UE, PROFUNDĂ, FUNCŢIONALĂ ŞI UMANĂ

Europa de acasă şi cea de lîngă noi. Dirk Schuebel – „Omul Anului 2013” şi Ordinul Republicii!

Autor: Mihai CONŢIU

Marţi, 2 Iulie, a.c., am avut onoarea să asist la două evenimente extrem de semnificative – ceremonia de premiere a tinerilor bloggeri din Transnistria la Şcoala de Vară de la Vadul lui Vodă, precum şi, ulterior, la inaugurarea oficială a renovării Direcţiei de Chirurgie Generală a Spitalului Raional Rezina, în care Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu administraţia publică locală, au investit peste  115.000 de Euro.

Maeştri de ceremonii, ca să zic aşa, pe lîngă oficialii locali, au fost Excelenţa Sa, domnul ambasador Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova şi distinsa doamnă Nicola Harrington-Buhay, reprezentantul  permanent PNUD în Moldova.

Doar în aparenţă, cele două evenimente pot să pară banale, numai că ele scrutează un complex de profunzimi umanitare de-a dreptul impresionante. Poate şi pentru că sunt sigur de acest adevăr, mai în glumă, mai în serios, i-am spus gingaşei noastre însoţitoare, Ana Moghilda, lider de „Comunicare şi Vizibilitate 2013 în Moldova”, că nu le pot pune întrebări suplimentare celor doi oficiali deoarece acestea pot fi puse doar atunci cînd nu înţelegi ceva. Cele două proiecte realizate sunt îngemănate extraordinar prin mesajul lor umanitar şi, mai departe, veţi vedea de ce!

Apropo de Ana Moghilda! De ce, oare, nu avem astfel de tineri competenţi în absolut toate componentele decizionale ale statului, dar mai ales în fruntea partidelor politice?

Pe parcursul traseului,

am aflat că, ştiindu-se despre aceste două evenimente, comunistul de grotă Vasile Şova, ex-ministru al Reintegrării, a afirmat că UE „ar spăla bani” prin aceste proiecte. Probabil că îşi aminteşte de propriile-i practici din timpul guvernării comuniste...  Comunistul brutal Vasile Şova confundă saloanele civilizaţiei europene cu promiscuitatea discotecilor ţărăneşti, în care el probabil că şi-a însuşit Codul Manierelor Elegante şi s-a iniţiat în primele afaceri, de bişniţă. O atitudine mai vulgară decît cea a lui Şova nici că se putea imagina!

Responsabilizarea mass-media online din stînga Nistrului. “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”

În premieră naţională, 11 şcoli din regiunea transnistreană şi-au creat bloguri, în care elevii îşi pot exersa abilităţile de jurnalişti începători şi îşi pot posta convingerile, constatările, ideile. De-a lungul primei jumătăţi a acestui an, 70 de elevi din regiunea transnistreană au fost iniţiaţi pentru a-şi face şi administra bloguri pentru şcolile la care studiază. La finalizarea instruirii, tinerii bloggeri s-au reunit la o Şcoală de Vară, iniţiată prin asistenţa Programului PNUD-UE, iar asta sub egida “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

Marţi, 2 Iulie, am avut şansa tonifiantă de a mă afla printre aceşti tineri, cu care am vorbit, m-am fotografiat şi le-am admirat vitalitatea şi optimismul – tineri entuziasmaţi şi puri, pe care nici un om responsabil nu-şi doreşte să-i vadă ajunşi „victime sociale şi civile” ale politicienilor, iar UE demonstrează că tocmai de asta vrea să-i protejeze.

“Am învăţat şi am experimentat într-un mod interactiv regulile de scriere în media online, am deprins tehnici de documentare, de fotografiere şi de combinare reuşită a textelor cu imaginile. Datorită acestei instruiri, am creat un blog interesant şi util pentru toţi oamenii din regiune şi din afara ei. Acum pot spune lumii întregi despre ceea ce văd şi gîndesc”, a mărturisit O.S., care, cu mândrie, spune că este blogger din satul Parcani.

Accentuăm faptul că instructajul didactic al tinerilor bloggeri este o componentă a unui proiect care vizează extinderea mass-media din regiunea transnistreană de către Centrul pentru Jurnalism Independent, în parteneriat cu Centrul Media şi organizaţia  „Stels-Tera” din Tiraspol, cu asistenţa Programului PNUD-UE „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”.

1 SCHUEBEL.jpg

Dirk Schuebel: „Tinerii să profite de oportunităţi comune”

 „Programul de susţinere a măsurilor de promovare a încrederii are drept scop încurajarea cooperării oamenilor de pe cele două maluri ale Nistrului, pentru a răspunde provocărilor care-i afectează în egală măsură, indiferent de locul în care locuiesc – Chişinău, Bender sau Zona de Securitate. De asemenea, Programul sprijină organizaţiile societăţii civile şi, în special, tinerii să profite de oportunităţi comune, în cazul dat, pentru a contribui la dezvoltarea mijloacelor de informare în masă  independente şi profesioniste, în conformitate cu standardele UE”, a declarat Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.            

Dincolo de instruirea tinerilor bloggeri din regiunea transnistreană, în contextul proiectului susţinut şi promovat de către UE şi PNUD, a mai fost finalizat şi un studiu de evaluare a necesităţilor mass-media din stînga Nistrului.  Astfel, un număr de 20 de jurnalişti profesionişti de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de cursuri de perfecţionare în segmentul mediatic, care au realizat în comun 10 produse media şi pe care le-au publicat şi difuzat pe unul saumai multecanale media.

3  SCHUEBEL.jpg

Nicola Harrington-Buhay: „Fiecare om îşi doreşte ca vocea lui să fie auzită, iar opinia lui să fie luată în considerare”

“Prin intermediul blogurilor, tinerii se pot implica în rezolvarea problemelor care îi afectează pe ei, generaţia şi comunităţile lor. Fiecare om îşi doreşte ca vocea lui să fie auzită, iar opinia lui să fie luată în considerare”, a declarat Nicola Harrington-Buhay, reprezentantul permanent PNUD în Moldova. 

Doamna Harrington-Buhay a remarcat faptul că acest proiect este un bun exemplu al modului în care organizaţiile societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului pot juca un rol efectiv în îmbunătăţirea vieţii oamenilor din această regiune. “Ştim, din propria experienţă,  că activitatea în comun produce efecte mult mai bune decît eforturile solitare”, a mai spus Nicola Harrington-Buhay. 

Programul “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” sprijină autorităţile publice locale, reprezentanţii sectorului asociativ, oamenii de afaceri şi alţi subiecţi de pe ambele maluri ale Nistrului să iniţieze şi să desfăşoare activităţi comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, dezvoltarea societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

În drumul nostru, am ajuns şi la Rezina. La Spitalul Raional,

dar nu să ne internăm istoviţi de oboseala drumului sau din alte pricini, ci pentru a participa la inaugurarea noii Secţii de Chirurgie Generală a Spitalului Raional din localitate., în care Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în parteneriat cu administraţia publică locală, au investit peste  115.000 de Euro.

Ajuns acolo, am constatat, încă o dată cînd este vorba despre acţiuni ale UE în Republica Moldova, ce înseamnă „să tai încă o panglică inaugurală a „Susţinerii Măsurilor de Promovare a Încrederii”!

În Secţia de Chirurgie Generală a acestui spital, anual, sunt trataţi circa 2.000 de oameni din raionul Rezina, dar şi din localităţile Rîbniţa şi Camenca, aflate în stînga Nistrului. Din componenţa acestei secţii generale spitaliceşti fac parte patru compartimente absolut vitale pentru spital – Terapie Intensivă, Traumatologie, Urologie şi Otolaringologie –, care nu fuseseră reparate de mulţi ani şi se aflau într-o stare critică de funcţionare.

Graţie asistenţei acordate de UE şi PNUD, în cadrul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, în toate cele patru secţii componente vizitate de noi au fost înlocuite uşile şi ferestrele, reţelele de distribuţie a energiei electrice şi termice, sistemele de canalizare şi de aprovizionare cu apă,  au fost efectuate lucrări de renovare. De asemenea, spaţiile acestora  au fost dotate cu mobilierul specific.

6 SCHUEBEL.jpg

Condiţii mai bune de tratament pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului

„Cu ajutorul donatorilor putem oferi astăzi condiţii mai bune de tratament pentru oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, contribuind astfel şi la dezvoltarea bunelor relaţii între ei. Investiţia a venit în cel mai crucial moment pentru noi şi ne oferă posibilitatea de a valorifica şi alte fonduri pentru îmbunătăţirea serviciilor de asistenţă  medicală din regiune ”, a menţionat Maria Florea, directorul spitalului.

Renovarea secţiei de chirurgie este parte a efortului depus de UE şi PNUD în cadrul unui program mai amplu de promovare a încrederii între oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Sunt onorat să particip la evenimentul de inaugurare a secţiei de chirurgie generală, care demonstrează că asistenţa oferită de Uniunea Europeană este în beneficiul oamenilor şi, în cazul dat, promovînd cooperarea între cele două maluri ale Nistrului, poate chiar să salveze vieţi”, a declarat, cu acest prilej, Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova.

„Evenimentul de astăzi este un alt pas important pentru crearea unor condiţii mai bune de trai. Mai există alte 35 de astfel de proiecte de renovare a grădiniţelor, şcolilor, centrelor  sociale şi de sănătate, de reconstrucţie a reţelelor de canalizare şi aprovizionare cu apă, care vor contribui direct la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a încrederii şi cooperării între cele două maluri ale Nistrului. În timpul cel mai apropiat, ne vom mobiliza eforturile pentru a renova şi spitalul din Rîbniţa”, a declarat, în cadrul evenimentului de inaugurare, Nicola Harrington-Buhay, reprezentantul permanent al PNUD în Moldova.

Ca obiectiv general şi pe termen lung, Programul “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” sprijină autorităţile publice locale, reprezentanţii sectorului asociativ, oamenii de afaceri şi alte părţi interesate de pe ambele maluri ale Nistrului să desfăşoare activităţi comune în cinci domenii-cheie: dezvoltarea afacerilor, dezvoltarea societăţii civile, renovarea infrastructurii sociale, ocrotirea sănătăţii şi protecţia mediului ambiant.

Demn de reţinut este faptul că Programul este implementat de PNUD Moldova în perioada 2012-2015, cu un buget total de 10.600.000 Euro, acordaţi de Uniunea Europeană (9,500,000 Euro) şi PNUD Moldova (1,100,000 Euro).

Încrederea şi traiul mai bun de dincolo de neputinţele politicienilor

Umanismul unor astfel de programe iniţiate şi aplicate masiv de către UE în R. Moldova, avînd şi asistenţa PNUD, este dată de faptul că funcţionalitatea lor se derulează în paralel cu tot ceea ce poate fi definit ca fiind politică. Politica şi politicienii manipulează şi au interese electorale.

Programele UE din R. Moldova, după cum am ilustrat şi mai sus, au în centrul lor OMUL, cu tot ceea ce ţine de necesităţile lui imediate – libertatea de exprimare şi de circulaţie neîngrădită, încredere reciprocă, dreptul la viaţă şi la ocrotirea sănătăţii, oportunităţi de prosperitate economică şi socială, condiţii civilizate de muncă şi trai şi un mediu natural nepoluat.

Pentru absolut tot ceea ce a făcut în mandatul său de 4 ani pentru R. Moldova, Excelenţa Sa, domnul ambasador Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova merită nu doar să fie declarat „Omul Anului 2013”, ci să-i fie înmînată şi cea mai înaltă distincţie a statului – Ordinul Republicii!

Dincolo de disputele, încordările sau tratativele politice existente între politicienii de pe ambele maluri ale Nistrului, oamenii, care au aceleaşi nevoi de sănătate, educaţie şi cele de zi cu zi, se întîlnesc, comunică, se asistă sau muncesc în comun. Fie că este vorba despre Tabere de Vară la Vadul lui Vodă, fie că este vorba despre Spitalului Raional Rezina, unde sunt cadre medicale şi vin să se trateze oameni de pe ambele maluri ale Nistrului, viaţa îşi urmează cursul ei firesc. Astfel, existînd o deplină încredere reciprocă, constatăm şi o coexistenţă departe de orice discriminare. Numeroşii pacienţi din Rîbniţa şi celelalte localităţi din regiunea transnistreană învecinate cu oraşul Rezina,  care vin să se interneze şi să se trateze la Spitalului Raional, înainte de toate sunt OAMENI fără frontiere politice şi ideologice.

Şi în acest context vorbeam despre complexul de profunzimi umanitare de-a dreptul impresionante ale proiectelor şi programelor asistate şi aplicate    de Uniunea Europeană în Republica Moldova. Însăşi denumirea Programului de care am vorbit în aceste rînduri – “Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” – este mai mult decît elocventă!

UE înseamnă umanism şi civilizaţie!

UE de lîngă noi vine în fiecare zi la noi spre a ne familiariza cu toate valorile care au făcut, au creat şi recreat permanent străvechea şi moderna Mare Civilizaţie Europeană!

Mardari Felicia 08.07.2013 - 15:40

Schuebel a contribuit simtitor la asigurarea dialogului politic dintre partidele de la putere, or faptul ca criza politica a fost depasita si sa relansat reformele i se datoreza si participarii lui. CPE trebuie sa raspunda pozitiv acestei sustineri si paralel sa satifaca necesitatile cetatenilor.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31