TUTUNUL ŞI ALCOOLUL – INAMICII DE MOARTE „LEGALI” AI OMENIRII

In imagini: Jarno Habicht, doctor în medicină, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Elena Madan, manager de Proiect în cadrul Delegaţiei UE în RM, şi Angela Ciobanu, ofiţer sănătate publică în cadrul OMS

La Clubul de Presă al Delegaţiei UE în RM

Marţi, 4 Martie, a avut loc o întrunire aClubului de Presă al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova. Obiectivul dezbaterilor a fost consumul îngrijorător de tutun şi alcool în Moldova, campanii de informare, strategii şi identificarea de noi şi noi motivaţii şi metode de prevenire şi combatere a acestui flagel. În acest context, a fost invocată colaborarea instituţională cu autorităţile statului, ajustarea legislativă în vederea restricţionării consumului de tutun în spaţiile publice, a vînzării tot restrictive a alcoolului, precum şi implicarea conştientă a tot mai multe grupuri sociale în campanii de prevenire a acestor vicii, arătîndu-se consecinţele devastatoare pe care corpul uman le suportă din cauza consumului de tutun şi alcool.

La reuniunea Clubului de Presă au participat Jarno Habicht, doctor în medicină, reprezentantul OMS în Republica Moldova, Elena Madan, manager de Proiect în cadrul Delegaţiei UE în RM, şi Angela Ciobanu, ofiţer sănătate publică în cadrul OMS. (Aliona CIGULEA)

OMS sprijină pe larg abordarea bolilor netransmisibile în Republica Moldova

Impactul bolilor netransmisibile - diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, afecţiunile respiratorii cronice şi cele digestive - reprezintă 86% din toate decesele înregistrate în 2012 în Republica Moldova. Controlul bolilor netransmisibile a devenit o prioritate pentru programele naţionale de sănătate, iar în ultimii trei ani Guvernul Republicii Moldova a iniţiat o serie de reforme privitoare la un control mai eficient al acestor maladii.

Prin mandatul său la nivel internaţional, Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) îi este atribuită rolul de a coordona acţiunile desfăşurate, la nivel global, împotriva bolilor netransmisibile, de a dezvolta un cadru de monitorizare şi evaluare, de a oferi asistenţă tehnică şi de a urmări progresele înregistrate. În Republica Moldova, o parte importantă a activităţilor desfăşurate de OMS în prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile, au fost realizate în cadrul Proiectului „Asistenţă tehnică în cadrul suportului bugetar pentru sectorul sănătăţii”, derulat în perioada 2010-2014, sprijinit financiar de Uniunea Europeană.

Obiectivele Proiectului au fost direcţionate spre fortificarea dirijării investiţiilor din sectorul sănătăţii; asigurarea utilizării mai mari a dovezilor în procesul decizional în elaborarea politicilor, planificarea strategică şi monitorizarea performanţei; fortificarea capacităţii instituţionale a Ministerului Sănătăţii de prestare a serviciilor bazate pe populaţie şi axate pe rezultate; îmbunătăţirea controlului maladiilor netransmisibile.

Controlul maladiilor netransmisibile a devenit, astăzi, un obiectiv-cheie pe agendele Ministerului Sănătăţii, Guvernului şi Parlamentului Republicii Moldova. În baza unor cercetări şi studii efectuate cu suportul Oficiului OMS din Republica Moldova, Ministerul Sănătăţii, cu sprijinul UE şi al Guvernului RM, a elaborat o serie de programe strategice pentru ţară în domeniul bolilor netransmisibile, factorilor de risc şi a sănătăţii publice în general, dintre care:

• Programul naţional de control al tutunului pentru anii 2012-2016

• Programul naţional de control al alcoolului pentru anii 2012-2020

De asemenea, în 2012, Parlamentul a aprobat Strategia naţională pentru prevenirea şi controlul bolilor netransmisibile, iar peste un an – Strategia naţională în sănătate publică pentru anii 2013-2020. Legislaţia privind controlul tutunului a fost totalmente revizuită conform prevederilor Convenţiei-cadru a OMS privind controlul tutunului, care a fost aprobată de Guvern şi depusă spre aprobare la Parlament.

„Republica Moldova a adoptat, în ultimii ani, o serie de strategii şi programe foarte bune de control a bolilor netransmisibile, care au un singur scop – de a îmbunătăţi starea de sănătate a populaţiei din Moldova şi de a consolida capacităţile naţionale în acest domeniu. Astăzi a venit timpul să le transpunem de pe hîrtie în viaţa reală, să asigurăm implementarea şi monitorizarea acestora. Mai ales că există resurse naţionale valabile şi un suport continuu din partea partenerilor internaţionali, printre care OMS, Uniunea Europeană, Agenţia Elveţiană de Colaborare şi Cooperare SDC, Banca Mondială”, a menţionat Jarno Habicht, doctor în medicină, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

În cadrul Proiectului „Asistenţă tehnică în cadrul suportului bugetar pentru sectorul sănătăţii”, sprijinit financiar de Uniunea Europeană, au fost efectuate traininguri, studii de evaluare a cunoştinţelor, atitudinilor şi practicilor privind consumul de alcool şi tutun, rezultatele cărora au servit la elaborarea şi iniţierea campaniilor naţionale anti-tutun „Mă lepăd!” şi anti-alcool „Cu mintea trează!”.

De asemenea, în premieră pentru ţara noastră, a fost realizat studiul naţional STEPS privind factorii de risc în bolile cronice. Rezultatele acestuia vor fi făcute publice în vara anului 2014. Ceea ce urmează să se facă în domeniul bolilor netransmisibile, ţinînd cont de succesele proiectului, constă în aceea că trebuie stabilite mecanisme clare de supraveghere şi de abordare în domeniu, iar aceasta în contextul în care se ştie care sunt bolile principale şi factorii de risc. Nu în ultimul rînd, OMS va sprijini crearea capacităţilor în domeniul sănătăţii publice, inclusiv în raioane.

Dr. Jarno Habicht este reprezentant al OMS, şeful Oficiului OMS din Republica Moldova. Este doctor în medicină (PhD), originar din oraşul Tartu (Estonia). doctor în medicină (PhD). A fost şeful biroului OMS din Estonia (2003-2011), membru al echipei OMS în diverse misiuni în Lituania, Tadjikistan, Armenia şi reprezentant în funcţie al OMS pe termen scurt în Azerbaidjan. Membru al Comitetului organizatoric al Conferinţei ministeriale a OMS privind sistemele de sănătate ce s-a încheiat cu adoptarea Cartei de la Tallinn „Sistemele de sănătate pentru sănătate şi bunăstare 2008”. A devenit şeful Oficiului OMS din Republica Moldova din 2011. Este autorul a mai multor articole în reviste ştiinţifice şi coautor al mai multor rapoarte şi cărţi. Pentru meritele sale, a fost distins cu Crucea Roşie a Estoniei de gradul IV, pentru contribuţia adusă dezvoltării sistemului de sănătate (2011), Diplomă de gradul I a Guvernului Republicii Moldova, pentru contribuţia la reformele în domeniul sănătăţii.

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
02.12.24 - 14:59
01.12.24 - 15:08
06.12.24 - 16:26
04.12.24 - 00:36
05.12.24 - 00:24
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:13
06.12.24 - 16:24
05.12.24 - 15:15
03.12.24 - 00:51
08.12.24 - 17:35
04.12.24 - 00:32