REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (23 martie 2020)

Numărul cazurilor de COVID-19 în R. Moldova a ajuns la 94

În laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost confirmate 94 de cazuri de infectare cu COVID-19. Dintre acestea, 38 sînt de import, iar 54 cu transmitere locală, cele mai multe cazuri de coronavirus de tip nou fiind înregistrate în capitală. Anunțul a fost făcut luni, 23 martie, după şedinţa Punctului Focal, de către ministrul sănătăţii Viorica Dumbrăveanu.vPotrivit oficialului, în prezent, în spitalul „Toma Ciorbă“ sînt internate 80 de persoane, dintre acestea 10 sînt în stare gravă. Alte trei persoane, dintre care două în stare gravă, sînt internate la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, iar opt copii beneficiază de tratament la Spitalul de boli contagioase.

 

Autoritățile vor lua măsuri pentru a evita cozile la ghișeele de unde vîrstnicii își ridică pensiile

Autoritățile vor lua măsuri pentru a evita îmbulzeala la ghișeele de unde vîrstnicii își ridică pensiile. La toți deținătorii de carduri, pensia va fi plătită prin intermediul acestora, iar pentru cei ce nu dispun de aceste mijloace vor fi aplicate grafice de ridicare a pensiilor și va fi fluidizată intrarea la ghișee. Anunțul a fost făcut de către șeful statului Igor Dodon, la finele ședinței săptămînale de lucru cu premierul Ion Chicu și speakerul Zinaida Greceanîi. Potrivit sursei citate, măsurile vor fi luate în contextul situației create de COVID-19 și au menirea de a-i proteja pe vîrstnici, care sînt cei mai expuși bolii.

 

În Chișinău încep lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere

Primăria municipiului Chişinău informează că de astăzi încep lucrările de reabilitare a infrastructurii rutiere pe cinci străzi din capitală. Lucrările presupun reparația părții carosabile, schimbarea bordurilor, amenajarea trotuarelor și a zonelor de staționare a transportului public. Primele străzi care vor intra în reparație sînt str. Ion Inculeț, Nicolae Testemițanu, sectorul Centru, str. Ion Pelivan, tronson str. Bucuriei, sectorul Buiucani și str. Miron Costin, sectorul Rîșcani.

 

Pe parcursul săptămîni în R. Moldova vor ajunge mai multe ajutoare din partea OMS, Chinei și Rusiei

Președintele Igor Dodon a declarat, luni, 23 martie, că pe parcursul acestei săptămîni în Moldova urmează să ajungă mai multe ajutoare medicale din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Chinei și Federației Ruse. Șeful statului a anunțat că aceste loturi de ajutoare medicale conțin teste și consumabile necesare în procesul de combatere a răspîndirii coronaviruslui în Moldova. Președintele a precizat că Organizația Mondială a Sănătății, practic, la fiecare 2-3 zile livrează țării noastre ajutoare medicale de care țara are nevoie în procesul de combatere a răspîndirii COVID-19.

 

Pentru nerespectarea prevenirii și combaterii Covid-19 au fost aplicate amenzi de 1,3 mln de lei

Angajații Inspectoratului General de Poliţie (IGP) au documentat 66 de cazuri pentru nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a virusului Covid-19, în total fiind aplicate amenzi care depășesc suma de 1,3 milioane de lei. Despre aceasta a anunţat ministrul de interne, Pavel Voicu. Amenzile au fost aplicate pentru nerespectarea măsurilor impuse de autorități, normelor de igienă, restricțiilor de transportare a călătorilor, pentru ignorarea subordonării și comportament agresiv în raport cu angajații sistemului medical, alte abateri. Potrivit oficialului, 24 din procesele-verbale întocmite sînt încălcări ale persoanelor fizice, 19 ale agenților economici și 23 au fost comise de transportatorii de pasageri.

 

Facturile la energia electrică vor fi calculate estimativ

Pentru evitarea riscurilor de contaminare cu virusul de tip nou COVID19, Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. extinde perioada închiderii oficiilor sale comerciale din Chișinău și din regiuni pînă pe data de 27 martie curent. Furnizorul va emite pînă la sfîrșitul lunii facturi calculate în baza indicilor estimativi. „Ținînd cont de situația excepțională şi condițiile specifice de prestare a unui serviciu continuu consumatorilor noștri, aducem la cunoștință că în perioada de pînă la 31 martie curent, nu va fi efectuată citirea datelor reale de pe contoarele electrice. Această măsură are un caracter temporar și corespunde Regulamentului cu privire la furnizarea energiei electrice al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică”, indică surse de la Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L.

 

Un locuitor al raionului Dondușeni va ajunge pe banca acuzaților pentru 19 episoade de trafic de influență

Un locuitor al raionului Dondușeni a fost deferit justiției pentru 19 episoade de trafic de influență. Împreună cu acesta, pe banca acuzaților vor compărea încă trei persoane, printre care președintele filialei Ocnița a Asociației Obștești Uniunea Conducătorilor Auto, care de comun cu doi maiștri de instruire practică din subordine, sînt învinuiți de confecționarea documentelor oficiale false. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă pînă la 5 ani de închisoare.

 

Ministerul Educației a elaborat tutoriale video de pregătire pentru examenele naționale-2020

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare, în parteneriat cu Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”, au elaborat și propun spre vizualizare tutoriale video de pregătire a elevilor claselor a IX-a și a XII-a pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2020. Acțiunea se desfășoară în contextul suspendării procesului educațional în instituțiile de învățămînt, conținuturile educaționale menționate fiind o resursă utilă atît pentru elevii claselor a IX-a și a XII-a, cît și pentru cadrele didactice antrenate în pregătirea elevilor. Tutorialele pot fi găsite pe site-urile oficiale ale Ministerului Educației.

 

Ședință serviciilor Primăriei Chișinău s-a desfășurat în premieră on-line

În scopul măsurilor de protecție pentru prevenirea infectării prin COVID-19, de a nu depăși numărul de 50 de peroane în sală, ședința serviciilor Primăriei municipiului Chișinău de astăzi s-a desfășurat prin intermediul unei platforme on-line de conferințe. Ordinea de zi a ședinței a avut două teme principale: raport cu privire la măsurile întreprinse în vederea prevenirii infecției COVID-19 în capitală și măsurile întreprinse în vederea asigurării funcționalității serviciilor orașului în situația de criză.

 

În UTA Gagauz-Yeri a fost deschis un cont bancar pentru donații destinate combaterii COVID-19

În UTA Gagauz-Yeri a fost deschis un cont bancar pe care doritorii pot transfera mijloace financiare pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului de tip nou COVID-19. „Toţi banii acumulaţi pe acest cont vor fi distribuiţi de Comisia pentru Situaţii Excepţionale din autonomie, transparent şi eficient, exclusiv în scopurile de luptă cu COVID-19”, a explicat guvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Irina Vlah.

 

Încasările Serviciului Vamal se cifrează la circa 1,5 miliarde de lei

De la începutul lunii martie curent, încasările Serviciului Vamal se cifrează la circa 1,5 miliarde de lei, în creștere cu 23% față de încasările din aceeași perioadă a anului precedent. Potrivit unui comunicat de presă, în perioada 16-22 martie 2020, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 462,7 milioane lei, fiind perfectate 10 522 de declarații vamale.