VLAD FILAT: „SÎNT CONVINS CĂ ÎN 2014 VOM AVEA O PRESTAŢIE EXCELENTĂ ŞI VOM REUŞI SĂ NE ATINGEM TOATE OBIECTIVELE PROPUSE”

Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, a acordat un interviu portalului TRIBUNA, în care a făcut bilanţul politic al anului 2013, dar, totodată, s-a referit şi la alte aspecte importante.   

T: D-le Filat, sîntem la final de an şi aş vrea să vă întreb cum apreciaţi, în general, cele care s-au întîmplat pe parcursul lui 2013?   

V.F.: Ştiţi, acum cîteva zile, mi-a fost prezentat un raport cu ceea ce s-a reuşit de realizat din 2009 pînă în prezent, inclusiv în anul curent. Aş vrea să vă prezint cîteva cifre, care cred că vă vor ajuta să înţelegeţi mai bine ce s-a întîmplat în perioada respectivă.

Astfel, dacă în 2009 veniturile bugetare constituiau 13,2 mlrd. de lei, bugetului anului viitor prevede la acest capitol 25,7 mlrd. de lui, creşterea fiind de 95%. Cheltuielile au sporit de la 17,4 mlrd. de lei pînă la 28 mlrd. de lei, creşterea fiind de 65% şi aici aş vrea să menţionez că cea mai mare parte a acestora a fost direcţionată spre domeniile Social, Educaţie, Agricultură, infrastructură etc. Voi deschide unele paranteze în acest sens.

Astfel, în 2009-2013, s-au reabilitat 16.902 km de drumuri, dintre care 7.811 km de drumuri naționale și 9091 km de drumuri locale, însă lucrările masive abia încep. Pînă în anul 2015, urmează să avem renovate încă 1.500 de km de drumuri. În 2013, Fondul Rutier a depășit cifra de 1,25 de miliarde de lei, iar în 2014 va fi de aproximativ 1,5 miliarde de lei. O situaţie similară este şi în ceea ce ţine de apeducte. Dacă în 2009 aveam 39% din locuințe conectate la apeduct centralizat (7.400 de km de apeducte), în 2013 – 60% (9.800 de km de apeducte). Tot în această perioadă s-au construit ori reconstruit 78 de centre de sănătate. Aceasta a permis accesul calitativ la asistenţa medicală mai aproape de casă pentru 1,2 mil. de cetăţeni.

De asemenea, în ultimii 4 ani, valoarea Fondului de subvenționare a producătorilor agricoli a constituit circa 1,7 mlrd. de lei, mărindu-se de 7,5 ori în comparaţie cu perioada 2005-2008, cînd din bugetul de stat au fost alocate în total 224 milioane lei pentru activităţi investiţionale. O situaţie relativ bună avem şi la capitolul salarizarea muncii. Astfel, dacă în 2009 salariul mediu în Moldova era de 2.700 de lei, acum e de 3.900 de lei. Nu pot să trec cu vederea nici amplele reforme în Educaţie, Poliţie, Justiţie, în alte domenii importante. Sînt doar cîţiva indicatori care arată amploarea schimbărilor ce au avut loc în ultimii patru ani, inclusiv în 2013.

T: Dincolo de indicatori economici, sociali etc., aş fi dorit ca dvs. să vă referiţi la principalele evenimente politice ale anului 2013. Spre exemplu, la  demiterea Guvernului Filat.

V.F.: Nu cred că în această ţară mai este cineva care sincer să creadă în motivele invocate oficial pentru demiterea Guvernului. A fost un act de revanșă politică şi acest lucru este evident. Nu vreau să reproşez nimănui nimic, pentru că sînt sigur că istoria le va pune pe toate la locul lor.

Important este că am reuşit să depăşim acea situaţie de criză guvernamentală şi politică şi să asigurăm ţara cu condiţiile necesare pentru continuarea procesului de integrare europeană. Apropo, pînă la acel moment, mulţi spuneau că eu, personal, m-aş ţine de funcţii şi fotolii. Dacă era aşa, vă asigur că de mult am fi trecut deja şi prin alegeri anticipate, eu m-aş fi regăsit în careva funcţie, în schimb Republica Moldova nu ar fi ajuns să se bucure de succesul înregistrat la Vilnius.

T: Un eveniment politic important al anului a fost şi decizia Curţii Constituţionale din 22 Aprilie.

V.F.: A fost o decizie politică şi PLDM şi-a expus din start poziţia la această temă. Şi eu vreau să vă spun că acea decizie rămîne o problemă pentru Republica Moldova. Făcînd abstracţie de persoana mea, nu putem nega că la 22 Aprilie s-a creat un precedent periculos pentru democraţia moldovenească. CC a deschis Cutia Pandorei şi veţi vedea că, în viitor, acea decizie va crea multe probleme. Nu mie, ci ţării, în general.

T: Pe mulţi i-a surprins învestirea Guvernului Leancă, deoarece, după cele întîmplate, toţi se aşteptau la alegeri parlamentare anticipate. Care sînt acum relaţiile dvs. personale cu actualul premier?

V.F.: Prin învestirea Guvernului Leancă, noi am demonstrat încă o dată că pentru noi contează cauza, scopul pe care-l avem, iar aceasta predomină asupra oricăror altor interese. Am făcut atunci o alegere corectă şi acest lucru s-a văzut deja în timp. Guvernul Leancă a continuat acţiunile întreprinse de cele două Guverne pe care am avut onoarea să le conduc şi astfel am ajuns să parafăm Acordul de Asociere cu UE, să finalizăm negocierile pe marginea liberalizării regimului de vize, să continuăm calea de dezvoltare economică începută în 2009 etc.

Personal, am cele mai bune relaţii cu dl. Leancă şi e firesc să fie aşa, deoarece, pe lîngă faptul că ne leagă o relaţie de prietenie mai veche, mai sîntem şi membri ai aceleaşi echipe, avem principii, valori şi scopuri comune, dar şi determinarea necesară pentru a le realiza.

T: S-a văzut cu ochiul liber dezamăgirea comuniştilor după învestirea noului Guvern. Aceştia au anunţat deschis că se aşteptau la anticipate, iar pentru a-şi atinge scopul au organizat ulterior „o revoluţie de catifea”.

V.F.: Aţi văzut şi singură că această aşa-zisă revoluţie a fost un simplu truc de PR, deşi nu pot trece cu vederea nici încercările disperate ale comuniştilor de a destabiliza situaţia în ţară, de a împiedica reuşita Summit-ului de la Vilnius, de a arunca Moldova în haosul anticipatelor. Eu am spus anterior şi voi repeta şi acum: e normal ca opoziţia să critice guvernarea, să protesteze împotriva guvernării, dar e alogic să acţionezi în detrimentul intereselor cetăţenilor şi ale ţării, chiar dacă eşti în opoziţie. Iar prin revoluţia lor de catifea comuniştii anume asta au şi făcut.

T: Şi acţiunea pro-europeană din 3 Noiembrie a fost un răspuns al guvernării la „revoluţia de catifea” a comuniştilor?

V.F.: Acea acţiune a fost încă o dovadă că oamenii din Republica Moldova îşi doresc să trăiască într-un stat, liber, democratic, european, prosper. Am fost plăcut surprins de amploarea acţiunii, de modul în care oamenii au perceput apelul nostru privind necesitatea conjugării eforturilor într-un moment de maximă importanţă pentru viitorul Republicii Moldova. M-am simţit mîndru să fiu unul din cei 117 mii de oameni care au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi ştiu că numărul celor care nu au putut veni atunci cu noi, dar care cu gîndul şi inima ne-au fost alături, a fost mult mai mare. Aceasta ne dă forţa şi încrederea că trebuie să mergem înainte şi că drumul pe care l-am ales este unul corect şi de perspectivă pentru Republica Moldova.

T: Nu cred că voi greşi dacă voi spune că toate evenimentele politice ale anului 2013 au fost, mai mult sau mai puţin, legate de Summit-ul de la Vilnius…

V.F.: Summit-ul de la Vilnius este și va rămîne o dată istorică în modernizarea Republicii Moldova. Parafarea acordurilor de Asociere și Liber Schimb reprezintă pentru noi toți o victorie a Republicii Moldova, dar și un nou început pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Or, de acum încolo sîntem cu toții antrenați în construirea statului european Republica Moldova.

La Vilnius, am primit o apreciere din partea UE cu privire la progresele pe care le-am înregistrat pe dimensiunea liberalizării regimului de vize. Am văzut recent și aprobarea ambasadorilor UE a liberalizării regimului de vize cu Republica Moldova. Acest fapt demonstrează că reformele pe care le-am întreprins în ultimul timp sînt de succes. Este un exercițiu tehnic complex. Am implementat multe reforme, unele și dureroase, dar o dată ce se va întâmpla – călătoria fără vize îi va face pe cetățenii Republicii Moldova mai liberi și cu mai multe oportunități. Este un angajament pe care ni l-am asumat ca partid încă în 2010 și vom face totul ca să fie realizat.

Integrarea europeană este cea mai bună cale de a transforma ţara noastră. Sîntem europeni istoric, geografic, cultural, lingvistic etc. Vom munci și lupta în egală măsură pentru viitorul nostru european pentru că este în interesul nostru național. Integrarea europeană nu va rezolva toate problemele noastre, dar va oferi condiţiile necesare pentru a transforma și moderniza Republica Moldova. Reformele implementate pentru a ne apropia de UE vor consolida democrația, instituțiile de stat, vor duce la creşterea bunăstării populaţiei, inclusiv prin oferirea unor servicii publice de o calitate mai bună.

Uniunea Europeană este cea mai mare piață de desfacere pentru noi și cel mai important partener economic. Viitorul nostru european va însemna salarii mai bune, mai multe locuri de muncă, servicii și produse de o calitate şi siguranţă sporită. Uniunea Europeană este cea mai mare piaţă de desfacere, reprezentînd aproximativ 45% din exporturile noastre. Deci, apropierea de UE va stimula economia noastră. Experții independenți consideră că Acordul de Asociere va avea un efect pozitiv asupra economiei ţării, cu o creştere economică între 3,2% și 5,4% pe an.

Noul aranjament va crea premisele necesare pentru oferirea mai multor locuri de muncă şi a salariilor mai mari. Acesta va crește comerțul nostru cu UE cu 15-16% și va face Moldova mai atractivă pentru investitori străini.

T: Acest an politic destul de tumultos, pentru dvs. a culminat cu Congresul VI al PLDM. Care a fost necesitatea şi importanţa acestui Congres?

V.F.: Aş vrea să menţionez că PLDM este unicul partid din Republica Moldova care, în şase ani de la constituirea sa, a organizat şase congrese. Aceasta este inclusiv şi o dovadă a democraţiei interne de partid, dar şi a deschiderii şi transparenţei de care dăm dovadă în activitatea noastră. Astfel, în fiecare an, cele mai importante decizii care ţin de activitatea partidului se adoptă în mod deschis, public, în prezenţa presei şi în faţa întregii societăţi. Congresul din data de 8 Decembrie a fost unul important şi prin prisma modificărilor operate la statut şi program, dar şi prin prisma faptului că a finalizat un an extrem de dificil şi de important nu doar pentru PLDM, ci pentru Republica Moldova, în general. Mai mult ca atît, acesta a fost ultimul Congres înainte de viitoarele alegeri parlamentare. A fost, dacă doriţi, şi o mobilizare înainte de un an important care ne aşteaptă şi vreau să vă spun sincer că eu am rămas impresionat de ceea de am văzut şi am simţit la Congres.

Mă mîndresc cu colegii mei, cu capacitatea lor de a se mobiliza şi de a se organiza. Aceasta îmi dă certitudinea că, în anul ce vine, vom avea o prestaţie excelentă şi vom reuşi să ne atingem toate obiectivele propuse. Mesajul principal al congresului este unul împărtășit de toți: Trebuie să mergem înainte și să multiplicăm realizările pe care le are Republica Moldova, înainte să construim statul european Republica Moldova, și să nu permitem alunecarea înapoi, în trecutul falimentar comunist!

T: Domnule Filat, cum va fi anul 2014, care vor fi principalele „fotografii” desprinse în acest an?

V.F.: Va fi anul în care Moldova va face cea mai importantă alegere – de a merge înainte în Europa, spre construirea unui stat european! Dar va fi, de asemenea, anul cînd cetățenii Republicii Moldova vor începe să călătorească liber în Europa. Anul în care în Moldova se va construi mai mult ca oricînd, vom avea cîte un proiect important de infrastructură în fiecare sat, un an în care vom construi școli și grădinițe, vom construi drumuri, centre de sănătate, vom majora pensii şi salarii și ne vom bucura de roadele muncii pe care am depus-o în ultimii patru ani. Fotografia pe care o vad eu este o Moldova mai aproape de Europa, cu cetățeni mai liberi și „un șantier” de construcție în toată țara – o Moldovă care se ridică!

Le doresc tuturor sănătate și fericire în noul an!

 

 

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31