Rata mortalitatii este de 11 ori mai mare la persoanele nevaccinate, fata de cele imunizate cu schema completa
Un studiu recent realizat în SUA de Centres for Disease Control and Prevention (CDC) relevă faptul că cei nevaccinați au o rată a mortalității cauzată de COVID-19 de 11 ori mai mare decît cei vaccinați, odată cu apariția tulpinii dominante Delta. Conform datelor distribuite Luni de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), persoanele imunizate cu schemă completă au un risc de 10 ori mai mic de a ajunge la spital și o probabilitate de 5 ori mai mică de a se infecta.
Studiul a fost realizat în Vara acestui an, pe adulții din 13 state și orașe din America.
În același timp, studiul arată și că eficiența vaccinurilor a scăzut moderat în perioada în care varianta Delta a devenit dominantă, în jurul datei de 20 Iunie. Cu toate acestea, vaccinurile rămîn foarte eficiente în special în prevenirea spitalizării și a decesului din cauza COVID-19.
„Persoanele nevaccinate au avut o rată de infecție de 11,1 ori mai mare decît persoanele vaccinate înainte de circulația Delta și de 4,6 ori mai mare după. Aceste cifre reprezintă scăderi ale eficienței brute pentru toate tipurile de vaccin luate împreună, de la 94% la 91% pentru deces, de la 92% la 90% pentru internările în spital și de la 91% la 78% pentru prevenirea infecției”, precizează raportul publicat de US Centers for Disease Control.
Varianta Delta reprezintă acum peste 99% din noile infecții din SUA. Doar peste jumătate din populația totală (54%) este acum complet vaccinată, iar 63% au primit cel puțin o doză.
Studiul CDC a urmărit 569.142 cazuri COVID-19, 34.972 persoane internate în spital și 6.132 de decese. Dintre persoanele vaccinate aflate în studiu, 92% au primit vaccinuri ARNm, restul vaccinul Janssen (Johnson & Johnson).
Eficacitatea vaccinurilor în funcție de vîrstă
Alte 2 studii citate de CDC arată că scăderea eficienței vaccinurilor este mai marcată la persoanele mai în vîrstă, cu mențiunea că aceste persoane au fost prioritizate pentru vaccinare la începutul campaniei, iar efectul observat ar putea fi o combinație între scăderea eficienței în timp, răspunsul mai slab la vîrste înaintate și alte variabile neluate în calcul.
Cu toate acestea, nivelul general de protecție împotriva spitalizării pentru COVID-19 a rămas ridicat, la 86%.
Vaccinurile au fost 89% (85% pînă la 92%) eficiente în prevenirea internărilor COVID-19 în rîndul adulților cu vîrsta sub 75 de ani, și 76% (64% pînă la 84%) eficiente în cazul persoanelor peste 75 de ani.
Datele au oferit „dovezi suplimentare ale puterii vaccinării”, a declarat directorul CDC Rochelle Walensky, după ce a prezentat concluziile studiilor în cadrul unui briefing al Casei Albe.