REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 aprilie 2021)

În toate sectoarele capitalei vor fi organizate tîrguri pascale

În perioada sărbătorilor de Paști, în toate sectoarele capitalei vor fi organizate tîrguri. Anunțul a fost făcut astăzi de către edilul capitalei, Ion Ceban. Potrivit surse citate, decizia vine pentru ca oamenii să nu se îmbulzească în magazine. Astfel, va fi permisă comercializarea ambulantă a produselor de panificație specifice Sărbătorii Învierii: pască și cozonac. “Acțiunile în acest sens au fost luate în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, care a permis desfășurarea comerțului ambulant cu produse alimentare de panificație ambalate, din magazin sau tonetă, în locuri special amenajate de Primărie”, a spus Ceban.

 

Banca Mondială va aproba finanțarea adițională pentru procurarea de vaccinuri anti-COVID-19

Banca Mondială va aproba finanțarea adițională pentru procurarea de vaccinuri anti-COVID-19 pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unei discuții între delegația R. Moldova cu vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Anna Bjerde. Finanțarea, în valoare de 24,8 milionae de euro, a fost negociată cu țara noastră în luna martie current. Totodată, Banca Mondială este în așteptarea negocierii finanțărilor pentru proiectele agreate care urmează să primească resurse concesionale din partea Asociației Internaționale pentru Dezvoltare în cadrul anului fiscal 2021 al Băncii Mondiale.

 

La Chișinău ar putea fi deschise încă cinci centre de vaccinare

Încă cinci centre de vaccinare anti-COVID ar putea fi deschise în capitală. Despre asta a anunțat edilul de Chișinău, Ion Ceban, în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei. Totodată, primarul a menționat că în scurt timp ar putea fi demarată cea de a treia etapă de imunizare. Deși, în ultimele săptămîni numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus a scăzut, inclusiv în municipiu, Ceban îndeamnă, în continuare, oamenii să manifeste prudență maximă. ”Sîntem în a cincea săptămînă de descreștere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, dar trebuie să manifestăm în continuare prudență maximă.”, a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban.

 

Consulatul R. Moldova la Nisa își începe activitatea

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță încheierea etapelor de înființare și organizare a activității Consulatului general al R. Moldovala Nisa. Urmare a obținerii recente a ultimelor autorizații din partea autorităților franceze, Consulatul general al R. Moldovala Nisa, începînd cu data de 3 mai 2021, își va deschide ușile pentru public. Avînd în vedere necesitatea efectuării unor aranjamente de ordin tehnic, primirea cetățenilor în audiență începînd cu data indicată mai sus se va efectua pentru prestarea tuturor serviciilor consulare, cu excepția perfectării actelor de identitate (buletine și pașapoarte). Actele de identitate menționate vor fi perfectate în perioada imediat următoare.

 

În Regiunea Centru va fi implementat un proiect de asigurare cu apă

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a semnat un Acord separat cu Banca germană Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Agenţia va implementa proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", ca urmare a semnării în ianuarie 2021 a acordurilor financiare și de grant în valoare de zece milioane de euro, susţinute de Guvernul Germaniei prin KfW. Potrivit ADR Centru, Acordul semnat asigură continuitatea proiectului prin inițierea fazei II a programului și implementarea măsurilor de suport și consultanță, orientate spre dezvoltarea instituțională a operatorilor de apă din zona proiectului. Din valoarea grantului de zece milioane de euro, 8,5 milioane urmează a fi utilizate pentru investiții.

 

Termenul pentru depunerea declarației pe venit de către cetăţeni expiră la 30 aprilie

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a atenționat că au mai rămas cinci zile pînă la expirarea termenului limită de depunere de către persoanele fizice-cetățeni a Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma CET18) pentru anul 2020. Fiscul a amintit că termenul limită este data 30 aprilie 2021, iar Declarația poate fi completată și prezentată de către persoana fizică în mod electronic, precum și prezentîndu-se la orice subdiviziune teritorială a Serviciului Fiscal de Stat. „În contextul facilitării depunerii Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru persoanele fizice-cetățeni, toate Direcțiile deservire fiscală din țară activează cu un regim special. Angajații din cadrul Direcțiilor deservire fiscală activează, în perioada 26-30 aprilie 2021, între orele 7:30 – 18:00”, indică SFS.

 

Circa 21 mii de chișinăuieni au fost imunizați împotriva COVID-19

În municipiul Chișinău, circa 21 mii de persoane au primit cel puțin prima doză de ser împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut astăzi de către primarul capitalei, Ion Ceban. Potrivit sursei citate, autoritățile locale vor veni cu propunerea către autoritățile de resort ca în Chişinău să fie demarată etapa III de vaccinare împotriva COVID-19. „În prezent avem suficiente doze de vaccin pentru a oferi posibilitatea tuturor doritorilor din capitală să se imunizeze împotriva coronavirusului. Nu este normal să ținem vaccinurile în frigidere. Actualmente, la Centrul municipal de vaccinare şi în policlinicile din municipiu este disponibil vaccinul Astra Zeneca, recent la Chişinău a ajuns Sputnik V, iar în curînd vom avea şi serul procurat de către Guvern”, a spus Ceban.

 

Doi pui de tigri s-au născut la Grădina Zoologică din capitală

La Grădina Zoologică din Capitală s-au născut doi pui de tigri. Anunțul a fost făcut de primarul general al Capitalei, Ion Ceban, care susține că pui sînt sănătoși, însă pentru ai proteja, accesul presei este interzis primele zile. Ceban a explicat că apariția puilor de tigri în grădinile zoologice este un fenomen extrem de rar. „Avem doi tigri noi-născuți la Grădina Zoologică, lucru care se întîmplă foarte rar în grădinile zoologice. Unul este alb și altul este roșcat. Astăzi am dispus directorului Grădinii Zoo să nu permită să vină cineva din reprezentanții media în acest sens. Lăsați-ne, vă rog frumos, un pic, o săptămînă, două, cît o fi nevoie, ca să putem să asigurăm condiții minime pentru sănătatea lor”, a declarat Ceban.

 

204 accidente rutiere cu implicarea pietonilor s-au produs în R. Moldova

În primele trei luni ale acestui an, în țară s-au produs 204 accidente rutiere cu implicarea pietonilor, în care 17 persoane au decedat și 196 au fost traumatizate. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP, din numărul total de accidente, în 105 cazuri pietonii au fost accidentați în timp ce traversau strada pe trecerile pietonale, iar 57 de accidente s-au produs în timp ce pietonii traversau strada neregulamentar.

 

În regiunea transnistreană a fost adus echipament pentru ambalarea fructelor

Producătorii de fructe din regiunea transnistreana vor avea acces la primul echipament modern de ambalare a fructelor, de tip flow-pack, procurat și instalat în cadrul unei companii de la Tiraspol, cu suportul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (USAID /APM). Ambalarea de tip flow-pack presupune ambalare cu folie de plastic a caserolelor cu produsele atent sortate și cîntărite. Acest echipament este necesar în special pentru ambalarea fructele destinate comercializării cu amănuntul în magazine, solicitată de consumatori, mai ales după introducerea restricțiilor pandemice.

 

Alte 60 de teste Covid-19 cu semne de falsificare au fost depistate la frontieră

Alte 60 de persoane, care dețineau teste PCR Covid-19 cu semne de falsificare, au fost depistate pe parcursul săptămînii precedente. Pe numele acestora, polițiștii de frontieră au inițiat cercetări penale. Potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, în continuare, la trecerea frontierei de stat se menține numărul mare de falsificări. Săptămîna trecută, ilegalitățile în acest sens au fost înregistrate în punctele de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău, Sculeni, Criva, Costești, Otaci, Tudora și Palanca. În cazul demonstrării falsificării testelor, persoanele riscă amendă de pînă la 32 500 lei sau închisoare de pînă la 2 ani.

 

Aureliu Ciocoi va efectua o vizită de lucru în Austria

În perioada 26 – 28 aprilie, șeful diplomației moldovene Aureliu Ciocoi va desfășura o vizită de lucru la Viena, cu scopul dinamizării dialogului politic moldo-austriac și avansării relațiilor de cooperare în domenii de interes reciproc. Potrivit MAEIE, programul vizitei include întrevederi cu omologul austriac, Alexander Schallenberg, ministru al afacerilor externe și europene al Austriei, Martin S. Ledolter, directorul Agenției austriece pentru dezvoltare, Helga Schmid, secretarul general al OSCE, Ghada Wally, secretarul general adjunct al ONU, ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special pentru reglementare transnistreană și cu membrii grupului de prietenie parlamentară Moldova, Ucraina și Belarus.