SCUIPAT DE DUŞMANI, UMILIT DE JUSTIŢIE

Agramatismul judecătorilor şi chichiţele legii îi scapă de pedeapsă pe calomniatorii unuia dintre artizanii independenţei noastre

Un mod mai ticălos de a lovi acest domn venerabil nici că se putea inventa. Dumitru Noroc, unul dintre semnatarii Declaraţiei de Independenţă, s-a ales cu o căldare de zoi în cap chiar în ajunul aniversării a douăzeci de ani de la proclamarea suveranităţii noastre. Cu doar două zile înainte de sărbătorirea Zilei Independenţei, Nina Doni, conducătorul spitalului municipal nr.4 din Chişinău, şi Vasile Bolea, juristul acestei instituţii, au organizat o conferinţă de presă la sediul agenţiei de presă „Infotag”, în cadrul căreia s-au dat în calomnierea acestei persoane cu renume din domeniul medicinii şi din viaţa publică a ţări. Or, dumnealui a activat în mod impecabil în calitate de director al spitalului nr.4 timp de patru decenii, dovadă fiind titlul de Om emerit al RM, ordinul Republicii şi Gloria Muncii.

Deşi, Dumitru Noroc a plecat din postul de conducător al spitalului respectiv pe motiv că se pensionase, aceştia au insinuat că el ar fost destituit din funcţia de director. Mai grav, ei au vorbit în faţa lumii că fostul şef al spitalului municipal nr. 4 ar fi furat ca în codru, că un procuror ar fi pornit un dosar penal.

Vă închipuiţi în ce situaţie jenantă, umilitoare a fost pus acest om vrednic?! În loc să se bucure alături de colegii săi din Parlamentul care a declarat Independenţa Republicii Moldova, de cuvintele de recunoştinţă şi apreciere din partea cetăţenilor acestui stat, la al cărui leagăn a stat şi el, Dumitru Noroc trebuia să demonstreze, să explice că nu este nimic adevărat în bîrfele celor care au preluat de la el o instituţie funcţională, ajunsă în prag de dispariţie pe timpul noii administraţii.

Într-un timp, chiar s-a gîndit că poate cineva dintre cîrcotaşii săi au înjghebat vre-un denunţ şi organele procuraturii, de bună seamă, ar fi început vre-un dosar penal. Aşa că s-a adresat cu cîte o solicitare la Procuratura Generală, la Procuratura Anticorupţie şi chiar la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţie ca să-l dumirească dacă este pornită vreo cauză penală pe numele lui. Toate aceste instituţii au negat faptul deschiderii dosarului penal în privinţa dumnealui.

În aceste condiţii, cînd s-a mai convins de-a binelea că organele de drept nu au nimic cu el, Dumitru Noroc a decis să-i oblige pe bîrfitorii săi să-şi ceară scuze şi să dezmintă afirmaţiile mincinoase pe care le-au făcut la conferinţa de presă de pomină. De aceea, a depus o cerere de chemare în judecată împotriva Ninei Doni şi Vasile Bolea, prin care a cerut dezminţire publică, 50 mii lei drept compensare a prejudiciului moral şi încălcare a reputaţiei profesionale, precum şi cheltuieli de judecată.

Întrucît nu au avut dovezi în susţinerea declaraţiilor calomnioase, bîrfitorii săi au pierdut procesul. Peste două luni, Judecătoria sectorului Buiucani al capitalei i-a obligat pe Doni şi pe Bolea să dezmintă, prin intermediul mass-media afirmaţiile lor mincinoase din cadrul conferinţei de presă. E drept că instanţa a redus de la 50 mii la 25 mii lei suma de bani pe care trebuia s-o plătească fiecare dintre aceşti doi cîrcotaşi.

După cum şi era de aşteptat, aceştia au rămas nemulţumiţi de verdictul primei instanţe, mai ales în ce priveşte suma de bani pe care fuseseră siliţi s-o achite în folosul victimei lor, şi l-au atacat la Curtea de Apel Chişinău, care a decis micşorarea sancţiunii de la 25 mii la 3 mii lei. În rest, hotărîrea Judecătoriei Buiucani a rămas neatinsă.

Graţie insistenţei executorului judecătoresc, prejudiciul moral a fost achitat. Însă nu a apărut nici o scuză publică în mass-media din partea celor două persoane care pierduseră ambele procese. Însă, după cum rezultă din scrisoarea directorului agenţiei „Infotag” adresată executorului judecătoresc Cornelia Balan, la 4 luni după adoptarea deciziei Curţii de Apel Chişinău, Nina Doni şi Vasile Bolea nici nu aveau de gînd să-şi ceară scuze, pentru că nu organizaseră nicio conferinţă de presă pentru a recunoaşte că au minţit lumea, murdărindu-l pe Dumitru Noroc.

Dimpotrivă, tandemul de calomniatori au atacat decizia Curţii de Apel în colegiul civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a RM. Credeţi că între timp Nina Doni şi Vasile Bolea au reuşit să facă rost de dovezi noi care să arate că Dumitru Noroc este vinovat de ceva? Nici pe departe. Ei au apelat la diferite chichiţe, confuzii din lege, precum că cel bîrfit de ei nu s-a adresat cu o cerere prealabilă pentru a cere dezminţire, că cererea de chemare în judecată a fost depusă cu întîrziere şi alte chiţibuşuri procedurale.

Din nefericire, completul de judecată al Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ lărgit al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte Ala Cobîneanu, a înghiţit gogoşii, lăsîndu-se înduplecat de subterfugiile, imperfecţiunile legii invocate de aceşti doi denigratori. În loc să se concentreze pe aspectul principal şi anume dezonorarea un om, şi nu unul oarecare, ci o persoană cunoscută de sute şi mii de cetăţeni din ţara noastră pe care i-a tratat pe parcursul celor 50 de ani, cît a activat în domeniul medicinii. A fost unul din artizanii statului nostru, s-a învrednicit de cele mai înalte decoraţii ale ţării şi multe alte distincţii, titluri. Astfel, instanţa respectivă a dispus anularea deciziei Curţii de Apel Chişinău şi rejudecarea de către aceasta a cauzei.

Acum Dumitru Noroc este cuprins de deznădejde. Ar reieşi că după un an şi jumătate de aşteptări, umblări prin instanţe de judecată, pierdere de timp, cheltuieli, calomniatorii lui vor ieşi basma curat. Mai mult ca atît, va trebui să le întoarcă cele 6 mii lei, încasate de la ei, la care se mai adaugă cheltuielile de judecată. Se adună o sumă de bani destul de mare, pe care el, pensionar fiind, nu are de unde-o lua.

De ce dumnealui ar trebui să plătească pentru greşelile judecătorilor? Or, dacă este adevărat că nu s-au respectat nişte proceduri banale, de ce judecătorii din prima instanţă şi de la Curtea de Apel nu au observat erorile care s-au comis? Nu cunosc legile? Atunci cum de mai au tupeul de a judeca oamenii?

Nu este de înţeles nici decizia colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie, preşedinte Ala Cobîneanu, care învinovăţeşte instanţa de apel pentru că „a trecut în mod superficial asupra circumstanţelor pricini”. Deoarece, prin decizia adoptată nu ne convinge că Nina Doni şi Vasile Bolea au depus recursul la Curtea Supremă de Justiţie în termenul legal de două luni. Or, Curtea de Apel Chişinău a pronunţat sentinţa la 16 mai 2012, însă aceşti doi s-au adresat în instanţa supremă tocmai la 28 septembrie, acelaşi an, adică după trei luni şi ceva.

Dar să admitem că judecătorii în frunte cu Ala Cobîneanu au măsurat timpul după data înştiinţării în scris a părţilor, adică de la 9 iulie 2012, după cum e dovedit în cauză. Totuna, se dovedeşte că termenul depunerii recursului de către cei doi a fost depăşit. Rezultă că judecătorii Curţii Supreme de Justiţie vor să corecteze greşelile colegilor lor din instanţele inferioare prin propriile lor încălcări ale legii? Nu realizează ce fac sau o fi avînd anumite interese? Doamnă Cobîneanu v-a supărat cîndva cu ceva Dumitru Noroc?

Vlad LOGHIN

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31