VICTIME „CARE-ŞI AŞTEAPTĂ RÎNDUL” PE STRADA 31 AUGUST 1989
Incompetenţă sau nepăsare din partea celor de la Spaţii Verzi
Înţelegem că, la nivelul Chişinăului, de gestionarea, amenajarea şi întreţinerea Spaţiilor Verzi se ocupă Întreprinderea Municipală "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi". Sunt de notorietate cazurile cînd oamenii mor, maşinile ori clădirile sunt avariate sau străzile blocate din cauza arborilor doborîţi de furtuni, ploi puternice sau chiciura Iernii.
Ori de cîte ori se produce cîte o astfel de tragedie, şefii municipali de la Spaţii Verzi îşi declină responsabilitatea invocînd cele mai revoltătoare pretexte spre a se dezvinovăţi. Uneori ne întrebăm, totuşi, pentru ce-şi încasează salariile lunare? Înainte de curăţenia pe care trebuie s-o întreţină în perimetrele aflate în îngrijirea lor şi alte îndeletniciri adiacente, preocuparea lor de bază ar trebui să fie prevenirea acestor tragedii cumplite.
În acest context logic, de moartea oricărui om sau distrugerea unor bunuri prin prăbuşirea arborilor în condiţii meteorologice nefaste se face vinovată în exclusivitate doar Întreprinderea Municipală "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi". Nimeni altcineva! Vina lucrătorilor acestor instituţii se trage din aceea că, indiferent de numărul de angajaţi pe care-i are, de-a lungul anilor şi permanent ei trebuie să inventarieze permanent copacii care prezintă potenţial de risc de a se prăbuşi în urma unei furtuni, ploi puternice sau din cauza suprasarcinii cu chiciură.
Zilnic, circul pe strada 31 August 1989 şi mă uit cu emoţie la uriaşii arbori care o străjuiesc şi încerc să ghicesc cînd se vor prăbuşi la pămînt. Dată fiind îngustimea străzii circulată de pietoni, autoturisme personale şi microbuze de transport în comun, un astfel de arbore prăbuşit la pămînt ar face un prăpăd nemaipomenit.
Spre exemplu, ca să iau doar perimetrul dintre străzile Mihai Eminescu şi Vlaicu Pîrcălab, aproape toţi aceşti uriaşi arbori au trunchiurile crăpate, pe diagonală, chiar pe mijlocul circumferinţei lor. Pe trotuarul de vizavi de numărul 101 din chiar faţa Spitalului de acolo, există un astfel de arbore din al cărui trunchi se formează două coroane uriaşe. Ei bine, trunchiul acestuia este crăpat longitudinal, de la pămînt şi pînă la baza de despărţire a celor două coroane, de aşa manieră încît o coroană riscă să facă victime pe întreaga lăţime a străzii, iar cealaltă coloană să facă prăpăd pe trotuar şi în faţa Spitalului. Ca să se întîmple această tragedie, nu este nevoie decît de o reîncărcare cu chiciură sau o furtună care nici nu trebuie s fie foarte puternică spre a despica acest arbore. Ce fac cei de la Întreprinderea Municipală "Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi" în aceste condiţii, în aceste zile? Sunt la deszăpezit sau pe teren ca să inventarieze arborii cu potenţial de risc de rupere şi prăbuşire? Reţineţi că aceşti copaci crăpaţi în profunzimile trunchiurilor lor se găsesc în inima Chişinăului, nu undeva în cîmp, în locuri greu accesibile din cauza viscolului!
În această situaţie, chiar că putem vorbi despre potenţiale victime umane „care-şi aşteaptă rîndul” pe strada 31 August 1989. De spaţii în cimitire, nu-i aşa?, nu ducem lipsă. Dacă se va întîmpla o astfel de tragedie, cei de la Spaţii Verzi, ca de obicei, se vor dezvinovăţi, vor spune că n-au probabil aparatură ca să radiografieze sănătatea trunchiurilor arborilor, că n-au destui angajaţi, chiar dacă trunchiurile crăpate despre care este vorba se văd cu ochiul liber şi îşi aşteaptă victimele în umbra nepăsării sau incompetenţei celor de la Spaţiile Verzi.
Mihai CONŢIU