Situații absurde in razboiul din Ucraina

Dacă și bunicii tăi ți-au povestit în copilărie despre furturile soldaților ruși din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o să zici că istoria se repetă. Un fost oficial din Guvernul Ucrainei a publicat fotografii care ar fi aparținut militarilor ruși uciși în luptă, iar în ranițele lor s-ar fi găsit șosete, detergent de vase și alte astfel de lucruri de uz casnic ce-ar fi fost furate din casele ucrainene. 

S-a tot vorbit despre problemele logistice de bază cu care se confruntă armata lui Putin și cum unii au primit o rație alimentară expirată de șapte ani. Iar dacă tot sunt aici, ce zici de filmarea cu soldați ruși care încearcă să fure niște găini? Iar din aceeași zonă aviară trebuie să aduc vorba despre protecțiile tancurilor rusești făcute din carton folosit pentru ouă.

Cum în 2022 războiul se poate urmări live pe Twitter și Telegram, oricît de cinic ar suna asta, clipurile de tot felul au făcut înconjurul lumii – într-unul dintre ele, un grup de soldați ruși care voiau să ajungă pe acoperișul unei clădiri într-o misiune de recunoaștere s-au gîndit că ar fi mai bine să nu piardă timpul și au luat liftul. Problema e că ucrainenii au oprit curentul și au rămas blocați acolo.

Diavolul se îmbracă de la Prada

La fel și Ramzan Kadîrov, care la îmbarcarea trupelor cecene pe drumul spre Ucraina, a apărut încălțat cu o pereche de bocanci Prada de 1.500 de euro. Liderul cecen e un personaj sinistru care ar fi comandat crime, torturi și violuri, iar în anii trecuți se pare că a trimis la închisoare sute de bărbați gay, chiar dacă în interviuri spune că nu există gay în Cecenia.

Probabil fascinat de Donald Trump, a fost starul unui reality show în stilul The Apprentice, unde 16 ceceni s-au luptat pentru onoarea de a-i fi asistent. Prietenia dintre el și Putin e așa strînsă încît cînd un reporter al unui ziar cecen i-a adresat o întrebare incomodă lui Vladimir Putin, Kadîrov a decis să închidă publicația cu totul. Probabil simțul penibilului nu e foarte dezvoltat la liderul cecen, altfel nu se explică cum poți să apari cu niște ghete care valorează cît zece salarii minime la el în regiune în momentul în care trimiți niște oameni la moarte. Dar vin vremuri grele și pentru el, pentru că Hermès și Chanel au anunțat recent că se retrag de pe piața rusă.

Dragoste în vremea războiului din Ucraina

„Temuții” soldați ruși nu sunt de acord că prima noapte de război e și ultima noapte de dragoste. În fond, de ce una s-ar exclude pe cealaltă în epoca vitezei și a internetului? Mai multe tinere ucrainence au povestit că invadatorii ruși au început să flirteze cu ele pe Tinder. Probabil că în acest moment Putin a băgat și aplicația de dating în oala cu oculta mondială care lucrează împotriva Rusiei și care i-a distras pe bravii soldați ruși pînă în punctul în care războiul din Ucraina dorit a fi fulger s-a transformat în conflict de uzură.

În aceeași notă, OnlyFans a interzis accesul creatorilor de conținut ruși pe platformă. Pînă la urmă, finanțarea războiului trebuie oprită din toate direcțiile cu orice costuri.

Oare Putin crede cu adevărat vreuna din tîmpeniile pe care le spune despre războiul din Ucraina?

Într-un delir paralel cu realitatea, Putin a afirmat că unul din obiectivele operațiunii militare speciale, sau război cum îi spunem noi, restul lumii, îl reprezintă „denazificarea” Ucrainei. E un pic ironic dacă te gîndești că Volodimir Zelenski se trage dintr-o familie de evrei ucraineni – bunicul său a luptat în Armata Roșie împotriva naziștilor și a murit în Holocaust. Mai mult, președintele rus pare atît de interesat de „denazificare” că în executarea acestei misiuni, armata rusă a bombardat și memorialul de la Babyn Yar, locul în care se află una dintre cele mai mari gropi comune din Europa, ca mărturie a atrocităților naziste.

Aici, în numai două zile, au fost uciși 33.771 evrei, conform registrelor naziste. Printre motivele pe care le-a oferit ca să-și justifice războiul, Putin a mai afirmat ceva care i-ar face pe istoricii serioși să rîdă – că Ucraina ar fi o țară inventată de Lenin. Asta în condițiile în care Kievul în sine e mai vechi decît Rusia, ba mai mult, prin secolul al XVI-lea ținea de Polonia. Dar, în fine, istoria e istorie, și se pare că pe Putin îl deranjează că ucrainenii au cam mult patriotism pentru o țară despre care el susține că e inventată de curînd.

Nimic nu se compară cu cenzura din Rusia

Rusia n-a stat niciodată cel mai bine la capitolul libertății presei, dar acum s-a ajuns la apogeu – practic, orice referire la război e considerat fake news, iar asta te poate băga în pușcărie niște ani. Dacă vrei o mostră de cum mai e atmosfera pe-acolo, aruncă un ochi la înregistrarea de la postul TV al Ministerului Apărării, în care un expert militar afirmă că în Ucraina au murit militari ruși și îndeamnă lumea să țină un moment de reculegere pentru ei. În secunda doi, moderatorul intră în panică și-ncepe să strige la el.

Lucrurile sunt atît de absurde, încît o tînără care participa la un protest tăcut anti-război în orașul Nijni Novgorod a fost reținută, deși purta o pancartă pe care nu era scris nici un mesaj.

Sun Tzu habar n-avea ce vorbește

După cum spuneam mai sus, cecenii lui Ramzan Kadîrov s-au băgat și ei în conflict. Acești luptători cu bărbi lungi și apetit pentru violență veniți dintr-o regiune fără gay sunt cu toții musulmani, așa că Armata ucraineană a dus lupta la un alt nivel și a început să ungă gloanțele trase spre ocupanți cu slănină de porc.

Luptătorii de extremă dreapta din batalionul Azov s-au filmat cînd treceau gloanțele prin grăsimea de porc și au transmis cecenilor următorul mesaj: „În Paradis, din Ucraina, nu aveți cum să ajungeți, pentru că veți muri de gloanțe unse cu slănină”. Nu se știe dacă cecenii au luat în serios amenințarea, dar cert e că nu au renunțat la luptă. Abordarea ucraineană este pe cît de amuzantă, pe atît de ingenioasă, dar nu originală. Și în România a existat un episod asemănător, cînd cîțiva naționaliști înfierbîntați s-au apucat să îngroape porci pe locul în care trebuia construită celebra mega moschee de la București.

Un alt episod care ar trebui să arate îndîrjirea rezistenței ucrainene ar fi cel cu gospodina care a doborît o dronă a invadatorului rus cu ajutorul unui borcan de murături. Deși s-a viralizat puternic, povestea e greu de crezut. A avut însă o tracțiune enormă în mediul online și cineva ar fi găsit-o pe femeie. A precizat că nu e vorba de castraveți, cum s-a crezut inițial.

O altă poveste populară a fost știrea că un grup de romi ucraineni ar fi furat un tanc rusesc. Povestea s-a dovedit a fi un fals rasist, pentru că reușiseră într-adevăr să captureze un tanc rusesc, dar prin luptă dreaptă. Romii luptă în Ucraina și mor pentru apărarea țării, iar astfel de știri îți arată încă o dată fața urîtă a discriminării.

Nu pot să uit nici de imnul în cinstea dronelor turcești Bayraktar – videoclipul arată loviturile pe care dronele le-au executat împotriva ocupanților ruși, în timp ce versurile vorbesc de niște oi care au venit să ocupe țara, dar sunt alungate de ciobanii ucraineni și cîinii de pază Bayraktar. Amuzant și totodată original.

Printre altele, internetul s-a umplut de video amuzante, de meme cu Vladimir Putin și Zelenski și parodii la adresa liderului de la Kremlin. Oamenii găsesc încă puterea a vedea și partea amuzantă a unui conflict tragic. Pe lîngă morți, drame și sînge vărsat, conflictul din Ucraina îți arată că pe lîngă prostia umană, absurdul e un alt atribut al umanității care tinde spre infinit.

Tudor Stancu, VICE România