SONDAJ IMAS
80% din cetățeni apreciază faptul că Igor Dodon a declarat epidemia COVID-19 subiect de securitate națională
Majoritatea covîrșitoare a moldovenilor apreciază implicarea președintelui țării, Igor Dodon, în gestionarea crizei provocate de COVID-19. O arată datele sondajului ”Percepții cu privire la epidemia de Coronavirus”, prezentat astăzi de IMAS.
Astfel, 80 la sută dintre cetățeni au spus că este un lucru bun faptul că Igor Dodon a declarat epidemia de coronavirus subiect de securitate națională. Totodată, 74% din cetățeni au apreciat implicarea președintelui Igor Dodon în coordonarea instituțiilor pe timp de epidemie.
Cei mai mulți moldoveni apreciază măsurile întreprinse de autorități pentru a preveni COVID-19
Autoritățile din Republica Moldova sînt pregătite pentru a face față crizei provocate de COVID-19, iar măsurile întreprinse sînt foarte bune. De această părere sînt cei mai mulți moldoveni, care au participat la sondajul ”Percepții cu privire la epidemia de Coronavirus”, prezentat astăzi de IMAS.
Potrivit studiului, 63 la sută dintre respondenți au spus că măsurile adoptate cu privire la Coronavirus sînt bune sau chiar foarte bune.
Totodată, 54% din participanți la sondaj au spus că autoritățile Republicii Moldova, în mare măsură sau chiar foarte mare, fac tot ceea ce trebuie pentru a preveni răspîndirea virusului la nivel național. Totodată, 59 la sută den respondenți consideră că acțiunile autorităților pentru a preveni COVID-19 sînt potrivite.
Mai mult decît atît, peste 90 la sută dintre cetățeni sînt de acord cu interzicerea evenimentelor publice, izolarea oamenilor la domiciliu și suspendarea activității instituțiilor educaționale. 86% dintre cetățeni au apreciat și măsura care prevedea interzicerea deplasărilor în grupuri mai mari de 3 persoane, iar 82% - interzicerea slujbelor din biserici. Cu implicarea armatei în acțiuni de combatere a răspîndirii Covid-19 au căzut de acord 63 la sută dintre cetățeni.
Majoritatea cetățenilor spune că PSRM are cele mai bune propuneri pentru cetățenii afectați de COVID-19
Majoritatea moldovenilor consideră că PSRM are cele mai bune propuneri pentru cetățenii afectați de COVID-19. O arată datele sondajului ”Percepții cu privire la epidemia de Coronavirus”, prezentat astăzi de IMAS.
Respondenții au fost întrebați - Care dintre următoarele partide credeți că au propunerile cele mai bune pentru cetățenii afectați de situația de criză de acum?
25% au spus că propunerile PSRM sînt cele mai bune. Cîte 10% din respondenți au susținut acțiunile PAS și PDM. Totodată, cîte 4% au spus că au propuneri bune cei din PPDA și formațiunea politică Partidul Nostru. Doar 2 la sută au apreciat activitatea Partidului ȘOR.
Cetățenii spun că în Moldova criza COVID-19 este gestionată mai bine decît în alte țări
Cei mai mulți cetățeni ai țării susțin că autoritățile Republicii Moldova au gestionat criza COVID-19 mai bine decît în alte țări. Aceste constatări sînt oferite în cadrul sondajului ”Percepții cu privire la epidemia de Coronavirus” prezentat astăzi de IMAS.
Conform studiului, 42 de procente dintre persoanele chestionate susțin că în Moldova s-a acționat mai bine ca în alte țări, 32 la sută – s-a acționat la fel ca în alte țări și 18 procente cred că s-a acționat mai rău ca în alte țări. Alți 8 la sută dintre respondenți nu au putut să răspundă la această întrebare.
“Bine și foarte bine”, așa au apreciat cei mai mulți cetățeni comunicarea autorităților pe timp de criză, provocată de COVID-19
Majoritatea covîrșitoare a cetățenilor Republicii Moldova susțin că autoritățile informează foarte bine opinia publică pe subiectul crizei COVID-19. Potrivit unui studiu prezentat astăzi de IMAS, de această părere sînt 80 la sută dintre respondenți, 59 % dau o apreciere foarte bună, iar 21 – bună.
Alte 4 procente dintre persoanele chestionate spun că autoritățile informează foarte prost. Același număr de intervievați au declarat că foarte prost. În același timp, 12 la sută dintre respondenții sondajului nu au putut să răspundă la această întrebare.
Conform aceluiași sondaj, 43 la sută dintre cetățeni spun că mass media din Republica Moldova reflectă foarte mult și mult despre situația actuală provocată de Coronavirus. Totodată, 11 la sută sînt de părere că foarte puțin, iar 33 de procente – puțin.
Aproape toți moldovenii se simt mai în siguranță în Moldova decît în alte părți ale lumii
Majoritatea covîrșitoare a moldovenilor se simt mai în siguranță în Moldova în contextul pandemiei COVID-19. Potrivit unui sondaj sociologic, prezentat astăzi de către Compania IMAS, 83 la sută din cetățenii țării au răspuns că, în contextul pandemiei, aceștia se simt mai în siguranță în țara noastră.
Doar 9 la sută din respondenți, s-ar simți mai în siguranță „în altă parte a lumii”. Alte 8 la sută, nu știu sau nu au prezentat un răspuns la această întrebare.
De la începutul crizei pandemice provocate de coronavirus, în Moldova s-au întors zeci de mii de moldoveni, care au fost plecați pînă acum peste hotare.
Moldovenii salută decizia autorităților de a lupta cu FAKE NEWS pe timp de pandemie
Majoritatea covîrșitoare a cetățenilor a salutat decizia autorităților de a bloca accesul la un număr de site-uri care difuzau știri false în contextul pandemiei COVID-19. Decizia este susținută de 73 la sută dintre respondenții unui sondaj sociologic, prezentat astăzi de compania IMAS.
Potrivit studiului, doar un singur procent s-a declarat împotriva deciziei de blocare a site-urilor ce promovau fake news-uri. Pentru alte 17 procente dintre persoanele chestionate această decizie nu este importantă. Alte 9 la sută nu au putut să răspundă la această întrebare.
Studiul mai arată că cetățenii Republicii Moldova au învățat să facă diferența între o știre adevărată și una falsă. Potrivit sondajului, 58 la sută dintre respondenți au declarat că, în ultimele 30 de zile nu au crezut în știrile care apoi s-au dovedit a fi false. Alte 29 la sută dintre persoanele chestionate au menționat că au căzut în capcana știrilor false pe care le-au considerat drept informații veridice. 13 la sută dintre respondenți nu au știut ce să răspundă.
Conform aceluiași sondaj, 58 de procente dintre respondenți susțin că existența unor știri false reprezintă o problemă pentru ţara noastră, iar 22 la sută cred că acestea crează probleme într-o anumită măsură. Știrile false cu siguranță nu reprezintă o problemă pentru 4 procente, iar alte 5 procente afirmă că acestea nu întotdeauna crează dificultăți. 11 la sută dintre intervievați nu au știut cum să răspundă la întrebare.
36 la sută dintre cetățenii intervievați au declarat că în fiecare zi au auzit în această perioadă știri false despre Coronavirus, 18 procente – cel puțin o dată pe săptămînă, 4 la sută – de mai multe ori pe lună, iar 26 de procente – foarte rar sau niciodată.
Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 31 martie – 8 aprilie, pe un eșantion de 1020 de respondenți din toate raioanele țării. Marja de eroare este de 3.1 procente. Comanditarul sondajului este compania Public Media.