UE va sista, incepind de anul viitor, mecanismul de autorizare a exporturilor de vaccinuri

Uniunea Europeană a anunţat Vineri că, începînd de anul viitor, va pune capăt mecanismului de autorizare a exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 produse în statele membre, dar că va continua să exercite ”o supraveghere”, transmite AFP.

CCu începere de la 1 Ianuarie 2022, producătorii de vaccinuri nu vor mai trebui să ceară autorizare pentru exportul de vaccinuri în afara UE”, a declarat purtătoarea de cuvînt Dana Spinanţ, într-un briefing de presă.

Acest mecanism fusese instituit de Bruxelles la sfîrşitul lunii Ianuarie pentru a securiza aprovizionarea cu vaccinuri a statelor membre şi urma să expire la 31 Decembrie.

”Transparenţa exporturilor va continua să fie asigurată graţie unui nou mecanism de supraveghere care va furniza Comisiei informaţii în timpul dorit cu privire la exporturile de vaccinuri specifice fiecărei companii”, a adăugat purtătoarea de cuvînt.

Noul mecanism este în curs de finalizare.

Potrivit Danei Spinanţ, ”UE este cel mai mare furnizor mondial de vaccinuri împotriva COVID-19, cu peste 1,3 miliarde de doze exportate pînă acum din Decembrie (2020) în peste 150 de ţări, dintre care în jur de 1 miliard în cadrul mecanismului de autorizare a exporturilor”.

Uniunea Europeană a exportat mai mult de jumătate de dozele de vaccin anti-COVID-19 produse pe teritoriul său.

Mecanismul de autorizare impune ca, înaintea oricărui export de vaccinuri în afara UE de către un producător, acesta să obţină aprobarea statului membru de unde sunt expediate dozele, cu excepţia livrărilor spre ţări vulnerabile sau care beneficiază de scutiri. Această decizie trebuie ulterior confirmată de Comisia Europeană.

El a condus la un singur caz de blocare a exporturilor, în Martie, cînd Roma a interzis plecarea spre Australia a 250.000 de doze de vaccin AstraZeneca produse pe teritoriul Uniunii, invocînd o ”penurie persistentă” şi întîrzieri ale livrărilor acestei companii către UE.

În timp ce Europa se confruntă cu un nou val de infectări, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a chemat Joi la intensificarea vaccinării în UE, deplîngînd faptul că un sfert dintre adulţi nu sunt încă integral vaccinaţi.

”Avem suficiente doze de vaccin pentru aceasta. Pînă la sfîrşitul săptămînii, în Europa va fi livrat 1 miliard de doze statelor membre”, a afirmat ea, îndemnînd la administrarea unei doze booster la şase luni după schema iniţială.