Realitatea internationala pe scurt (28 Octombrie 2019)

Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a murit, după ce s-a aruncat singur în aer
Liderul grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost vizat de o operaţiune militară în Siria şi ar fi fost ucis, relatează presa americană.
Conform posturilor de televiziune CNN şi ABC, al-Baghdadi a murit într-o operaţiune a Armatei americane în Nord-Estul Siriei, relatează Agerpres. CNN a relatat că sunt în derulare teste care să confirme oficial moartea liderului grupării jihadiste responsabile de multiple atentate sîngeroase în întreaga lume. Potrivit unui responsabil citat de ABC, el şi-ar fi detonat vesta plină cu explozivi pentru a se sinucide. Două surse irakiene de securitate au declarat Duminică pentru Reuters că Irakul a fost informat de surse din Siria că Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis. Turcia a afirmat că a fost în “coordonare” cu Statele Unite înainte de desfăşurarea operaţiunii SUA din Siria care ar fi permis, conform presei americane, uciderea şefului grupării jihadiste Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, conform Agerpres. ″Înainte de operaţiunea americană din provincia Idlib din Siria de noaptea trecută (Sîmbătă spre Duminică), au avut loc schimburi de informaţii şi o coordonare între autorităţile militare dintre cele două ţări”, a postat Duminică pe Twitter Ministerul Apărării turc, fără să ofere mai multe detalii.
Donald Trump: „Liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, este mort. A murit ca un cîine, a murit ca un laș”
Președintele american, Donald Trump, a anunțat, în mod oficial, moartea liderului grupării jihadiste Statul Islamic, Abu Bakr al Baghdadi.
„Azi-noapte, Statele Unite ale Americii au făcut dreptate: Abu Bakr al-Baghdadi este mort”, a declarat Președintele american de la pupitrul Casei Albe. „Al-Baghdadi a fost cel mai crud lider al terorismului și cea mai importantă țintă a politicii mele externe”, a adăugat Trump, care a mulțumit membrilor comunității de informații și militarilor americani care au contribuit la moartea fostului lider al Statului Islamic. Liderul american a precizat că al-Baghdadi a fost „un om violent care a murit în mod violent”.
Președintele Trump a spus că militarii americani l-au încercuit pe Baghdadi, moment în care acesta și-a detonat vesta cu explozibili pe care o avea asupra sa. Trei dintre copiii liderului ISIS au murit în explozie.
„Plîngea și striga în acel moment”, a declarat Trump. „A ucis și trei copii cu el”. Potrivit lui Trump, nici unul dintre militarii americani implicați în operațiune nu a decedat. „Noaptea trecută (Sîmbătă spre Duminică) a fost o seară minunată pentru Statele Unite și pentru restul lumii. Un lider crud al terorismului a fost eliminat. Oameni nevinovați nu vor mai avea de suferit de pe urma lui. A murit ca un cîine, a murit ca un laș. Lumea este acum un loc mai sigur fără el. Dumnezeu să binecuvînteze America”, a spus Trump.
Abu Bakr al-Baghdadi, pe numele său real Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri, a devenit unul dintre cei mai căutați teroriști din lume în 2014, după ce teroriștii grupării Stat Islamic au capturat orașul irakian Mosul.
Coreea de Nord avertizează SUA: „Nu există prieteni permanenți”
Phenianul a declarat că nu există progrese în relaţia Coreea de Nord-Statele Unite, iar ostilităţile ce ar putea duce la declanşarea unui schimb de focuri continuă, a informat Duminică agenţia de presă Nord-coreeană KCNA. Într-o declaraţie, oficialul de rang înalt Nord-coreean Kim Yong Chol a afirmat că ar fi greşit ca Statele Unite să ignore termenul limită de sfîrşit de an cu privire la relaţia personală dintre Preşedintele Donald Trump şi liderul Kim Jong Un, relatează Agerpres. Conform sursei citate, Kim Yong Chol şi-a exprimat speranţa ca relaţiile SUA-Coreea de Nord să nu confirme zicala „nu există prieteni permanenţi, dar există duşmani permanenţi”.
Kim Jong Un a stabilit ca termen limită sfîrşitul anului pentru discuţiile privind denuclearizare cu Washingtonul. Oficialul Nord-coreean Kim Yong Chol a fost emisarul pe care Phenianul l-a trimis în SUA pentru discuţiile pe dosarul nuclear înaintea celui de-al doilea summit Trump - Kim, desfăşurat în Februarie la Hanoi şi care s-a încheiat cu un eşec. Kim Yong Chol a declarat că SUA fac presiuni asupra Phenianului într-un mod „viclean şi vicios”, în loc să răspundă apelului Coreei de Nord de a adopta o abordare nouă. El a mai adăugat că Statele Unite au îndemnat în mod insistent alte ţări să impună regimului de la Phenian sancţiuni ONU.
Această luare de poziţie survine la doar cîteva zile după ce Coreea de Nord a cerut Coreei de Sud să discute despre demolarea clădirilor unui complex turistic construit de o societate Sud-coreeană, într-un moment în care relaţiile între cele două state traversează o perioadă de răcire. Complexul situat în staţiunea montană Kumgang, în apropiere de frontiera comună, a fost construit de Hyundai Asan, filială a grupului Sud-coreean Hyundai, cu scopul de a atrage turişti.
SUA și-au întărit prezenţa militară în regiunea petrolieră din Siria
Statele Unite au început să trimită întăriri în regiunea petrolieră din Estul Siriei, a declarat pentru AFP un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării. Oficialul american a anunțat că Washingtonul a început să îşi consolideze poziţiile în provincia Deir Ezzor, unde se găsesc principalele cîmpuri petroliere siriene, în coordonare cu Forţele Democrate Siriene (FDS), majoritar kurde, relatează Agerpres.
Conform sursei citate, care nu a furnizat informaţii suplimentare, desfăşurarea militară urmăreşte să blocheze accesul grupării Stat Islamic şi a altor actori la cîmpurile petroliere din această regiune controlată, în trecut, de jihadişti.
Un convoi de aproximativ 13 vehicule militare americane a pătruns în Siria dinspre Irak şi se îndreptau Sîmbătă spre provincia învecinată Hassake, din Estul ţării. Convoiul a trecut pe la punctele de control ale regimului sirian traversînd oraşul cu populaţie majoritar kurdă Qamichli (Nord-Estul Siriei). În prezent, în post la Deir Ezzor sunt aproximativ 200 de soldaţi americani. Iniţial, Preşedintele Donald Trump a ordonat retragerea forţelor americane din regiunea frontierei de Nord a Siriei, permiţînd declanşarea, la 9 Octombrie, a ofensivei Turciei împotriva forţelor kurde din regiune. Săptămîna trecută, Preşedintele SUA a declarat că „un număr redus” de soldaţi americani vor rămîne totuşi în Siria pentru a asigura securitatea cîmpurilor de hidrocarburi.
Moscova acuză revenirea forțelor militare americane în Estul Siriei
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat Sîmbătă decizia autorităților de la Washington de a trimite echipamente și trupe militare în Estul Siriei, pentru a proteja rafinăriile petroliere din regiune, relatează site-ul cotidianului The Guardian, potrivit mediafax. Secretarul american pentru Apărare, Mark Esper, a informat că decizia de a reamplasa trupe pe teritoriul estic al Siriei este menită să asigure rafinăriile petroliere de potențiale atacuri ale rețelei Stat Islamic. Decizia a fost ultimul semn al faptului că simpla hotărîre de retragere a forțelor americane din Siria nu este una atît de ușoară, întrucît sunt implicate mai multe dimensiuni ale apărării. Autoritățile de la Moscova s-au arătat critice față de decizia Washingtonului de a continua păstrarea trupelor pe teritoriul sirian. Într-o declarație transmisă de purtătorul de cuvînt al Ministerului rus de Externe, Maj Gen Igor Konashenkov, acesta a apreciat că „ceea ce face Washingtonul acum, preluarea și controlarea rafinăriilor petroliere din Estul Siriei, sub control militar, reprezintă un act internațional de banditism”.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a discutat la telefon, Sîmbătă, cu Secretarul de Stat american Mike Pompeo asupra situației din Siria. „Din partea Rusiei, necesitatea constă în abținerea din efectuarea de pași care subminează suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări”, a comunicat ministrul Lavrov.
Uluitor! Organismul unui bărbat produce singur alcool
Un caz medical rar a fost descoperit în Statele Unite, după un control în trafic: un bărbat testat pozitiv la alcooltest şi care se jura că nu a băut și chiar nu băuse. Organismul său produce singur alcool, potrivit CNN.
Nici medicii nu au crezut şoferul că nu a băut însă, în urma unor teste amănunţite, au descoperit că organismul bărbatului este responsabil pentru întreaga situație. Asta pentru că în intestinele sale se formează drojdie, care fermentează carbohidraţii din alimentaţie, exact ca în procesul de fabricare a berii. Cei care produc alcool intern sunt ameţiţi şi miros a băutură, iar boala poate fi periculoasă nu doar pentru şoferi, ci şi pentru că poate afecta organele interne. Bărbatul a fost tratat cu un medicament antifungic, pentru a elimina bacteriile din stomac, dar oamenii de ştiinţă vor să stabilească exact care sunt cauzele apariţiei sindromului.
Hoț în Londra, prins și călcat în picioare de trecători
Un hoț din Marea Britanie a avut ghinionul să fie prins de către trecători, imediat după un jaf comis la o casă de bijuterii din Londra și a aflat, pe propria piele, cum e să îți atragi furia publică, informează Sky News.
Imaginile surprinse de un trecător arată trei indivizi, toți purtînd căști de motocicliști, iar unul înarmat cu un ciocan de mari dimensiuni, care ies fugind dintr-o casă de bijuterii situată în Vestul Londrei. Ultimul dintre ei este prins și trîntit la pămînt de către trecătorii din zonă care decid, pe loc, să își facă dreptate cu propriile mîini și picioare: suspectul, aflat pe caldarîm, este lovit continuu cu pumnii și luat în șuturi de către 6-7 trecători, timp de aproape un minut. La final, apar doi polițiști care, înainte de a-l încătușa, îi mai dau cîțiva pumni. Ceilalți doi suspecți au scăpat de furia publică dar sunt, în prezent, căutați de poliție.
A găsit 7.000 de dolari într-o haină second hand. Ce a făcut cu banii
Jennifer Kimes, o femeie din Valparaiso, SUA, angajată ca vînzătoare la un magazin cu haine second hand, a descoperit în buzunarul unei haine vechi suma de 7.000 de dolari, scrie www.pulzo.com. Obişnuită să scoată din buzunarele hainelor gumă de mestecat, fotografii sau liste de cumpărături, femeia a declarat pentru ABC 7 că a fost de-a dreptul speriată cînd a descoperit atîţia bani. „Cînd am văzut atîţia bani, m-am speriat. Toată lumea vrea să aibă bani, dar aceia nu erau ai mei, aşa că nu m-am entuziasmat prea mult“, a spus Jennifer. Femeia a pus banii într-un loc sigur şi a contactat imediat proprietarul hainei, identificat ca fiind Tammy Wendland. „Este o chestiune de integritate. Cînd lucrezi cu lucruri de genul acesta, trebuie să te asiguri că eşti corect şi să faci ceea ce trebuie”, a adăugat femeia. A doua zi, cei 7.000 de dolari s-au întors la proprietar. „A fost extrem de recunoscător şi copleşit”, a povestit Jennifer, care deşi nu a primit recompensă, s-a simţit foarte bine pentru că „a făcut ceea ce trebuie”.
Sophie Wilmes, prima femeie care va conduce Guvernul Belgiei
Politiciana liberală Sophie Wilmes va deveni prima femeie care va conduce Guvernul Belgiei, urmînd să-i ia locul în Noiembrie lui Charles Michel, care a fost desemnat preşedintele al Consiliului European, una din poziţiile de vîrf ale Uniunii Europene, transmite Reuters, citînd presa belgiană, potrivit agerpres. Sophie Wilmes este ministru al Bugetului în Cabinetul interimar al premierului Charles Michel. Ea va conduce un Executiv interimar pînă cînd partidele politice vor conveni formarea unui nou Guvern.
Alegerile de la 26 Mai au accentuat fragmentarea scenei politice, cu un avans al extremelor şi al ecologiştilor, ceea ce a complicat foarte mult desfăşurarea negocierilor. Coaliţia de centru-dreapta condusă de liberalul francofon Charles Michel nu mai dispune de o majoritate în parlament, iar miniştrii federali nu mai gestionează decît problemele curente de cînd naţionaliştii flamanzi au ieşit de la guvernare în Decembrie 2018 pentru a-şi exprima opoziţia faţă de aderarea Belgiei la Pactul ONU privind migraţiile. Belgia deţine recordul de zile al unei ţări fără Guvern cu puteri depline pe timp de pace (541 între 2010-2011).
Primarii catalani fac apel la autoritățile spaniole să permită autodeterminarea Cataloniei
Cei mai mulți dintre cei aproximativ 1.000 de primari din Catalonia au solicitat Sîmbătă autorităților de la Madrid să îi permită regiunii să își decidă viitorul, în condițiile în care separatiștii catalani se pregătesc din nou să protesteze la Barcelona, potrivit Reuters, scrie mediafax. Barcelona a fost afectată de proteste zilnice în ultimele două săptămîni după ce nouă politicieni și activiști separatiști au fost condamnați la pedepse între nouă și 13 ani de închisoare pentru organizarea referendumului privind independența din 2017, declarat ilegal de către o instanță spaniolă.
Sîmbătă, 814 din cei 947 de primari din Catalonia au mers la sediul Guvernului regional de la Barcelona, unde i-au prezentat șefului Guvernului catalan, Quim Torra, un document prin care solicită eliberarea prizonierilor politici și dreptul la autodeterminare. „Prezența dumneavoastră este un semn de unitate, o unitate necesară pentru a rezista împotriva represiunii”, le-a spus Torra primarilor. „Trebuie să fim capabili să înființăm o republică a oamenilor liberi”, a adăugat el.












