REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (26 aprilie 2021)

De astăzi începe Săptămîna Patimilor

De astăzi, creştinii ortodocşi intră în Săptămîna Patimilor, numită şi Săptămîna Mare, ultima din Postul Paştelui. În această perioadă, credincioşii se pregătesc de sărbătoarea Învierii lui Hristos. Tradiţia spune că în următoarele zile se ţine post negru, adică se mînîncă abia după asfinţitul soarelui. În Lunea Mare credincioşii pot mînca bucate, dar să nu fie pregătite în ulei. În Marţea Seacă, gospodinele nu muncesc din greu, iar bărbaţilor le sînt permise lucrările agricole. În Vinerea Patimilor în biserici nu se oficiază Sfînta Liturghie. Este o zi de post aspru, în care nu se bea şi nu se mănîncă nimic, pînă nu se scoate din biserică Sfîntul Aer. Sîmbătă se sacrifică mielul şi se fac ultimele pregătiri de Paşte.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 241 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2171 de teste, fiind confirmate 241 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 249.139 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, un caz este printre lucrătorii medicali (asistent medical). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 2261 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 222 în stare extrem de gravă. În același timp, în tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 3478 de persoane, iar 15 676 sînt sub supraveghere la domiciliu.

 

142 mii de doze de vaccin ”Sputnik-V” au ajuns în R. Moldova

Speakerul Zinaida Greceanîi a participat sîmbătă la evenimentul de recepționare a vaccinurilor ”Sputnik-V”, oferite Moldovei de Federația Rusă cu titlul de ajutor umanitar ca urmare a scrisorii președintelui Parlamentului R. Moldova adresate la finele lunii februarie președintelui Rusiei Vladimir Putin. La eveniment au participat, de asemenea, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federației Ruse în țara noastră Oleg Vasnețov. Cele 142 de mii de doze de vaccin anticoronavirus au fost aduse pe calea aerului, cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Rusiei. Este primul lot de vaccin oferit gratuit țării noastre de către Federația Rusă, urmînd să fie livrate alte 40 de mii de doze.

 

MECC va aplica la un grant oferit de Parteneriatul Global pentru Educație

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a demarat discuțiile privind aplicarea la grantul oferit de Parteneriatul Global pentru Educație (PGE). Grantul oferit de PGE, dar și contribuțiile financiare ale partenerilor de dezvoltare, vor fi canalizate spre realizarea priorităților Strategiei Educație 2030 și a Planului de Acțiuni pentru implementarea acesteia, dar și a unor priorități ale sistemului, identificate în perioada pandemiei Covid-19. Domeniile prioritare de intervenție vor ține de digitalizare, formarea inițială/continuă a cadrelor didactice și îmbunătățirea infrastructurii sistemului educațional.

 

Construcția drumului de ocolire a satului Slobozia Mare este realizată în proporţie de 20%

Lucrările de construcție a drumului de ocolire a satului Slobozia Mare, raionul Cahul, care conectează traseele naționale R34 și M3, sînt realizate în proporție de 20%, conform reprezentanților Administrației de Stat a Drumurilor (ASD). Potrivit ASD, în prezent, pe sectorul de drum cu o lungime de peste 18 km se desfășoară lucrări de terasament, montare a podețelor și a uzinei de producere a betonului asfaltic. Lucrările de construcție au fost inițiate la sfîrșitul lunii mai 2019 și pînă în prezent au fost executate în proporție de circa 20%. Proiectul prevede construcția drumului de ocolire a localității Slobozia Mare cu îmbrăcăminte rutieră din beton asfaltic, construcția a 31 de podețe, trei pavilioane de așteptare a transportului public, instalarea a 960 de indicatoare rutiere.

 

În perioada Sărbătorilor Pascale va fi asigurată libera circulație între ambele maluri ale Nistrului

În perioada 30 aprilie - 10 mai 2021, va fi asigurată libera circulație a persoanelor și a mijloacelor de transport în și dinspre localitățile, amplasate în stînga Nistrului și municipiului Bender. Acest fapt a fost confirmat urmare a corespondenței purtate la nivelul reprezentanților politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. În apelul său către Tiraspol, Chișinăul a reiterat propunerea prelungirii ulterioare a acestei abordări și în perioadele următoare, ținînd cont de recomandările OMS și evoluția procesului de imunizare a populației.

 

Șoferul care a provocat un accident la Bălți a fost reținut

Șoferul care a intrat cu viteză în mașinile oamenilor legii, în timp ce ultimii documentau un caz, a fost reținut pentru 72 de ore. Oamenii legii anunță că a fost pornită o cauză penală pentru încălcarea regulilor de securitate a circulației de către o persoană care conducea mijlocul de transport în stare de ebrietate. Între timp starea polițistului internat la terapie intensivă s-a ameliorat, acesta fiind transferat în secția traumatologie pentru îngrijiri medicale în continuare. Ceilalți trei polițiști au primit îngrijiri medicale și au fost externați la domiciliu pentru continuarea tratamentului.

 

Leul s-a apreciat și mai mult în raport cu dolarul

Pe parcursul zilelor de odihnă, leul a cîștigat de la dolarul american 4,5 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 26 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,9462 lei pentru un dolar (-4,52 bani) și 21,6386 lei pentru un euro (-4,27 bani), în timp ce în perioada 23-25 aprilie acesta a fost egal cu 17,9914 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,6813 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 26 aprilie, constituie: 0,6433 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3938 lei pentru 1 leu românesc și 0,2398 lei pentru 1 rublă rusească.