REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 noiembrie 2020)

Paturile din spitalele municipiului Chișinău rămîn ocupate

Paturile din spitalele municipiului Chișinău pentru pacienții COVID-19 rămîn în continuare ocupate. Informația a fost făcută în cadrul ședinței de astăzi a Primăriei Chișinău. În prezent, 875 de persoane sînt internate în spitalele din Chișinău cu virusul COVID-19. „La ziua de ieri, în spitale erau internați 875 de pacienți, dintre care 54 stare foarte gravă, adică intubați și 240 de pacienți în stare gravă. Toate paturile sînt ocupate, dar facem față, identificăm spații suplimentere. Mai avem rezerve cele 200 de paturi, care vor activate la prima necesitate”, a menționat șeful adjunct al Direcției Sănătate.

 

„Moldova Startup Week 2020” revine din 16 noiembrie

Cel mai mare eveniment al anului dedicat antreprenoriatului – „Moldova Startup Week 2020” revine. Începînd cu 16 noiembrie și pînă pe 20 noiembrie vor avea loc sesiuni și ateliere de lucru online și offline, întîlniri cu investitorii, „demo days”, expertiză cu privire la cadrul legal, schimb de experiență, informații despre sursele de finanțare pentru cei care își doresc să creeze sau gestionează deja un startup, politici de țară pentru dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din Moldova, prezentarea actorilor din domeniu și altele.

 

O nouă linie de troleibuz va face legătura între Botanica și Buiucani

Primarul general Ion Ceban a anunțat despre deschiderea unei noi linii de troleibuz, care va face legătura dintre sectoarele Botanica și Buiucani. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Primăriei Chișinău din această dimineață. Potrivit edilului, unitățile de transport vor circula pe strada Albișoara și pe unele străzi unde la moment este puțin transport public sau nu este deloc.

 

Două persoane au ajuns la spital cu intoxicație

În seara zilei de 15 noiembrie, două persoane din localitatea Tîrnova, raionul Edineț, au ajuns la spital cu intoxicații după ce au utilizat un încălzitor de apă conectat la o butelie de gaz. Potrivit IGSU, apelul la Serviciul112 a fost recepționat la ora 19:03. La fața locului a intervenit un echipaj a serviciului de asistență medicală, care a stabilit că un bărbat în vîrstă de 42 de ani, dar și o femeie în vîrstă de 35 de ani au primit intoxicație cu gaze. Prealabil specialiștii au ajuns la concluzia că oamenii s-au intoxicat cu gaze emanate de la un încălzitor de apă instalat în baie, conectat la o butelie.

 

Punctul de trecere a frontierei Cahul-Oancea își reia activitatea

În baza deciziei autorităților vamale și de frontieră ale R. Moldova, punctul de trecere a frontierei Cahul – Oancea (rutier/internațional) își reia activitatea. Astfel că de astăzi, 16 noiembrie 2020, începînd cu ora 20:00, va fi restabilit traficul atît pentru călători, cît și pentru transportatorii de mărfuri. La trecerea frontierei de stat se mențin un șir de restricții de circulație impuse în perioada de pandemie. În acest sens, se interzice intrarea pe teritoriul R. Moldova a străinilor și apatrizilor care vin din țările clasificate ca zonă roșie, excepții fac doar anumite categorii de persoane.

 

Procuratura R. Moldova a primit răspuns din partea autorităţilor turce privind extrădarea lui Vlad Plahotniuc

La cererea Procuraturii R. Moldova din 29 septembrie 2020 de extrădare a fostului lider PDM, autorităţile competente ale Turciei au comunicat că respectivul nu se mai află pe teritoriul țării lor. Printr-un răspuns oficial, expediat prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, partea turcă a informat că cetăţeanul Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Turcia la data de 4 octombrie 2020.

 

Localitățile Chetrișși Corlăteni și-au ales primarii

Cetățenii din comuna Chetriș, raionul Fălești, dar și cei din satul Corlăteni, raionul Rîșcani, unde duminică a avut loc al doilea tur al alegerilor locale noi, și-au ales primarii. În prima localitatea a cîștigat candidatul desemnat de Partidul Democrat, iar în a doua – candidatul desemnat de Partidul Acțiune și Solidaritate.

 

A început selectarea participanților pentru Expoziția Fruit Logistica

S-a dat startul concursului de selectare a companiilor interesate să participe la Expoziția Internațională Fruit Logistica 2021. Evenimentul se va desfășura în perioada 18-20 mai 2021, în orașul Berlin, Germania în condiții speciale din cauza pandemiei COVID. Vor fi expuse standuri executate de organizatori conform unui design special, va fi gestionat fluxul de vizitatori, vor fi selectate doar companiile, care corespund unor criterii anume.

 

Primarul capitalei a solicitat verificarea urgentă a infrastructurii antiincendiare

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, solicită resposabililor să verifice în regim de urgență infrastructura antiincendiară a spitalelor din Chișinău, dar și a altor instituții sociale, după tragedia care a avut loc la Piatra Neamț, România, acolo unde 10 pacienți cu Covid-19 au ars de vii în secția terapie intensivă. „Să fie verificată o dată în plus infrastructura antiincendiară în instituțiile sociale, începînd cu spitalele, instituțiile educaționale, să fie verificate și rețelele electrice, odată cu exploatarea lor la maxim, să fie făcute aceste analize în toate instituțiile din subordinea mun. Chișinău pînă la finele lunii decembrie”, a ordonat Ceban.