PROGNOZE OPTIMISTE
Guvernul contează pe creştere economică
Dacă e să judecăm după primele rezultate, se poate de spus că economia ţării a început anul acesta neuniform. Pe de o parte, întreprinderile industriale au fabricat mărfuri cu peste 2 procente mai puţin faţă de perioada respectivă a anului trecut, pe de altă parte, agenţii economici din sfera transporturilor au lucrat cu un randament demn de invidiat. Volumul încărcăturilor transportate de aceştia în primele două luni ale anului se ridică cu 72, 5 procente de asupra nivelului înregistrat în luna anterioară şi cu aproape 50 procente mai mult comparativ cu anul trecut.
Valeriu Lazăr, ministru al Economiei în exerciţiu, explică că în genere primele două luni de activitate ale agenţilor economici din ţară nu sînt atît de relevante pentru evoluţia ulterioară a economiei naţionale. Mai precis, potrivit lui, doar indicatorii de la sfîrşitul primului trimestru vor permite nişte prognoze mai exacte. Zicala cu ziua bună se cunoaşte de dimineaţă nu-şi are locul în acest context. El consideră, în ciuda acestor rezultate răzleţe, că anul acesta există premise serioase pentru creştere economică.
Cît priveşte rezultatele modeste înregistrate de industrie la început de an, ministrul Economiei în exerciţiu ne atenţionează că ponderea majoră în această ramură revine întreprinderilor ce produc mărfuri alimentare care s-au confruntat cu o lipsă catastrofală de materie primă generată de recolta scăzută de anul trecut ca urmare a secetei cumplite. Deci, se poate vorbi de o cauză obiectivă şi este de aşteptat ca în prima jumătate a anului curent ca unităţile industriale care funcţionează în baza materiei prime agricole să aibă un început foarte greu.
Dar chiar şi în asemenea condiţii dificile, Lazăr prevede o creştere anuală de 2,5 procente a industriei, care ia în calcul începutul anevoios de an condiţionat de lipsa de materie primă, dar, în acelaşi timp, şi sentimentul de speranţă de stopare a recesiunii şi revenirii creşterii în zona euro, care ar stimula cererea pentru mărfurile noastre şi, drept urmare, exporturile moldoveneşti către pieţele europene şi-ar redobîndi poziţiile pierdute.
În afară de aceasta, ministrul Economiei în exerciţiu a mai precizat că Guvernul RM speră la un an agricol bun care ar aduce materie primă suficientă pentru întreprinderile industriale de producere a mărfurilor alimentare şi revigorarea, în ultimă instanţă, a ramurii date. Aşa că creşterea anuală de 2,5 procente per ansamblu a industriei ţării, din punctul de vedere al lui Valeriu Lazăr, este un obiectiv cît se poate de real.
Amintesc că ceva vreme mai înainte, Ministerul Economiei a făcut publice nişte estimări, potrivit cărora, după căderea de 0,8 la sută de anul trecut, economia Moldovei va creşte cu 3,5 procente în 2013. Deşi, după calculele specialiştilor acestui minister, anul curent, nu se va reuşi recuperarea pierderilor cauzate de vitregiile naturii, volumul producţiei agricole va creşte cu 18 procente. Valoarea importurilor şi exporturilor va spori, potrivit acestora, cu 6 şi, respectiv, 7,5 procente. Ar fi să ne aşteptăm, anul acesta, şi la mai multe investiţii. Bunăoară, alocaţiile în activele pe termen lung ar putea creşte cu 5 procente, după ce anul trecut au scăzut cu mai bine de 4 procente.
În ce priveşte nivelul de trai al oamenilor, Ministerul Economiei crede că majorarea salariilor cu 5 procente va fi mai mare decît creşterea preţurilor cu 4,6 procente. Drept concluzie, reprezentanţii acestui minister consideră că prognoza indicatorilor macroeconomici este relativ pesimistă, iar a salariului mediu lunar, relativ optimistă.
De altminteri, optimismul Guvernului RM în ce priveşte evoluţia pozitivă a economiei noastre a fost alimentat mai deunăzi şi de aprecierile încurajatoare venite din partea ambasadorului SUA în RM, William Moser, care a declarat la un post TV că este impresionat de calitatea vinurilor moldoveneşti şi de progresul remarcabil înregistrat de către industria uşoară a ţării. El a spus că moldovenii produc mărfuri care se bucură de mare succes la expoziţiile internaţionale. Şeful misiunii SUA la Chişinău a evidenţiat că sectorul agrar al RM se află în tranziţie la agricultură performantă, care ar permite comercializarea legumelor şi fructelor pe cele mai dezvoltate pieţe internaţionale.
Vlad LOGHIN