REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (25 martie 2021)

Monitorul Oficial va publica perioadele şi zonele de prohibiție a pescuitului

Monitorul Oficial de vineri, 26 martie, va publica ordinul Agenției de Mediu cu privire la perioadele şi zonele de prohibiție a pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale, în anul 2021. Potrivit documentului, se stabilesc perioadele şi zonele de prohibiție a pescuitului sportiv, amator și de agrement pentru toate speciile de hidrobionţi în obiectivele acvatice piscicole naturale, după cum urmează: timp de 75 de zile consecutive, de la 1 aprilie pînă la 14 iunie 2021 inclusiv, în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea pînă la oraşul Camenca; în lacul de acumulare Dubăsari; în fluviul Nistru în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca (km 28) şi în braţul Turunciuc; în lacul Cahul. De asemenea, se interzice pescuitul timp de 75 de zile consecutive, de la 1 aprilie pînă la 14 iunie 2021.

 

Programul de activitate al Guvernului Grosu nu a fost examinat

Proiectul cu privire la acordarea votului de încredere Programului de activitate şi întregii liste a Guvernului nu a fost supus astăzi dezbaterilor în cadrul ședinței plenare din lipsă de cvorum. Ulterior, deputații PSRM și cei din Partidul ȘOR și „Pentru Moldova” și-au reiterat susținerea pentru candidatul înaintat anterior la funcția de premier, Vladimir Golovatiuc, și au părăsit din nou ședința Legislativului. Deși la începutul ședinței și-au înregistrat prezența 89 de deputați, fracțiunea parlamentară a PSRM și Platforma parlamentară ”Pentru Moldova” au părăsit sala de ședințe plenare, astfel constatîndu-se lipsa de cvorum, iar tentativa de învestire a cabinetului Grosu a eșuat.

 

Primăria Chișinău a solicitat ajutor Parlamentului

Primăria municipiului Chișinău a solicitat susținerea Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie privind implementarea unor activități pentru o mai bună gestionare a domeniului medical din capitală, în contextul pandemiei de COVID-19. Reprezentanții subdiviziunilor municipale au prezentat, în cadrul ședinței comisiei parlamentare, un demers cu principalele acțiuni care ar trebui să fie examinate de către deputați. Un subiect aparte ține de înregistrarea cît mai urgentă de către Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal a Registrului Covid-19 Chișinău, elaborat pe platforma JIRA. Acest sistem operează cu datele personale ale pacienților infectați cu coronavirus, care se tratează acasă.

 

Astăzi este ultima zi pentru depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) reamintește că astăzi este ultima zi pentru depunerea Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2020 de către persoanele juridice și persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător, contribuabilii care desfășoară activitate profesională, precum și persoanele fizice care desfășoară activitate independent. „În vederea facilitării procesului de depunere a declarațiilor, a fost extins orarul de lucru al Direcțiilor deservire fiscală. Astfel, pentru ziua de 25 martie regimul de muncă este de la 7:30 pînă la 18:00”, indică SFS.

 

Primăria capitalei a elaborat un ghid pentru personale infectate cu COVID-19

Primăria municipiului Chișinău a elaborat un ghid ce conține mai mulți pași, pe care trebuie să-i urmeze persoanele care au simptome de infectare cu COVID-19. Ghidul „Ce trebuie să fac atunci cînd am simptome de infectare cu COVID-19?" este elaborat pentru a ajuta și ghida mai ușor persoanele care au simptome de infectare cu noul coronavirus și nu cunosc care sînt pașii pe care trebuie să-i urmeze în situațiile în care prezintă simptome, dificultăți și neclarități în acest sens. Principalele acțiuni conținute în acest ghid sînt izolarea la domiciliu, raportarea către medicul de familie a stării de sănătate, iar dacă starea de sănătate se agravează se cere ajutor la numărul 112.

 

Un liceu din Bălți va fi eficientizat energetic cu susținerea UE

La Liceul teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți sînt în toi lucrările de sporire a eficienței energetice, executate în cadrul unui proiect implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord și finanțat de Uniunea Europeană. Lucrările urmează să fie finalizate pînă la sfîrșitul acestui an. „Pe șantier au fost puse în discuție aspecte tehnice pentru care urmează să fie identificate soluții. Într-o vizită tehnică pe șantier sînt așteptați şi reprezentanți ai Departamentului de construcții al Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), care urmează să ofere soluții în privința reconstrucției acoperișului”, au explicat surse de la ADR Nord.

 

A început imunizarea împotriva COVID-19 a beneficiarilor azilurilor

Beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată sînt vaccinați împotriva COVID-19, de către echipele mobile de vaccinare din cadrul asistenței medicale primare. Pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare, conducătorii Centrelor de plasament au prezentat listele personalului/beneficiarilor care urmează să fie vaccinați, către asistența medicală primară din teritoriul deservit, astfel încît, vaccinarea să aibă loc conform programului prestabilit de fiecare instituție. Conform Planului Național de Imunizare, beneficiarii din cadrul azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată sînt incluși pentru imunizare în Etapa I.

 

CC a decis că aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc, neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 73 din Codul de executare. Prevederea se referă la aducerea forțată a debitorului în fața executorului judecătoresc. Decizia a fost luată astăzi, 25 martie. „Curtea a reținut că aducerea forțată a debitorului reprezintă o măsură excepțională, privativă de libertate, care trebuie să urmărească realizarea unui scop legitim. În această cauză, Curtea a reținut că aducerea forțată a debitorului în fața unui executor judecătoresc nu contribuie la realizarea scopului urmărit de procedura de executare”, a motivat Curtea.

 

Conducerea Ministerului Apărării s-a întîlnit cu experți militari americani

Comandantul Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Gorgan, precum şi reprezentanţii Marelui Stat Major au avut o întrevedere de lucru cu ataşatul militar american, comandorul Joshua Hensley, dar şi cu expertul consilier pentru acordarea asistenţei în reformarea şi dezvoltarea Armatei Naționale, Karen Bonaby. În cadrul dialogului, au fost abordate subiecte ce ţin de colaborarea bilaterală în domeniul apărării, procesul de implementare a fazei II a Iniţiativei de dezvoltare a capabilităţilor de apărare (DCBI), dar şi aplicarea Planului de dezvoltare a Armatei Naţionale pe termen lung (2020-2030).

 

Are loc prima conferință dedicată facilitării comerțului electronic „e-TRADECON"

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a participat astăzi la prima conferință națională dedicată facilitării comerțului electronic „e-TRADECON" organizată de către Serviciul Vamal, Delegația Uniunii Europene, Programul USAID Reforme Structurale în Moldova și Camera de Comerț Americană. În cuvîntul său de deschidere, prim-ministrul interimar a apreciat organizarea acestui eveniment ca fiind un bun exemplu al cooperării dintre autoritățile publice și mediul privat în sensul îmbunătățirii climatului de afaceri din R. Moldova. Șeful interimar al Executivului a declarat că pentru țara noastră este crucială aderarea la standardele valorice ale piețelor regionale și celei globale, precum și încurajarea exporturilor de mărfuri și servicii pe plan internațional.