Sursa viitoarei variante alarmante a coronavirusului

Cîteva țări africane sunt sursa sa cea mai probabilă

De cînd Sars-cov-2, virusul care provoacă covid-19, a fost secvențiat pentru prima dată la începutul anului 2020, cinci „variante de îngrijorare” au fost identificate de către Organizația Mondială a Sănătății, transmite The Economist. Cel mai recent, Omicron, a fost depistat în Noiembrie și este acum dominant în mai multe țări, inclusiv America, Marea Britanie și Africa de Sud. Se pregătește să depășească Delta ca variantă dominantă la nivel global în următoarele săptămîni sau luni.

Omicron poate sustrage imunitatea indusă de vaccin și se răspîndește mai rapid decît Delta. O subvarianta a acesteia, BA.2, pare a fi si mai transmisibilă. Este puțin probabil ca aceste tulpini să fie ultimele. Este imposibil să fii sigur cum va evolua virusul, dar cercetătorii de la Airfinity, o firmă de date din științele vieții, au încercat să cartografieze unde este cel mai probabil să apară următoarea variantă îngrijorătoare.

Mutația este un proces aleatoriu, motiv pentru care noile variante de succes sunt mai probabil să provină din locuri în care au loc multe mutații. Ipoteza Airfinity este că acest lucru se va întîmpla acolo unde puțini oameni au fost vaccinaţi și unde mulți oameni suferă de un sistem imunitar slăbit. Persoanele imunodeprimate au tendința de a găzdui virusul mai mult timp, deoarece corpurile lor se zbat să lupte împotriva lui, oferind mai mult timp pentru acumularea mutațiilor de succes. De asemenea, este mai puțin probabil să producă anticorpi după vaccinare, ceea ce înseamnă că au mai puțină protecție împotriva reinfectării.

Cercetătorii Airfinity au concluzionat că Burundi, Tanzania, Republica Democrată Congo, Yemen și Nigeria sunt cele mai expuse riscului de a produce o nouă variantă. Pînă pe 29 Ianuarie, mai puțin de 6% dintre oamenii care locuiesc în cele patru țări africane au fost complet vaccinați împotriva coronavirusului. În Burundi, țara pe care cercetătorii au descoperit că este de departe cea mai expusă riscului, această cifră a fost de doar 0,05%. Yemenul, care a fost cuprins de război civil din 2014, a vaccinat doar 1,1% din populaţie pînă la 31 Ianuarie.

Distribuția vaccinului rămîne dificilă în țările sărace: multora le lipsește infrastructura necesară, inclusiv electricitate fiabilă, pentru a stoca vaccinurile la temperaturi foarte scăzute. De asemenea, ezitarea la vaccin este o problemă. Cercetătorii au luat în considerare, de asemenea, prevalența a patru afecțiuni comune care pot slăbi sistemul imunitar: HIV, cancer, boală cronică de rinichi și un transplant recent de organe.

În cele cinci țări cu risc ridicat, HIV a fost cea mai semnificativă afecțiune care a contribuit la risc, cu rate mai mari în cele patru țări africane. În Tanzania, aproape 5% dintre persoanele cu vîrsta cuprinsă între 15 și 49 de ani au virusul.

Analiza Airfinity are limitări. Nu ia în considerare protecția diferită oferită de diferitele vaccinuri anti-covid, imunitatea naturală, impactul densității populației asupra transmiterii sau opțiunile de tratament covid pentru persoanele imunodeprimate. Estimarea numărului de persoane imunodeprimate este în sine dificilă: modelul pe care s-au bazat datele include doar cîteva condiții. Alții, cum ar fi cei care suferă de diabet sever de tip 1 sau artrita reumatoidă, au lipsit. Nici toți cei cu astfel de afecțiuni nu sunt imunocompromiși. Dar studiul oferă încă o perspectivă despre unde să caute variante viitoare și unde să se concentreze eforturile pe creșterea ofertei și a adoptării de vaccinuri.