Spania a reluat vaccinarile cu AstraZeneca, in plina escaladare a contagierilor
Regiunile spaniole au reluat Miercuri vaccinările anti-COVID-19 cu AstraZeneca, întrerupte la 15 Martie din cauza posibilelor efecte adverse, în condiţiile în care Spania se confruntă cu o nouă escaladare a contagierilor, cu cîteva zile înainte de Sărbătorile Paştelui catolic şi după o perioadă de descreştere a numărului de cazuri, relatează EFE, potrivit agerpres.
Aşa cum au convenit Guvernul central şi autorităţile regionale, vaccinările cu serul de la AstraZeneca s-au extins asupra lucrătorilor esenţiali cu vîrste cuprinse între 55 şi 65 de ani, precum pompierii, poliţiştii şi profesorii universitari. Vor fi de asemenea vaccinaţi lucrătorii esenţiali sub 55 de ani şi populaţia generală, cu vîrste între 45 şi 55 de ani.
Asemeni altor ţări europene, Spania a suspendat vaccinările cu AstraZeneca în urmă apariţiei unor cazuri de tromboză şi presupusa lor legătură cu acest vaccin, o relaţie care nu a fost însă constatată de Agenţia Europeană al Medicamentului (EMA).
Se continuă, de asemenea, vaccinările cu Pfizer şi Moderna la persoanele vîrstnice şi la grupurile cu patologii de risc.
Peste 4,2 milioane de persoane, 9 % din populaţia Spaniei, au primit cel puţin o doză de vaccin anti-COVId-19, iar ritmul se va accelera de Miercuri.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul celor imunizaţi complet (cu două doze) a ajuns la 2.156.598, cu puţin peste 4,4 % dintre locuitori.
Ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, va analiza cu responsabilii sanitari regionali evoluţia epidemiei, de teama declanşării unui al patrulea val de contagieri, ceea ce s-ar putea solda cu înăsprirea restricţiilor de deplasare şi a vizitelor în săptămîna Paştelui Catolic.
Ministerul Sănătăţii a raportat Marţi 5.516 noi contagieri, urcînd bilanţul la 3.234.319 de cazuri confirmate în Spania de la declanşarea pandemiei şi alte 210 decese, astfel încît numărul total al persoanelor decedate de COVID-19 a ajuns în Spania la 73.744.
Limitarea reuniunilor şi a deplasărilor între regiuni contrastează cu permiterea intrării în ţară a turiştilor străini, care în general trebuie să prezinte un test PCR negativ, iar în cazuri excepţionale să stea în carantină.
Guvernul spaniol a justificat această situaţie prin motive de „reciprocitate” cu alte ţări europene.