REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 martie 2020)

La Biblioteca Națională au fost lansate trei volume de Dimitrie Cantemir

Trei volume din cele cinci ale ediției de autor „Dimitrie Cantemir. Opere” , apărute în Colecția ”Moștenire” la o editură din Chișinău, au fost lansate la Biblioteca Națională a R. Moldova. Cele trei volume cuprind următoarele opere semnate de Dimitrie Cantemir: „Istoria creșterilor și a descreșterilor Curţii othmanice sau aliothmanice”, „Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei” și „Divanul”. Acestea, precum și alte două volume: „Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor” și „Istoria ieroglifică” completează lista de Opere ale lui Dimitrie Cantemir editate pînă în prezent în Colecția „Moștenire”.

 

PSRM inițiază negocieri pentru crearea unei coaliții cu PDM

Consiliul Republican al PSRM a decis să inițieze negocieri pentru crearea unei coaliții cu PDM. Într-un comunicat emis de formațiune, se arată că PSRM a convocat Consiliul Republican pentru a discuta strategia politică și acțiunile pentru perioada următoare. În acest context a fost analizată activitatea partidului în Parlament și Guvern, modul în care poate fi eficientizată aceasta, dar și modalitatea prin care poate fi întărit suportul politic acordat echipei guvernamentale. De asemenea, conducerea PSRM a anunțat că regretă faptul că foștii parteneri politici din Blocul ACUM nu au răspuns apelurilor de a reveni la dialog.

 

PDM a decis inițierea discuțiilor pentru revenirea la guvernare

Partidul Democrat din Moldova va purta discuții pentru revenirea la guvernare. Decizia a fost luată de către Consiliul Național Politic al formațiunii. Într-un comunicat emis de formațiune, se arată că PDM a luat act de faptul că un eventual dialog cu blocul ACUM a eșuat, întrucît liderii acestuia își doresc alegeri anticipate.

 

Perspectivele cooperării R. Moldova cu NATO au fost discutate la Bruxelles

Prioritățile în agenda de cooperare R. Moldova - NATO, inclusiv elaborarea unui nou Plan Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), implementarea Pachetului de Asistență NATO pentru consolidarea capacităților de apărare și securitate ale Moldovei au fost discutate la Bruxelles în cursul întrevederii ministrului Afacerilor de externe Aureliu Ciocoi cu Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană. Ministrul Ciocoi a mulţumit pentru expertiza și asistența organizației oferită R. Moldova de-a lungul anilor și a reiterat interesul autorităților de la Chișinău pentru continuarea dialogului politic şi cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în domeniile de interes.

 

Veteranii vor beneficia de facilități sporite

Veteranii de război vor fi incluși în categoria persoanelor asigurate de către Guvern, iar alocația lunară a acestora va fi dublată. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat de executiv. În document sînt expuse măsuri suplimentare de protecție socială a veteranilor de război și a membrilor familiilor celor căzuți pe cîmpul de luptă, a persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului, care au decedat și a membrilor familiilor participanților la lichidarea consecinţelor avariei de la Cernobîl. Proiectul prevede și majorarea cuantumului alocației lunare de stat de la 250 lei la 500 lei pentru veterani și familiile acestora.

 

Primăria va identifica soluții pentru eliminarea mirosului neplăcut de la Stația de Epurare Chișinău

Experții SA Apă-Canal Chișinău analizează împreună cu specialiștii primăriei 11 soluții pentru eliminarea mirosurilor neplăcute emanate de la Stația de Epurare Chișinău. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a declarat că a fost identificat și aprobat un plan de lucru pentru eliminarea mirosurilor neplăcute. „Se lucrează în ritm accelerat, săptămîna viitoare se va reuni un grup de lucru, pentru a verifica care din cele 11 soluții este fezabilă pentru a fi aplicată”, a menționat Ceban. Potrivit lui, situația creată la Stația de Epurare Chișinău este un dezastru ecologic.

 

Copiii fără părinți vor primi indemnizații de pînă la 10 mii de lei

Copiii rămași fără îngrijire părintească vor primi indemnizații de pînă la 10 mii de lei de la stat. Decizia a fost aprobată de către Cabinetul de miniștri. Potrivit datelor oferite de executiv, un număr de 1 254 de tineri din R. Moldova vor beneficia de îndemnizații lunare pentru întreținere. Este vorba despre minorii, care au rămas fără ocrotire părintească chiar și temporar, precum şi tinerii care, pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani, dețineau acest statut și care își continuă studiile. Potrivit documentului, elevii sau studenții, cu vîrsta de pînă la 18 ani, vor primi lunar cîte 2 198,8 lei, iar cei care au mai mult de 18 ani - 2 028,3 lei.

 

Președintele Parlamentului va participa la celebrarea centenarului Marii Adunări Naționale a Turciei

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Gürol Sökmensüer, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Turcia în R. Moldova. Zinaida Greceanîi a mulțumit ambasadorului Turciei pentru susținerea constantă acordată de țara sa R. Moldova, precum și pentru o colaborare excelentă între cele două state. Președintele Parlamentului a menționat importanța acordată parteneriatului strategic cu Republica Turcia. Greceanîi a mulțumit pentru invitația de a participa la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la fondarea Marii Adunări Naționale a Turciei.

 

Biblioteca Naţională va beneficia de un grant pentru digitalizare din partea Guvernului Japoniei

Guvernul de la Chişinău a aprobat o decizie cu privire la iniţierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de grant dintre Guvernul R. Moldova și Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională privind implementarea Proiectului „Îmbunătățirea echipamentului de digitalizare al Bibliotecii Naționale”. Astfel, guvernul nipon va acorda o sumă nerambursabilă de circa 400 de mii de dolari.

 

R. Moldova şi Cehia vor semna un memorandum privind securitatea socială

Membrii executivului au aprobat iniţierea negocierilor asupra proiectului Memorandumului privind cooperarea în domeniul securității sociale dintre Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a R. Moldova şi Administrația Cehă de Securitate Socială. Memorandumul are drept obiectiv primar dezvoltarea relaţiilor bilaterale în domeniul securităţii sociale, contribuind la constituirea unor raporturi de colaborare favorabile instituţiilor din acest domeniu şi implicit cetăţenilor.

 

De la 1 aprilie se indexează nivelul venitului lunar minim garantat în mărime de 4,8%

Executivul a aprobat miercuri, 4 martie, modificarea la o hotărîre de guvern ce ţine de Regulamentul cu privire la modul de stabilire și plată a ajutorului social. Conform deciziei, de la 1 aprilie 2020 se indexează nivelul venitului lunar minim garantat în mărime de 4,8%, pornind de la creșterea anuală a indicelui prețurilor de consum pentru anul precedent, și după indexare constituie 1107 lei.

 

În unele zone ale ţării a fost anunţat Cod galben de secetă hidrologică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunţat pînă pe 14 martie Cod galben de secetă hidrologică. Conform hidrologilor, în legătură cu temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor esențiale, în bazinul rîului Prut, în lacul de acumulare Costești-Stînca, și rîurile mici din centrul și sudul țării se atestă secetă hidrologică. În context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului a solicitat populaţiei şi, mai ales, agenţilor economici să consume raţional resursele de apă.