REALITATEA INTERNAȚIONALĂ PE SCURT (30 Martie 2023)

Liderul Wagner crede că bătălia de la Bahmut ar putea fi ”un punct de cotitură” al războiului

Liderul grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a recunoscut preţul ridicat în vieţi ale luptătorilor ce poartă sîngeroasa bătălie din oraşul ucrainean Bahmut, relatează agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres

„Bătălia pentru Bahmut practic a distrus Armata ucraineană şi, din păcate, a afectat grav compania militară privată Wagner”, a spus Prigojin într-un mesaj audio. Potrivit acestuia, o eventuală victorie a grupării Wagner asupra Armatei ucrainene ar fi un „punct de cotitură” în război.

„Este un punct de cotitură în acest război, pentru că, în final, pe teren va rămîne doar Armata rusă”, crede liderul grupării de mercenari ruşi, iar aceştia, adaugă el, „distrug forţele străine” care ajută Ucraina şi care „vor să pună Rusia în genunchi”.

Declaraţia lui Prigojin vine după ce Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că, în cazul unei căderi a Bahmutului, autorităţile ucrainene vor fi obligate să caute un compromis cu Rusia.

Patruşev dă asigurări că Rusia rămîne ataşată angajamentului de a evita un conflict nuclear

Moscova rămîne ataşată angajamentului său de a evita un conflict nuclear şi o confruntare militară între statele care dispun de arme nucleare, a declarat secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de agenţia oficială de presă rusă TASS, potrivit EFE şi Reuters, scrie agerpres. 

În cursul unei vizite la New Delhi, Patruşev a acuzat ţările occidentale de ”comportament provocator în Ucraina”, ceea ce ar putea avea ”consecinţe catastrofale”, întrucît, în opinia sa, atitudinea lor contrazice declaraţia liderilor celor cinci mari puteri nucleare din 3 Ianuarie 2022 în care se subliniază inadmisibilitatea unui război nuclear.

”Rusia, la rîndul său, rămîne pe deplin ataşată acestei declaraţii şi este convinsă de necesitatea de a se evita o confruntare militară între ţările care dispun de arme nucleare”, a declarat Patruşev, citat de agenţia de stat TASS.

Moscova a acuzat Occidentul în ultimele zile de agravarea situaţiei în Ucraina după anunţul de a trimite forţelor ucrainene muniţie cu uraniu sărăcit.

Ca răspuns, Rusia a anunţat desfăşurarea de arme nucleare tactice în Belarus, plan pe care intenţionează să-l pună în aplicare în lunile următoare.

În acelaşi timp, ministrul rus adjunct de Externe, Serghei Riabkov, a declarat că Moscova mizează pe faptul că planurile sale de a desfăşura arme nucleare tactice în Belarus vor forţa NATO să evalueze gravitatea situaţiei create, conform agenţiei de presă Interfax.

După 10 Aprilie, Ucraina va primi din Spania 6 tancuri Leopard 2

Spania va livra, după Paști, cele şase tancuri Leopard 2A4 pe care le-a promis Ucrainei, a anunţat ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Cele şase tancuri de luptă (…) vor fi trimise Ucrainei după săptămîna Paştelui catolic, adică începînd cu 10 Aprilie”, a declarat ea în Camera Deputaţilor.

Spania a anunţat, la sfîrşitul lunii Februarie, trimiterea acestor tancuri. Depozitate la o bază militară la Zaragoza (Nord), aceste tancuri Leopard 2A4 nu au mai fost folosite de mulţi ani şi au avut nevoie de reparaţii.

Armata spaniolă, care a instruit militari ucraineni în utilizarea acestor tancuri, face în prezent ultimele teste pe aceste aparate înainte ca ele să fie livrate, a precizat ministrul.

Germania a confirmat că a livrat, la rîndul său, 18 tancuri Leopard 2A6 către Kiev, care a primit de asemenea tancuri Challenger 2 britanice.

Forțele armate rusești au demarat exerciţii militare cu rachete balistice intercontinentale Iars

Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că forţele armate ruse au început exerciţii cu sistemul de rachete balistice intercontinentale Iars, transmite Reuters, potrivit agerpres. La manevre participă peste 3.000 de militari şi vor fi folosite circa 300 de elemente de echipament.

Obiectivul preşedintelui Vladimir Putin este de a adăuga rachetele Iars – care au înlocuit sistemul Topolov – la arsenalul de „arme invincibile” al Rusiei, ca principală componentă atomică terestră, reaminteşte Reuters. Agenţia apreciază că exerciţiile sunt o nouă încercare de a etala forţa nucleară rusă.

În cadrul manevrelor, Forţele de Rachete Strategice vor verifica amănunţit formaţiunile de rachete Omsk, desfăşurînd în acelaşi timp exerciţii de comandă şi stat-major cu formaţiunile de rachete Novosibirsk, echipate cu sisteme Iars.

Ministerul Apărării a comunicat că manevrele cu Iars vor avea loc în trei regiuni din Rusia, însă nu a precizat care anume. Despre caracteristicile tactice şi tehnice ale sistemelor mobile de rachete balistice intercontinentale Iars există puţine informaţii confirmate. Se pare că raza lor de acţiune este de 12.000 de kilometri, iar unii bloggeri militari afirmă că rachetele pot transporta mai multe arme nucleare ghidate independent şi pot fi instalate pe camioane sau în silozuri.

Adunarea Națională a Franței califică drept genocid foametea provocată de sovietici în Ucraina la începutul anilor 1930

Adunarea Naţională a Franţei a recunoscut drept genocid Holodomorul, foametea provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice şi care a ucis cîteva milioane de persoane, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-o rezoluţie adoptată aproape cu unanimitate (168 de voturi pentru şi 2 împotrivă), deputaţii francezi au îndemnat Guvernul să recunoască, la rîndul său, Holodomorul drept genocid.

”Holodomorul (exterminare prin foame) este istoria unei barbarii organizate şi utilizarea foametei ca armă politică”, a pledat prima semnatară a demersului, deputata Anne Genetet.

Textul adoptat „recunoaşte oficial caracterul genocidar al foametei impuse şi planificate de către autorităţile sovietice faţă de populaţia ucraineană în 1932 şi 1933”.

Ucraina a pierdut mai multe milioane de locuitori în timpul marii foamete din 1932-1933, pe fondul colectivizării terenurilor agricole, orchestrată, potrivit istoricilor, de Stalin, pentru a reprima orice aspiraţie spre independenţă a acestei ţări, pe atunci republică sovietică.

La mijlocul lui Decembrie, Parlamentul European a calificat, la rîndul său, Holodomorul drept genocid.

Peskov spune că ”războiul hibrid” dintre Rusia şi puterile occidentale ”va dura multă vreme”  

„Războiul hibrid” dintre Moscova şi puterile occidentale legat de conflictul din Ucraina „va dura multă vreme”, a apreciat Kremlinul, la peste un an de la trimiterea de trupe împotriva ţării vecine, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres

„Dacă vorbim de război în sens mai larg, de confruntare cu ţări neprietene, ostile, de acest război hibrid împotriva ţării noastre, atunci va dura multă vreme”, a declarat presei purtătorul de cuvînt al Kremlinului Dmitri Peskov, întrebat cît se va prelungi ceea ce Rusia numeşte „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Acesta i-a îndemnat totodată pe ruşi să fie „uniţi în jurul preşedintelui” Vladimir Putin.

„Trebuie să fim hotărîţi şi încrezători şi să ne unim în jurul preşedintelui”, a mai spus Peskov.

Guvernul italian a adoptat noi măsuri împotriva vieţii scumpe

Guvernul italian a adoptat o serie de măsuri pentru a ajuta familiile şi firmele să facă faţă costului ridicat al vieţii, în special în domeniul energetic şi sanitar, pentru o sumă de 4,9 miliarde de euro, notează AFP, potrivit agerpres.

Printre altele, Executivul de la Roma a prelungit pentru al doilea trimestru reducerea TVA la gaz la 5% şi reducerea facturilor la gaz şi energie electrică pentru familiile cu venituri mici.

La rîndul lor, firmele vor putea continua să beneficieze pînă la sfîrşitul lui Iunie de credite fiscale, dacă au înregistrat în primul trimestru o creştere a facturilor la gaz şi energie electrică de peste 30%.

De asemenea, Guvernul a decis să deblocheze 1,1 miliarde de euro pentru Sănătate, sector care în Italia ţine de competenţa regiunilor.

Cabinetul condus de Giorgia Meloni prevedea, pînă în prezent, să cheltuiască peste 21 de miliarde de euro în acest an pentru a sprijini gospodăriile şi firmele în faţa creşterii preţurilor la energie.

Tarifele bunurilor energetice reglementate au scăzut cu 16,7% în Februarie, după ce s-au redus cu 12% în Ianuarie. Preţurile bunurilor energetice nereglementate şi-au încetinit creşterea la +40,8%, faţă de +59,3% luna precedentă.

Kremlinul avertizează că va apăra interesele sportivilor ruşi ”în toate manierele posibile”

Kremlinul a afirmat că vrea „să apere interesele” sportivilor ruşi „în toate manierele posibile”, după recomandarea Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a-i reintegra pe sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale sub drapel neutru, cu titlu individual şi cu condiţia să nu fi susţinut conflictul din Ucraina, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Vom continua să apărăm interesele sportivilor noştri în toate manierele posibile şi vom continua contactele cu CIO pentru a proteja interesele lor”, a declarat purtătorul de cuvînt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Preşedintele Comitetului Olimpic Rus a afirmat că criteriile decise de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) pentru a permite reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi în competiţiile internaţionale, ca neutri şi cu titlu individual, sunt „discriminatorii”.

Privind criteriul precis de a nu reintegra sportivii „sub contract cu Armata rusă”, preşedintele instanţei olimpice ruse a apreciat că această măsură are drept scop „distrugerea sportului rus în ansamblul său, întrucît creează un conflict în interiorul comunităţii sportive ruse”, conform acestuia.

CIO recomandă reintegrarea sportivilor ruşi şi belaruşi, cu condiţia ca aceştia să „nu susţină în mod activ războiul din Ucraina” şi să nu fie „sub contract” cu Armata sau organele de securitate din Rusia.

Această recomandare a fost criticată de Ucraina, Polonia, Lituania, Estonia şi Letonia, care au dat publicităţii o declaraţie comună în care au precizat că „nu există nici un motiv pentru a ne îndepărta de la regimul de excludere a sportivilor ruşi şi belaruşi instituit de CIO cu mai bine de un an în urmă”, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Un rus care s-a dezbrăcat pe un munte sacru va fi expulzat din Indonezia

Un turist rus va fi expulzat din Indonezia după ce s-a dezbrăcat pe vîrful unui munte sacru din Bali, informează site-ul BBC, potrivit agerpres.

O fotografie cu bărbatul pozînd cu pantalonii în vine pe Muntele Agung a devenit virală săptămîna trecută.

Bărbatul, identificat doar ca Yuri, şi-a cerut scuze, însă nu va avea voie să revină în Indonezia timp de cel puţin şase luni.

Bali şi-a intensificat recent eforturile de a aplica măsuri drastice împotriva turiştilor străini al căror comportament contravine reglementărilor locale.

Muntele Agung, cel mai înalt punct de pe insulă, este considerat de hinduşi „casa zeilor”.

Anggiat Napitupulu, un oficial local, a declarat că nu există „nici o scuză” pentru comportamentul turistului.

„Acţiunea mea nu are nici o scuză. Singurul lucru care a dus la ceea ce s-a întîmplat a fost ignoranţa mea personală”, a mărturit Yuri într-o înregistrare video postată pe Instagram în limba rusă.

Ulterior, el a luat parte la o ceremonie specială de curăţare a muntelui – un ritual ţinut adesea de localnici după astfel de incidente.

În 2021, un scandal a izbucnit după ce pe internet a circulat o înregistrare în care un cuplu de ruşi făcea sex pe Muntele Batur, un alt vîrf sacru din Bali.

Ungaria rusofilă și ipocrită spune că ratificarea aderării Suediei la NATO este blocată de o serie de ”nemulţumiri”

Ungaria blochează aderarea Suediei la NATO din cauza nemulţumirilor pricinuite de criticile Stockholmului la adresa politicilor premierului Viktor Orban, a declarat purtătorul de cuvînt al Guvernului ungar, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Rezolvarea acestei divergenţe va necesita eforturi din partea ambelor părţi, a spus purtătorul de cuvînt Zoltan Kovacs.

Suedia şi Finlanda au cerut să adere la NATO anul trecut, după invadarea Ucrainei de către Rusia, dar procesul a fost blocat de Ungaria şi Turcia.

După luni de tergiversări ale partidului de guvernămînt al lui Viktor Orban, FIDESZ, Parlamentul ungar a aprobat Luni o lege care ratifică aderarea la NATO a Finlandei, dar legea privind aderarea Suediei continuă să fie blocată.

„În cazul Suediei există multe nemulţumiri care trebuie să fie abordate înainte ca aderarea ţării să fie ratificată”, a postat Kovacs pe blogul său.

Reprezentanţii Suediei „au fost dornici de multe ori să lovească Ungaria prin mijloace diplomatice, folosindu-şi influenţa politică pentru a dăuna intereselor Ungariei”, a spus el, referindu-se la criticile Suediei privind erodarea statului de drept de către Guvernul Orban în ultimii 13 ani. Viktor Orban neagă aceste acuzaţii.

El a spus că Suedia a adoptat o „atitudine ostilă” faţă de Budapesta timp de ani de zile.

„Dacă adăugăm preocupările şi nemulţumirile Ankarei la acest mix nu rămîne mult loc de manevră, cel puţin pînă cînd Suedia nu schimbă placa şi ajută la vindecarea acestor răni persistente”, a mai apreciat Kovacs.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
05.04.24 - 17:07
07.04.24 - 00:09
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46