REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 mai 2020)

Restricțiile de zbor au fost prelungite pînă la 25 mai

Restricțiile de zbor din R. Moldova au fost prelungite pînă la 25 mai 2020. Un anunț în acest sens a publicat în dimineața zilei de 12 mai compania Air Moldova. Prin urmare, zborurile din 15 mai 2020 pînă la 25 mai 2020 sînt suspendate. „Reluarea zborurilor pentru fiecare destinație în parte va fi posibilă odată cu eliminarea restricțiilor de către fiecare stat și permisiunea acestora de a efectua zborul spre/din destinațiile planificate”, se arată în comunicatul companiei.

 

Feribotul care leagă localitățile cu malul drept al Nistrului și-a reluat activitatea

Feribotul care face legătura între localitățile Molovata - Molovata Nouă și Cocieri și-a reluat luni activitatea, după ce nivelul apei în lacul de acumulare al hidrocentralei Dubăsari s-a ridicat cu cca 30 de centimetri, relatează Biroul politici de reintegrare. Vineri, a fost deversată o cantitate importantă de apă din rezervor, Agenția Apele Moldovei pregătind barajul pentru o viitură, așteptată săptămîna aceasta pe rîul Nistru. Drept urmare, nu a mai fost posibilă exploatarea feribotului care transportă persoane și automobile pe platoul Cocieri.

 

Hidrologii anunţă creşterea nivelului apei în unele sectoare ale rîului Prut

Centrul hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a emis o prognoză care indică creşterea nivelului apei în rîul Prut, între localităţile Costeşti-Stînca, Leuşeni şi Brînza. Centrul hidrologic atenţionează că în intervalul 11-22 mai va creşte nivelul apei în Prut pe sectoarele: oraşul Costeşti-Stînca – satul Leușeni cu 0.7 - 1.6 metri; satul Leușeni – satul Brînza cu 1.4 - 2.0 metri, faţă de nivelul din 11 mai. Conform hidrologilor, apa se va scurge în limitele albiei minore.

 

Un artist fotograf din R. Moldova a obținut o medalie de argint la un concurs internațional

Maestrul fotograf Anatol Poiată, laureat al mai multor saloane și concursuri internaționale, președintele Uniunii Artiștilor Fotografi din Moldova (UAFM), a fost distins cu o medalie de argint, Salonul Internațional din Hong Kong, ediția a 50-a, și cu două mențiuni de onoare la concursurile din Irlanda și Bangladesh. Anatol Poiată a menționat că a primit această medalie de argint pentru lucrarea ”Liniile vieții”, care simbolizează etapele vieții prin intermediul unor copaci.

 

Un bărbat de 63 de ani din Vulcănești a fost adus cu un elicopter SMURD la Chișinău

În după-amiaza zilei de luni un echipajul aero-medical SMURD Iași a efectuat o operațiune de transportare a unui bărbat în vîrstă de 63 de ani din Vulcănești, UTA Găgăuzia la Chișinău. Potrivit IGSU, necesitatea de transportare a acestuia pe calea aerului a apărut în urma agravării unei boli cardiovasculare. Pacientul a fost preluat de medicii și paramedicii SMURD Iași din spitalul raional Vulcănești fiind transportat în siguranță în municipiul Chișinău. La Chișinău elicopterul SMURD a aterizat pe stadionul Dinamo de unde bărbatul a fost transportat la Institutul de Cardiologie din capitală.

 

23 de milioane de lei au fost transferați din bugetul statului pentru ajutoarele de șomaj

CNAS a transferat banii pentru ajutorul de șomaj. Este vorba de 23 de milioane de lei pentru circa 2.400 de șomeri și alți peste 10.800 de beneficiari, care, începînd de marți, 12 mai, ar urma să primească cîte 2.775 de lei pentru pierderile înregistrate în perioada stării de urgență. La fel, potrivit CNAS, a fost efectuat transferul pentru alte prestații sociale, precum alocaţii de stat pentru merite deosebite, alocaţii lunare de stat, compensaţii băneşti lunare în schimbul asigurării cu produse alimentare, compensaţii participanţilor la lichidarea avariei de la Cernobîl, pensii, ajutor social și ajutor în perioada rece a anului.

 

Un bărbat care a fost dat dispărut a fost găsit de polițiști mort

Un bărbat care a fost dat dispărut a fost găsit de polițiști mort într-o toaletă. Este vorba de un bărbat în vîrstă de 42 de ani din localitatea Văratic. În aprilie, acesta a mers la un vecin, unde au consumat băuturi alcoolice. Între aceștia s-a iscat o ceartă, i-ar suspectul l-ar fi omorît. Crima ar fi avut loc pe data de 21 aprilie. Pe cazul dat a fost inițiată cauză penală conform art.145 al.1 iar bărbatul de 55 ani, bănuit în săvîrșirea omorului a fost reținut pentru 72 ore.

 

Grădinițele din Chișinău se vor redeschide treptat

Grădiniţele din Chişinău se vor redeschide treptat şi doar după ce autorităţile municipale vor primi recomandările Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Anunţul a fost făcut de viceprimarul capitalei Angela Cutasevici. Între timp, platforma „Educaţie Online” continuă să fie suplinită cu lecţii şi cărţi digitale. „Noi am solicitat avizul ANSP şi al OMS cu referire la condiţiile de redeschidere a grădiniţelor, ştim că există o solicitare foarte mare, dar trebuie, totuşi, să luăm în calcul toate riscurile care pot apărea în anumite situaţii”, a menţionat Angela Cutasevici.

 

Șapte șoferi au rămas fără permise după ce au organizat curse pe străzile din Orhei

Șapte șoferi au rămas fără permise de conducere și vor fi sancționați după ce au organizat curse pe străzile din Orhei. Polițiștii au fost sesizați despre faptul că pe străzile orașului Orhei, mai mulți șoferi se deplasează cu viteză excesivă. La fața locului au intervenit mai multe echipaje ale poliției, care au depistat în flagrant șoferii, toți locuitori ai municipiului Chișinău. Toți șapte s-au ales cu procese-verbale. Conducătorilor auto le-au fost ridicate permisele de conducere, instanța de judecată urmînd să se pronunțe în privința sancțiunilor aplicate.

 

Peste 1.400 de moldoveni au revenit acasă în ultimele 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2.380 traversări. Potrivit informației oferite de către Poliția de Frontieră, cele mai multe traversări au fost înregistrate pe sensul de intrare în țară – 1.403 traversări persoane, iar 977 de persoane au părăsit țara. Din numărul celor reveniți în țară, 993 de cetățeni au traversat frontiera moldo-română, 399 treceri la frontiera cu Ucraina și 11 de treceri a frontierei aeriene. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

 

Leul moldovenesc este stabil

Leul moldovenesc este stabil față de moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru astăzi un curs de 19 lei și 34 de bani, cu un ban mai mult ca ziua de ieri. Dolarul american se ieftinește astăzi, însă nesemnificativ. Un dolar costă 17 lei și 85 de bani, cu trei bani mai puțin decît ziua precedentă. Hrivna ucraineană costă 66 de bani, la fel ca valoarea stabilită ieri. Rubla rusească rămîne la cotația de 24 de bani, iar leul românesc la 4 lei și 01 bani.