Un pinguin ”vagabond” din Antarctica a calatorit ”din greseala” 3.000 de km

Un pinguin a ajuns pe ţărmurile Noii Zeelande, la o distanţă de cel puţin 3.000 de kilometri de habitatul său natural din Antarctica, relatează BBC.

Pinguinul Adelie, care a fost numit Pingu de către localnici, a fost găsit rătăcit în zona de coastă.

Harry Singh, localnicul care l-a găsit, a declarat că iniţial a crezut că este o ”jucărie moale”.

Acesta este doar al treilea incident înregistrat în care un pinguin Adelie este descoperit în zona de coastă a Noii Zeelande.

Singh şi soţia lui au găsit pinguinul cînd se plimbau după o zi lungă de muncă pe plaja din Birdlings Flat, o aşezare situată la Sud de oraşul Christchurch.

”Iniţial am crezut că este o jucărie moale. Deodată, pinguinul şi-a mişcat capul, aşa că am realizat că este real”, a spus Singh pentru BBC.

În imaginile publicate pe pagina de Facebook a lui Singh, se poate vedea că pinguinul era rătăcit şi singur.

”Nu s-a mişcat timp de o oră şi părea epuizat”, a spus Singh.

Localnicul a apelat la salvatori, deoarece se temea că pinguinul nu va intra în apă şi va deveni astfel o ţintă potenţială pentru alte animale de pe plajă. ”Nu am vrut să ajungă în burta unui cîine sau a unei pisici”, a spus el.

În cele din urmă, el a luat legătura cu Thomas Stracke, care se ocupă de circa zece ani de salvarea pinguinilor pe Insula de Sud a Noii Zeelande.

Stracke a fost şocat să constate că era vorba despre un pinguin Adelie – o specie care trăieşte exclusiv în peninsula Antarctică. Împreună cu un medic veterinar, el l-a prins pe pinguin în aceeaşi seară.

În urma analizelor de sînge s-a constatat că Pingu era uşor subponderal şi deshidratat, motiv pentru care i-au fost administrat lichide şi a fost hrănit printr-un tub.

Pasărea va fi eliberată în cele din urmă pe o plajă sigură din Peninsula Banks, pe care nu se află cîini.

Acesta este doar al treilea caz din istorie în care un pinguin Adelie a fost găsit pe coastele Noii Zeelande, după două incidente din 1993 şi 1962.

Prezenţa pinguinilor Adelie în Noua Zeelandă rămîne rară, însă dacă mai mulţi vor apărea în viitor acesta ar putea fi un semn îngrijorător, potrivit experţilor.

”Cred că dacă începem să avem anual pinguini Adelie acest lucru ne va duce cu gîndul la faptul că în ocean s-a petrecut o schimbare, pe care trebuie să o înţelegem”, a declarat pentru The Guardian profesorul de zoologie Philip Seddon de la Universitatea Otago.

”Mai multe studii ne vor oferi mai multe date despre locul spre care se îndreaptă pinguinii, ce fac ei, care sunt tendinţele populaţiei… ne vor spune cîte ceva despre sănătatea acelui ecosistem marin în general”, a adăugat Seddon.