REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 iulie 2019)

Judocanul Denis Vieru a devenit premiant la turneul Grand Prix de la Zagreb

Judocanul moldovean Denis Vieru (66 kg) a urcat pe locul doi la turneul internațional Grand Prix de la Zagreb (Croația). El a devenit premiant după ce i-a învins, în ordine, pe Roman Perez (Spania), Dzmitry Ninkou (Belarus), Kilian le Blouch (Franța), devenind cîștigător al seriei sale și calificîndu-se în semifinale. În faza respectivă a turneului, l-a devansat pe Timurkhuleg Davaadorj (Mongolia), iar în finală i-a cedat lui Alberto Martin Gaitero (Spania).

 
Moratoriul asupra privatizării bunurilor publice a intrat în vigoare

Hotărîrea parlamentului privind instituirea moratoriului asupra proceselor de privatizare a bunurilor publice a intrat în vigoare sîmbătă, 27 iulie. Documentul prevede instituirea moratoriului asupra proceselor în derulare ce vizează privatizarea, concesionarea, încheierea contractelor de parteneriat public-privat cu privire la bunurile proprietate publică a statului. Moratoriul va rămîne în vigoare pînă la prezentarea raportului Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice începînd cu anul 2013.

 

Produse ecologice autohtone vor fi expuse în cadrul ambasadelor țării noastre din străinătate

Standuri cu diverse produse ecologice autohtone vor fi instalate în cadrul a 32 de misiuni diplomatice ale țării noastre din străinătate, precum și în sediile unor organizații internaționale. Inițiativa face parte din proiectul „ECO Moldova”, lansat de Agenția de Investiții, cu ocazia împlinirii unui an de activitate. Standurile vor conține în particular produse alimentare care utilizează materia primă ecologică.

 
Parlamentul a anunțat concurs pentru funcția de Procuror General interimar

În vederea realizării prevederilor Legii cu privire la Procuratură, Parlamentul R. Moldova invită persoanele interesate să-și depună dosarele pentru funcția de Procuror General interimar. Pentru a fi eligibil în calitate de Procuror General interimar, persoana trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute la art.17 alin.(1) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură. Dosarul urmează să cuprindă scrisoarea de motivare, CV-ul și o declarație pe propria răspundere precum că persoana îndeplinește condițiile prevăzute la art.17 alin.(1) lit.d) și art.20 alin. (1) lit. g) și h) din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură.

 

Granturi în sumă de 14,5 mln de euro din partea UE au ajuns pe conturile Ministerului Finanțelor

Granturi în valoare de 14,5 milioane de euro (echivalentul a 284,7 mln MDL) acordate R. Moldova de către Comisia Europeană au ajuns pe conturile Ministerului Finanțelor. Ministerul a informat că banii respectivi sînt transferați ca suport bugetar în cadrul următoarelor programe: Programul de suport al instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător în R. Moldova, Programul de suport al implementării reformei învățămîntului vocațional/tehnic și Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize.

 

Guvernul a alocat mijloace financiare pentru sinistrații din Otaci

Cabinetul de miniştri a aprobat alocarea mijloacelor financiare din Fondul de rezervă al Guvernului pentru despăgubirea persoanelor rămase fără locuinţă din oraşul Otaci. Astfel, Ministerul Finanțelor va aloca Consiliului local al orașului Otaci, raionul Ocnița, mijloace financiare în sumă de 8 823 179,3 lei, după cum urmează: 6 765 587 lei pentru despăgubirea valorii locuințelor distruse ale sinistraților care au avut de suferit în urma prăbușirii blocului locativ din orașul Otaci, precum şi 2 057 592,3 lei pentru prejudiciul material cauzat de pierderea bunurilor materiale.

 

Leul se va deprecia față de euro și dolar

La începutul săptămînii moneda națională se va deprecia față de euro și dolar, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar afișate de Banca Națională a Moldovei. Astfel, dolarul se va scumpi cu cinci bani și va avea un preț oficial de 17 lei și 62 de bani. Euro va costa 19 lei și 62 de bani. Totodată, leul românesc se va scumpi cu un ban, pînă la nivelul de 4 lei și 15 bani. Pentru hrivna ucraineană și rubla rusească, BNM a stabilit cotații similare celor anterioare. Astfel, rubla va costa în continuare 27 de bani, iar hrivna - 69 de bani.