ROMÂNII AU ÎNCEPUT SĂ PRIMEASCĂ ACASĂ CHEMĂRI DE LA ARMATĂ
Trebuie să se prezinte la unitate
Unii botoșăneni care au efectuat stagiul militar obligatoriu, au primit ordine de chemare la unitățile militare sau la alte structuri aflate în subordinea Ministerului Apărării Naționale şi Ministerului Afacerilor Interne. Mai mult, se pare că rezerviștilor li s-ar fi solicitat și acte medicale pentru a li se vedea starea de sănătate, scrie botoşăneanul.ro.
”Eu am și eu invitație la această convocare pe data de 2 – 3 – 4 Iunie, dacă nu mă înșel, să particip la această instruire. Ei vor să facă un exercițiu de mobilizare ca să vadă în cît timp se prezintă rezerviștii la unitate, probabil cheamă și pe cei care nu au făcut armată. Dar pot fi mobilizați că sunt șefi ai unor agenți economici care au mașini pe care le pot pune la dispoziție. Și vor veni 20 de ofițeri de la București care vor face instruirea”, a declarat prefectul Costică Macaleți.
O evidență clară a rezerviștilor din județul Botoșani este deținută de Centrul Militar Județean, structura care a și emis ordinele de chemare. Oficial, aceste convocări se efectuează pentru verificarea situației rezerviștilor în vederea actualizării bazei de date.
Guvernul a anunţat documentele necesare recrutării
Ministerul Apărării Naţionale al României a publicat la finalul lui Aprilie în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să îl prezinte la recrutare, pe timpul mobilizării sau al stării de război. Potrivit prevederilor legale, în cazul mobilizării, stării de asediu sau război, toţi bărbaţii cu vîrste cuprinse între 20 şi 35 de ani sunt obligaţi să îşi îndeplinească serviciul militar, potrivit avocatnet.ro. Publicarea acestor prevederi legale vine într-un moment de criză în Europa, în contextul tensiunilor Ucraina-Rusia, care au generat mişcări de trupe NATO spre Europa de Est.
Noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-încorporare în cazul stării de asediu, al mobilizării sau al stării de război, în timp ce pînă în prezent vechiul document nu trebuia prezentat în astfel de situaţii.
Consiliul Suprem de Apărare a Țării va analiza în perioada următoare capacitatea de a chema rezerviștii sub arme, a declarat, în urmă cu o săptămînă, președintele Traian Băsescu, subliniind însă că România nu are în prezent o amenințare directă iminentă.
MAPN infirmă faptul că există un proces de mobilizare
La începutul lui Mai, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a infirmat categoric faptul că există un proces de mobilizare a rezerviștilor sau de recrutare a tinerilor, potrivit unui comunicat de presă.
„Referitor la aprecierile privind capacitatea operațională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naționale precizează că acestea sunt speculații și trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic. Armata României este în măsură să-și îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituție, pentru asigurarea securității naționale și îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de România în plan militar", informează MApN.
Ca membră a NATO, spune comunicatul, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al Alianței, apărarea spațiului comun.
Sursa: Revista Presei, Realitatea.net