Realitatea internationala pe scurt (5 Noiembrie 2019)

Ce fac româncele dezamăgite în dragoste

O româncă din Italia în vîrstă de 25 de ani a fost în weekendul trecut protagonist unui scandal mai puțin obișnuit. Părăsită de iubit, ea a vrut să-și înece amarul la barul din localitate. A băut cîteva pahare, apoi a început să se certe cu toți cei prezenți. Convins că are nevoie de ajutorul specialiștilor, proprietarul barului a chemat forțele de ordine și o ambulanță. Primii ajunși la locul incidentului au fost carabinierii, însă în loc să se calmeze, tînăra a început să-i insulte și amenințe. Chiar în timp ce era scoasă din bar, ea a reușit să-l lovească pe unul dintre agenți cu capul în plină figură. Polițistul a suferit o rană deschisă și a fost dus la spitalul Murri di Fermo, iar prognosticul este de cel puțin șapte zile de îngrijiri medicale. Externată din spital, femeia se află acum în arest la domiciliu cu acuzații de ultraj și vătămare. Pe lîngă alcool, ea consumase și droguri în seara respectivă.

Microsoft a implementat săptămîna de lucru de 4 zile în Japonia, mărind productivitatea cu 40%

Un număr tot mai mare de companii mici adoptă săptămîna de muncă de patru zile. Rezultatele unei experienţe recente a Microsoft sugerează că ar putea funcționa chiar și pentru cele mai mari companii, întrucît productivitatea pe angajat a crescut cu 40%, transmite CNN, potrivit mediafax. Compania a introdus un program în această Vară în Japonia, denumit „Work Life Choice Challenge”, prin care a închis birourile în fiecare zi de Vineri în luna August, oferind tuturor angajaților o zi liberă în plus în fiecare săptămînă. Rezultatele au fost promițătoare: în timp ce timpul petrecut la muncă a fost redus dramatic, productivitatea – măsurată prin vînzări pe angajat – a crescut cu aproape 40% față de aceeași perioadă a anului precedent, a declarat compania într-un comunicat săptămîna trecută.

Pe lîngă reducerea programului de lucru, managerii au cerut personalului să reducă timpul petrecut în cadrul ședințelor și pe cel de răspuns la e-mailuri. Ei au sugerat ca întîlnirile să nu dureze mai mult de 30 de minute. Angajații au fost, de asemenea, încurajați să reducă complet întîlnirile prin utilizarea unei aplicații de mesagerie online (Microsoft, desigur). Efectele s-au răspîndit. Mai mult de 90% din cei 2.280 de angajați Microsoft din Japonia au declarat ulterior că au fost impactaţi de noile măsuri, potrivit companiei. Prin finalizarea programului mai devreme în fiecare săptămînă, compania a fost în măsură să economisească și alte resurse, cum ar fi energia electrică.

Inițiativa este oportună. Japonia s-a apucat de mult de o cultură suprasolicitată și, în unele cazuri, fatală. Problema este foarte severă, fiind inventat chiar un termen pentru ea: karoshi înseamnă moarte prin suprasolicitare, prin boli induse de stres sau depresie severă. Problema a atras atenția internațională în 2015, cînd un angajat al gigantului publicitar japonez Dentsu s-a sinucis în ziua de Crăciun. Ulterior, oficialii de la Tokyo au spus că personalul a lucrat ore suplimentare excesiv de numeroase.

Zeci de migranți, descoperiți într-un camion frigorific pe o autostradă din Grecia

Poliţia elenă a descoperit Luni 41 de migranţi ascunşi într-un camion frigorific pe o autostradă din Nordul Greciei, au anunțat autoritățile locale, citate de Reuters. Şapte dintre migranţi prezentau probleme respiratorii şi au fost transportaţi la spital, relatează Agerpres. Migranţii erau tineri, în mare majoritate de naţionalitate afgană, conform Poliţiei. Şoferul camionului frigorific, de origine georgiană, a fost arestat Luni dimineaţă pe autostrada Egnatia, în apropierea oraşului Xanthi din Nordul Greciei, după un control de rutină. Un al doilea individ, de origine turcă, a reuşit să scape şi încă este căutat de autorităţi. Descoperirea are loc după ce săptămîna trecută 39 de migranţi, despre care se crede că erau vietnamezi, au fost găsiţi morţi într-un camion frigorific, într-un parc industrial în apropiere de Londra.

Grecia face eforturi pentru a face faţă celui mai mare aflux de migranţi după vîrful înregistrat în 2015, cînd peste un milion de migranţi au plecat din Turcia cu destinaţia Europa Occidentală, via Grecia. În prezent, aproximativ 34.000 de solicitanţi de azil şi refugiaţi se află în taberele de primire din insulele greceşti din Marea Egee, cu mult peste capacitatea proiectată, de 6.300 de locuri.

În Singapore, circulaţia cu trotineta electrică pe trotuar te poate trimite după gratii

Singapore a interzis, începînd de Luni, utilizarea trotinetelor electrice pe trotuare după o serie de accidente care au declanşat nemulţumirea locuitorilor oraşului-stat faţă de aceste vehicule pe două roţi, relatează AFP. Circulaţia trotinetelor a fost deja interzisă pe drumurile publice din Singapore, iar utilizarea acestora va fi permisă doar pe benzile de biciclete şi pe căile care unesc parcurile. “Această măsură este necesară pentru a asigura siguranţa pietonilor după un număr tot mai mare de accidente în care au fost implicaţi conducători de trotinete delincvenţi în ciuda sporirii controalelor şi a eforturilor de educare”, a indicat într-un comunicat Autoritatea pentru Transport din Singapore.

Ţara din Sud-Estul Asiei, în fruntea noilor tehnologii, a adoptat rapid aceste mijloace de deplasare, însă o serie de accidente, dar şi incendii declanşate pe staţiile de încărcare şi decesul unui biciclist vîrstnic au condus la creşterea numărului de solicitări pentru interzicerea acestora. Utilizatorii de trotinete electrice vor fi iniţial pedepsiţi prin avertismente în cazul în care sunt surprinşi pe trotuare, însă de la începutul lunii Ianuarie riscă o pedeapsă de două luni de închisoare şi o amendă ce poate ajunge la 2.000 de dolari singaporezi (1.200 de euro). Singapore a impus anterior obligaţia de a înregistra aceste vehicule şi a prevăzut limite maxime de viteză.

În Franţa, în faţa unei explozii a numărului de trotinete electrice, viteza maximă de deplasare a fost limitată la 25 km/h, iar circulaţia pe trotuare a fost interzisă. Conducătorii acestor mijloace de deplasare pot folosi benzile pentru biciclete sau drumuri publice unde viteza maximă permisă este de 50 km/h sau mai puţin, notează AFP.

În Scoția, poți să revendici un castel dacă ai numele potrivit de familie

Guvernul din Scoția a publicat o listă de moșii nerevendicate, după ce proprietarii acestora au decedat fără să redacteze un testament și nici nu sunt identificați apropiați ai acestora. Teoretic, aceste moșii pot fi revendicate de orice persoană care are același nume cu proprietarul anterior, relatează Mirror.Co.Uk. Atunci cînd o persoană moare în Scoția, toate bunurile nerevendicate care au aparținut persoanei respective intră automat în posesia Coroanei și sunt apoi puse în grija Office of Queen’s and Lord Treasurer’s Remembrancer.

În Martie 2016, legea succesorală adoptată de Parlamentul scoțian a ușurat procesul de a solicita moșii nerevendicate, iar de atunci bunurile fără posesor își pot găsi mult mai ușor proprietari. Numerar, terenuri, bunuri și locuințe pot fi revendicate, cu condiția ca doritorii să poată demonstra cu succes că au dreptul la ele. Acest proces începe prin simpla observație că cei care revendică bunurile au același nume cu proprietarul anterior al unei moșii. Se crede că în prezent există mai mult de 8.000 de imobile nereclamate în Anglia și Țara Galilor.

În această Vară, pensionara londoneză Margaret Abbotts a moștenit peste 300.000 de lire sterline de la o soră pe care nu știa că o are, după ce a fost contactată de o firmă de avocatură specializată în genealogie criminalistică.

Gorbaciov: „Tensiunile dintre Rusia și Occident, un pericol uriaș”

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a atras atenţia, într-un interviu pentru BBC transmis Luni, că tensiunile dintre Rusia şi Occident şi posibilitatea ca cele două părţi să renunţe la tratatele privind armele nucleare reprezintă un “pericol uriaş”. Gorbaciov, ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, a cîştigat Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru “rolul său conducător în procesul de pace” care a dus la căderea Zidului Berlinului şi “a adus Războiul Rece la un sfîrşit paşnic”.

“Atît timp cît există arme de distrugere în masă, în special arme nucleare, pericolul este uriaş”, a spus Gorbaciov, răspunzînd unei întrebări dacă recentele tensiuni ar putea duce la o confruntare, relatează Agerpres. “Toate statele, absolut toate statele, trebuie să declare că armele nucleare trebuie distruse. Asta pentru a ne salva pe noi şi planeta”, a declarat el.

Deşi mulţi analişti susţin că Războiul Rece s-a încheiat după prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991, Gorbaciov a spus că atmosfera dintre Rusia şi Occident rămîne “rece, dar e tot război”. “Uitaţi-vă la ce se întîmplă! În diferite locuri se întîmplă încăierări, schimburi de focuri de armă. Avioane şi nave sunt trimise peste tot. Nu este genul de situaţie pe care să ne-o dorim”, a afirmat el.

Gorbaciov a declarat că principiul său în timpul mişcării din Germania de Est care a dus la căderea Zidului Berlinului a fost că “nu trebuie să existe vărsare de sînge”. “Nu puteam permite să se întîmple aşa ceva în legătură cu o chestiune de o aşa magnitudine pentru Germania, pentru noi, pentru Europa, pentru întreaga lume. Prin urmare, am anunţat că nu ne vom amesteca”, a spus fostul lider sovietic.

Un oraș italian oferă case gratuit. Condițiile impuse proprietarilor

În ultimii ani, mai multe orașe din Italia au început să vîndă case la prețuri nesemnificative, din dorința de a nu-și pierde comunitățile. Orașul sicilian Cammarata este acum noua destinație care oferă locuințe gratuit. Asta pentru că primarul Vincenzo Giambrone încearcă să salveze populația orașului. ”Nu pot sta pur și simplu să văd cum acest oraș istoric este gol și începe să se transforme într-o ruină. Chiar mă doare. Proprietarii sunt conștienți de ”paguba” pe care o provoacă atunci cînd își abandonează locuințele”, a spus Giambrone, pentru CNN. Primarul spune că în prezent sunt cîteva zeci de locuințe care zac goale și care își așteaptă noii proprietari... gratuit. Acum noii proprietari pot reabilita casele care au pereții distruși de timp și pot readuce la viață zona istorică”, mai spune primarul.

Cu toate acestea, cei care vor să se mute gratuit în Cammarata trebuie să întrunească niște condiții. Astfel, cei care iau gratuit o locuință trebuie să o și renoveze în decurs de trei ani și să plătească o garanție de 5.000 de euro care vor fi restituiți la finalizarea lucrărilor. Mai mult, noii proprietari pot transforma locuințele și în magazine, în case, hoteluri sau chiar restaurante.

Plantații de un miliard de dolari, descoperite pe un cîmp din California

Autoritățile din California au descoperit plantații de canabis în valoare de peste un miliard de dolari, în zona Arvin, la aproximativ 160 de kilometri Nord de Los Angeles. În urma operațiunii, oamenii legii au distrus peste 10 milioane de plante. „Aceste grădini ilicite de marijuana au fost cultivate sub pretextul producției legitime de cînepă”, a transmis șeriful din Kern, relatează CNN. Plantația se întindea pe o suprafață de aproximativ 1.900 de metri pătrați. Potrivit Codului alimentar și agricol și Codului de sănătate și siguranță, cînepa industrială nu trebuie să conțină mai puțin de 0,3% THC. Testele au arătat că nivelul de THC în aceste domenii a fost mult mai mare decît limita legală, potrivit biroului șerifului. O anchetă este în desfășurare, pentru a descoperi cine sunt deținătorii plantațiilor.

McDonald's îşi concediază directorul general din cauza relaţiei acestuia cu o persoană angajată în cadrul companiei

Binecunoscutul gigant american din domeniul fast-food McDonald's a anunţat Duminică că se desparte de directorul său general Steve Easterbrook, Consiliul de Administraţiei apreciind că acesta a comis o eroare de judecată prin începerea, recent, a unei "relaţii consimţite" cu o persoană angajată în cadrul companiei, informează AFP. Într-un comunicat de presă ce anunţă plecarea directorului general, Consiliul de Administraţie dă asigurări că această decizie "nu are legătură cu performanţele operaţionale sau financiare ale companiei". McDonald's nu a dezvăluit numele persoanei cu care Steve Easterbrook are o relaţie.

Steve Easterbrook a fost imediat înlocuit cu Chris Kempczinski, care se ocupa pînă în prezent de activitatea McDonald's în SUA. "Chris preia frîiele acestei mari companii într-un moment în care performanţa sa este solidă şi susţinută, iar Consiliul are toată încrederea că el este cel mai în măsură să definească viziunea şi să ghideze strategia care să permită companiei să îşi continue succesul", a comentat preşedintele Consiliului de Administraţie Enrique Hernandez Jr., citat în comunicatul de presă.
Easterbrook a preluat funcţia de director general al gigantului McDonald's în 2015. Sub conducerea sa, acţiunile McDonald's pe Wall Street s-au dublat, iar profitul net al companiei a crescut de la an la an. El nu a reuşit, totuşi, să oprească declinul progresiv al vînzărilor companiei, care se confruntă, la fel ca restul marilor lanţuri de fast-food, cu schimbarea obiceiurilor consumatorilor, aflaţi în căutarea unei alimentaţii mai sănătoase.

Mişcarea neonazistă ameninţă din nou: Aleși germani, pe lista personalităţilor de executat

Mai mulţi aleşi germani, inclusiv ecologişti, au primit în ultimele zile ameninţări cu moartea de la mişcarea neonazistă, la cîteva luni după asasinarea unui ales din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU, conservatori) a cancelarului Angela Merkel de către un activist de extremă dreapta, relatează AFP, potrivit news.ro.

Deputatul ecologist de origine turcă Cem Özdemir a primit, la 27 Octombrie, un e-mail semnat ”Divizia Armelor Nucleare”, aripa germană a unui grupuscul clasat drept periculos în Statele Unite, în care este avertizat că se află pe ”lista” personalităţilor de executat. Altă ecologistă, Claudia Roth – vicepreşedinta Bundestagului (Parlamentul german) – a primit în aceeaşi zi un e-mail asemănător. ”Autorităţile supraveghează foarte îndeaproape activitatea acestei «Divizii a Armelor Nuccleare»”, a dat asigurări Luni, într-o conferinţă de presă obişnuită un purtător de cuvînt al Ministerului german de Interne. Acest grupuscul, a precizat el, ar fi activ în Germania din 2018.

În ultimele săptămîni, alte personalităţi politice, între care Mike Mohring, preşedintele CDU în Turingia, au fost ţinta unor ameninţări cu moartea, într-o atmosferă, potrivit ministrului de Interne Horst Seehofer de ”exacerbare problematică a violenţei în societatea” germană. O anchetă în acest sens a fost încredinţată Biroului federal al Poliţiei Criminale (BKA). Cem Özdemir se afla deja sub protecţia Poliţiei, după ce a primit ameninţări în urma criticilor sale la adresa regimului Preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

”Dar ce se întîmplă cu toţi oficialii locali ostili (extremei drepte) care nu beneficiază de vreo protecţie?”, şi-a exprimat el emoţia în ziare locale ale grupului Funke Media Group. Această atmosferă a determinat Guvernul german să ia, la 30 Octombrie, măsuri împotriva violenţelor extremei drepte, vizînd vînzările de armament şi discursul urii pe Internet, la cîteva săptămîni după un atentat antisemit şi rasist la Halle. În urma acestor noi ameninţări, mai mulţi aleşi din toate partidele au cerut Luni Guvernului să accelereze implementarea acestui plan. Aceste ameninţări intervin la aproape şase luni de la asasinarea în Hesse a lui Walter Lübcke, un ales local din cadrul CDU favorabil migranţilor, al cărei principal suspect, aflat în detenţie, este membru al mişcării neonaziste. Înainte de asasinarea lui Walter Lübcke, alţi aleşi au fost agresaţi de către persoane apropiate ultradreptei care le contestă politica, pe care o consideră drept prea ”pro-migranţi”. În 2015, primarul din Koln Henriette Reker, iar doi ani mai tîrziu primarul din Altena, Andreas Hollstein, au scăpat în viaţă în urma unor atacuri cu cuţitul.