REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (11 martie 2020)

Cadrele didactice își vor primi salariile depline, în pofida vacanței impuse

Ministrul sănătății Viorica Dumbrăveanu a anunțat că salariile angajaților din domeniul Educației nu vor fi tăiate. Asta chiar dacă autoritățile au decis să sisteze activitatea instituțiilor de învățămînt din cauza COVID-19. „Noi vorbim despre sistarea procesului de învățămînt, dar nu vorbim despre șomaj tehnic sau alte măsuri care are impact asupra angajaților. În cazul dat nu este vorba despre sistarea activității pedagogilor”, a explicat Dumbrăveanu.

 

30 de comunități din R. Moldova își vor spori rezistența la schimbările climatice

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Suedia au lansat un proiect care va contribui la dezvoltarea durabilă și sporirea rezistenței la schimbările climatice a 30 de localități din R. Moldova. Proiectul are un buget de 2,28 milioane dolari SUA și va fi implementat în perioada 2020-2023. 30 de localități-țintă din raioanele Nisporeni, Călărași, Basarabeasca, Leova, UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană vor fi asistate la identificarea, formularea, planificarea și implementarea inițiativelor de reducere a degradării mediului.

 

MAEIE a avertizat cetățenii R. Moldova care călătoresc în zone afectate de COVID-19

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene atrage atenția cetățenilor R. Moldova, care călătoresc peste hotare, în special în zonele afectate de răspîndirea infecției COVID-19, asupra faptului că unele state aplică măsuri restrictive de călătorie, manifestate prin interzicerea accesului de intrare, dar și ieșire din/în anumite zone, cît și închiderea unor puncte de trecere a frontierei sau instituirea unei perioade obligatorii de carantină. Acest lucru ar putea avea drept urmare blocarea cetățenilor în anumite state și, respectiv, genera excedarea limitei de 90 de zile de aflare în statele din spațiul Schengen, fapt care este considerat o încălcare a regimului de ședere și este pasibil de răspundere administrativă.

 

Un bărbat a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru trafic de droguri

Un bărbat va sta 9 ani la închisoare pentru trafic de droguri. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chișinău, după ce în 2017 magistrații Judecătoriei Chișinău l-au condamnat pe inculpat la 4 ani de închisoare. Potrivit PCCOCS, rejudecarea cauzei a devenit posibilă după contestările depuse de procurori, care au fost examinate de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Astfel, instanța ierarhic superioară a dispus ca instanța de apel să reexamineze cauza, dar în alt complet de judecată. Prin urmare, după apelul procurorilor, bărbatul a fost condamnat pentru trafic de droguri, în calitate de membru al unui grup criminal organizat.

 

Un fost șef de la ”Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat la trei ani de închisoare

Ex-directorul relații cu clienții de la SA ”Apă-Canal Chișinău” a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și privat de dreptul de a deține funcții publice timp de patru ani. De asemenea, el a fost obligat să achite în contul statului și SA ”Apă-Canal Chișinău” un prejudiciu material de circa 90 milioane de lei. Potrivit Procuraturii Generale, bărbatul a fost cercetat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și poluarea apei.

 

Societatea civilă este îndemnată să participe la reformarea Direcției Arhitectură a municipiului Chișinău

Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a Primăriei municipiului Chișinău a inițiat consultări publice pentru elaborarea regulamentului de funcționare a acesteia și a organigramei, scopului, obiectivele și atribuțiile acesteia. Viceprimarul municipiului Chișinău, Victor Chironda, a postat pe rețelele de socializare îndemnul ca societatea civilă să se implice în elaborarea acestui regulament. „În vederea eficientizării procesului de elaborare a proiectului de decizie, solicităm implicarea activă a tuturor subiecţilor interesați prin prezentarea propunerilor în acest sens”, a notat Chironda.

 

A fost lansată ediţia specială a Loteriei Fiscale de Paşti

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) a anunțat despre lansarea ediției speciale a concursului ”Loteria Fiscală”, dedicată sărbătorilor de Paști, care se va desfăşura în perioada 1 martie – 27 aprilie. Extragerea celor o sută de premii, oferite pentru această ediţie, va avea loc la data de 18 mai. Potrivit cadrului de reglementare aprobat prin Hotărîre de Guvern, fiecare cetățean, care a împlinit vîrsta de 18 ani, devine automat participant la ”Loteria Fiscală” dacă deține un card bancar de la orice bancă licențiată în R. Moldova și achită orice cumpărătură sau serviciu cu cardul în valoare mai mare de 30 de lei.

 

Germania va oferi în continuare susţinere învățămîntului profesional tehnic agricol din R. Moldova

Mai mulţi manageri, maiștri instructori și profesori din instituții de învățămînt profesional tehnic din țară au beneficiat de instruiri și cursuri de formare profesională în cadrul unui proiect susținut financiar de Guvernul Germaniei prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Partenerii proiectului sînt dispuși să colaboreze în continuare în vederea preluării experienței germane și pe alte sectoare din agricultură, după cum au declarat la o întîlnire cu ministrul de resort, Ion Perju. În cadrul acestui proiect a fost realizat pachetul pentru programul de formare profesională în domeniul mecatronică mașini și utilaje agricole.

 

Parlamentul urmează să dezbată noi modificări ale Codului Muncii

Contractul individual de muncă ar putea stabili condițiile de activitate în cadrul unui program flexibil de muncă. Prevederea face parte dintr-un proiect pentru modificarea Codului Muncii al R. Moldova, care a fost examinat în cadrul ședinței de miercuri, 11 martie, a Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie. Potrivit proiectului, programele flexibile de muncă presupun un mod diferit de organizare a timpului de muncă față de regimul de muncă din cadrul unităţii.

 

Comisia parlamentară a avizat candidaturile pentru funcțiile de ambasadori

Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a examinat și avizat, în ședința de miercuri, 11 martie, candidaturile pentru funcțiile de Ambasadori ai R. Moldova în Letonia, Polonia, Portugalia, Bulgaria, China, Irlanda, Italia, Cehia și SUA. Comisia a avizat candidatura lui Andrian Roșa pentru funcția de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al în Republica Letonia, a lui Igor Bodiu – în Republica Polonă, Alexei Cracan va fi reprezentantul țării noastre în Republica Portugheză, Anatol Cebuc – în Republica Bulgaria, Dumitru Braghiș – în Republica Populară Chineză, Larisa Minculeț – în Irlanda, Anatol Urecheanu –în Republica Italiană, Alexandru Codreanu – în Republica Cehă și Eugen Caras, în în Statele Unite ale Americii.