REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (16 noiembrie 2020)

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 507 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1512 teste, fiind confirmate 507 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 89 279 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 33 sînt lucrători medicali: medici-5, asistenți medicali-20, personal auxiliar-8. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sînt internați 3163 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 252 în stare extrem de gravă (48 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Șapte mii de doze de vaccin antigripal au ajuns în țară din Federația Rusă

Primele vaccinuri antigripale, în cantitate de 7 mii de doze, achiziționate din Federația Rusă, au ajuns în R. Moldova. Vaccinul va fi distribuit instituțiilor medico-sanitare publice, pentru imunizarea împotriva gripei sezoniere a contingentelor profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire. Potrivit MSMPS, vaccinul antigripal este tetravalent, are patru componente și este recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

 

4 persoane au fost transportate la spital în urma unui accident

Patru persoane – doi șoferi și doi pasageri – au fost duse la spital cu diverse traume după ce au fost implicate într-un accident la Stăuceni. Potrivit informației, accidentul s-a produs în comuna Stăuceni, ieri, în jurul orei 17:05. Ofițerul de presă Natalia Stati a declarat că în accident au fost implicate două unități de transport – o Dacia care era condusă de un șofer de 26 de ani și un Volkswagen la volanul căreia se afla un bărbat de 35 de ani.

 

Luni, leul moldovenesc se apreciază

Luni, 16 noiembrie, leul moldovenesc se apreciază în raport cu dolarul american, moneda euro și leul românesc. Hrivna ucraineană și rubla rusească rămîn neschimbate. Astfel, pentru 16 noiembrie, Banca Națională a Moldovei a stabilit un curs de 17.09 bani pentru un dolar, cu 4 bani mai puțin decît vineri. Moneda euro scade cu 4 bani și va costa 20.20 de bani. Hrivna ucraineană o să valoreze 0.60 de bani. Leul românesc se depreciază cu 1 ban și va costa 4.14 bani. Rubla rusească rămîne aceeași – 22 de bani.

 

Un tînăr din Dubăsari s-a aruncat în gol de la etajul cinci

Un tînăr de 27 de ani din Dubăsari s-a aruncat în gol de la etajul cinci. Potrivit presei locale, cazul s-a întîmplat în data de 14 noiembrie. La fața locului au venit imediat milițienii din regiune, dar și un echipaj medical. Tînărul a fost transportat de urgență la spital. Deocamdată, nu se cunosc detalii despre starea lui de sănătate.

 

Un bărbat a murit după ce și-a dat foc

Un bărbat de 53 de ani a decedat după ce și-a dat foc. Apelul către poliție a parvenit în data de 13 noiembrie. O femeie în vîrsta de 41 de ani a comunicat că, soțul ei a decedat după ce s-a autoincendiat în ograda propriei gospodării. Conform informației oferite de către ofițerul de presă al IP Ungheni Cristina Vicol, la fața locului în mod urgent au intervenit polițiștii împreună cu medicul legist. Cadavrul bărbatului zăcea în curtea casei. În urma investigațiilor corporale, medicul legist a observat semne de arsuri pe toată suprafața corpului, acestea fiind mai accentuate în zona capului.

 

Tricolorii au fost învinși la Chișinău de reprezentativa Greciei

Naționala Moldovei a suferit a patra înfrîngere consecutivă în Liga Națiunilor. "Tricolorii" au fost învinși aseară la Chișinău de reprezentativa Greciei, scor 0-2. Elenii au deschis scorul în minutul 32 printr-un gol fabulos marcat de Kostas Fortounis, mijlocașul echipei Olympiakos Pireu. Oaspeții și-au dublat avantajul aproape de finalul primei reprize prin căpitanul Anastasios Bakasetas. Repriza secundă, a fost mai echilibrată, însă niciuna dintre formații nu a reușit să marcheze.

 

Azi e ultima zi de solicitare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra agriculturii

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) amintește că astăzi, 16 noiembrie 2020, este data limită de depunere a dosarului pentru obținerea compensațiilor, privind diminuarea consecințelor provocate de calamitățile naturale asupra recoltei agricole din anul current. În acest context, AIPA îndeamnă toți producătorii agricoli care au fost afectați de secetă și grindină, să depună dosarul conform termenului stabilit, la subdiviziunile teritoriale ale AIPA din raza căruia își desfășoară activitatea, spre a beneficia de acest suport din partea statului.

 

IGP a înregistrat peste 320 de încălcări în procesul electoral

Conducerea Inspectoratului General de Poliție /IGP/ a anunțat că a înregistrat 324 de pretinse încălcări în timpul scrutinului prezidențial. Șeful adjunct al IGP, Marin Maxian, a menționat în cadrul unui briefing că oamenii legii au documentat șase cazuri de blocare a traseelor către secțiile de vot și 29 de cazuri de agitație electorală.