale necesare pentru finalizarea acestui proces, acestui vis, la urma urmei.

Cred Plahotniuc şi Ghimpu că moldovenii merită să trăiască în civilizaţie şi bunăstare europeană? Este Plahotniuc capabil să-şi sacrifice ambiţiile efemere cu orice preţ? Greu de crezut! Tare mă tem că vom asista la apocalypse now (apocalipsa, acum)!