TARIFE MAI MICI LA ENERGIA ELECTRICA, NU SI LA AGENTUL TERMIC LIVRAT DE „TERMOELECTRICA”

Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat reducerea cu 27%, pînă la 116 bani/kWh (fără TVA), a prețului pentru energia termică produsă de către „Termoelectrica” SA. În același timp, regulatorul a menținut tariful de 1122 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică livrată consumatorilor.

În cadrul negocierilor, ANRE a examinat calculele și materialele prezentate de „Termoelectrica” și a acceptat includerea parțială în calculul prețului la energia electrică produsă a devierilor tarifare pozitive în valoare de 35,418 mln lei, iar în calculul tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor – a devierilor financiare negative în valoare de 93,556 mln lei.

„Termoelectrica” a solicitat să i se acorde o rentabilitate de 5%, ceea ce nu a fost acceptat în condițiile cînd întreprinderea obține profit și atrage investiții. A fost respinsă și solicitarea furnizorului de a i se acorda uni termen de 26 de ani pentru a acoperi devierile financiare care au avut loc începînd cu 2011. Deși Ștefan Creangă, director ANRE, consideră că 5 ani ar fi o perioadă suficientă pentru aceasta, a fost stabilit un termen de 12 ani.

Decizia ANRE va intra în vigoare după publicarea ei, peste cel puțin 30 de zile, timp rezervat contestării.

Sursa: IPN