Un jurnalist BBC a parasit China dupa amenintari legate de modul in care a relatat situatia din Xinjiang

Un jurnalist al televiziunii britanice BBC a declarat, Miercuri, că a părăsit China după „ameninţări legate de modul în care a relatat despre tratamentul aplicat musulmanilor uiguri în regiunea autonomă Xinjiang”, considerat „părtinitor” de Beijing, relatează AFP, potrivit agerpres. John Sudworth, care realiza frecvent reportaje care sfidau autorităţile, s-a mutat în Taiwan.

„Presiunea şi ameninţările autorităţilor chineze în urma informaţiilor mele au fost destul de constante. Dar ele s-au intensificat în ultimele luni”, a declarat el Miercuri pentru postul BBC Radio 4.

„În final, împreună cu familia mea de aici de la Beijing, precum şi împreună cu BBC, am decis că este pur şi simplu prea riscant să continuăm”, a mai spus el.

Acest jurnalist este ţinta privilegiată a media de stat chineze după reportajele privind tratamentul aplicat uigurilor în regiunea autonomă Xinjiang, în Nord-Vestul Chinei.

Presa oficială îl acuză pe John Sudworth în special de relatare „părtinitoare” şi de „deformare a faptelor”, întrucît s-a făcut ecoul alegaţiilor de „violuri” sau de „muncă forţată” în această regiune.

„Munca lui John a dezvăluit adevăruri pe care autorităţile chineze nu voiau ca lumea să le cunoască”, a reacţionat la rîndul său BBC într-un comunicat.

Postul a fost anunţat oficial la jumătatea lui Martie că jurnalistul a fost vizat de o plîngere în Justiţie din cauza „ştirilor sale false”. Această procedură ar fi putut să-l împiedice să părăsească teritoriul Chinei, potrivit AFP.

„Dacă John Sudworth consideră că reportajele sale sunt corecte şi obiective, ar fi trebuit să aibă curajul să se confrunte cu această acţiune în Justiţie”, a declarat Miercuri, într-un briefing de presă, Hua Chunying, o purtătoare de cuvînt a Ministerului de Externe chinez.

„Oricine ştie că BBC difuzează un mare număr de ştiri false privind China, cu o puternică părtinire ideologică”, a adăugat ea.

Clubul corespondenţilor străini în China (FCCC), care îi reprezintă pe jurnaliştii stabiliţi în această ţară, s-a declarat într-un comunicat „îngrijorat” şi „întristat” de plecarea lui John Sudworth.

„Agresiunea care îl vizează pe dl Sudwoth şi pe colegii săi de la BBC se înscrie în contextul mai larg al hărţuirii şi intimidării care obstrucţionează activitatea corespondenţilor străini în China”, apreciază acesta.

Acoperirea subiectelor sensibile este complicată pentru jurnaliştii străini. Mulţi dintre ei au fost urmăriţi, reţinuţi sau supuşi unor represalii de tipul scurtării duratei vizelor.

China a expulzat în 2020 cel puţin 18 jurnalişti străini care lucrează pentru cotidiene americane. O măsură de retorsiune împotriva Washingtonului, care a forţat mai multe zeci de corespondenţi chinezi să părăsească SUA.