REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 noiembrie 2020)

Vremea se răcește semnificativ

O perioadă rece ne așteaptă în zilele următoare. Pe întreg teritoriul țării maximele nu vor depăși 7-9 grade cu Celsius, iar noapte va îngheța. Potrivit meteorologilor, vremea rece s-a instalat de astăzi dimineață cînd la nord au fost 0 grade, iar pe parcursul zilei vom avea temperaturi sub 10 grade. La nord se vor înregistra +5 – +8 grade Celsius, iar la sud, maxima va ajunge la 10 grade. De mîine, vremea se răcește treptat, iar de joi apar înghețurile. Minimele vor începe de la 0 grade, iar spre sfîrșitul săptămînii vor coborî pînă la -5 grade.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 564 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1429 de teste, fiind confirmate 564 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 89 843 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 46 sînt lucrători medicali: medici - 15, asistenți medicali - 24, personal auxiliar - 7. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3172 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 253 în stare extrem de gravă (47 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

La Chișinău va fi organizată conferința anuală dedicată securității cibernetice

În perioada 25-27 noiembrie, la Chișinău va fi organizată conferința anuală dedicată securității cibernetice „Moldova Cyber Week 2020”, cu genericul „Dezvoltarea unei infrastructuri puternice de securitate cibernetică în noile condiții de normalitate”. Evenimentul online reprezintă o platformă de discuții pentru specialiști locali și internaționali în domeniu, oferind numeroase oportunități de cunoaștere, schimb de idei și experiențe, colaborări de succes, pentru identificarea unor soluții inovatoare și eficiente care ar putea fi integrate în strategiile locale și globale.

 

Chișinăul este pregătit pentru sezonul de iarnă

Primăria municipiului Chișinău informează că serviciile municipale responsabile de întreținerea drumurilor și a curților blocurilor de locuințe, sînt pregătite pentru a face față situației în perioada rece. Responsabilii Regiei locative-comunale și amenajare și ai Î.M. Regia „EXDRUPO” au afirmat că sînt pregătiți să facă față problemelor din sezonul de iarnă, atît cu tehnica necesară, cît și cu materialul antiderapant, utilizat pentru deszăpezire. Șeful Î.M. Regia „EXDRUPO”, Sergiu Tomiță, a informat că tehnica specializată de deszăpezire este pregătită, iar antiderapantul din stocurile întreprinderii este suficient pentru intervenții.

 

Spitalele din țară vor fi suspuse verificărilor cu privire la respectarea măsurilor de protecție antiincediare

Toate instituțiile medico-sanitare publice din R. Moldova urmează să fie autoevaluate suplimentar cu privire la respectarea măsurilor de protecție antiincediare. Decizia a fost anunțată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Socială /MSMPS/, în contextul tragediei produse în Secția de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț (România). Potrivit MSMPS, totodată vor fi desfășurate și instruiri privind elementele cheie în prevenirea incediilor și informarea pacienților și personalului medical referitor la măsurile de evacuare în cazul situațiilor excepționale.

 

În Chișinău a crescut numărul bolnavilor grav de COVID-19

În municipiul Chișinău a crescut numărul bolnavilor de coronavirus aflați în stare gravă și foarte gravă. Autoritățile municipale fac apel la locuitorii orașului ca aceștia să respecte măsurile de siguranță pentru prevenirea infecției COVID-19. Șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a declarat că toate paturile de spital din terapia intensivă sînt ocupate și că se atestă o creștere a numărului de bolnavi în stare gravă și foarte gravă. “În instituțiile municipale spitalicești se află internați 875 de bolnavi de COVID-19, numărul bolnavilor în stare gravă și foarte gravă este în creștere”, a declarat Gîlcă.

 

În capitală călătoria cu transportul public va putea fi plătită cu cardul bancar

Sistemul municipal de transport public va testa timp de șase luni sistemul de taxare electronic. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că regiile municipale de transport public pasageri vor testa, timp de jumătate de an, sistemul de taxare electronică în unitățile de transport. Potrivit lui Ceban, în etapa de pilotare, pe o rută de troleibuz ori autobuz va fi aplicată taxarea electronică, iar Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău” și Î.M. „Parcul Urban de Autobuze” vor încheia contracte cu prestatorii de servicii de taxare electronică.

 

Va fi suspendat parțial traficul rutier pe strada Armenească

Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada 16-30 noiembrie 2020, va fi restricționat traficul rutier pe strada Armenească, în perimetrul bd. Ștefan cel Mare și Sfînt – str. Mitropolit Varlaam, în legătură cu executarea lucrărilor de reabilitare a rețelei de apeduct. Serviciile municipale de profil solicită înțelegere și scuze din partea cetățenilor pentru incomoditățile create. Conducătorii auto care traversează zona unde este anunțată suspendare de trafic rutier sînt îndemnați să respecte semnalizarea rutieră temporară sau să ocolească cartierul respectiv.

 

În punctele de trecere a frontierei de stat fluxul de persoane a constituit 11.279 traversări

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 11 279 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 6 305 traversări persoane, dintre care 4 369 treceri la frontiera moldo-română, 1 382 treceri la frontiera cu Ucraina și 554 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) au fost PTF Leușeni – 2 464 traversări persoane; PTF Aeroportul Chișinău – 554 traversări personae și PTF Giurgiulești-Galați - 825 traversări personae. La trecerea frontierei de stat nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip Covid-19.